Nyheder

Din personlighed kan måles i cm

14. januar 2014

Din livvidde hænger overraskende meget sammen med din personlighed. Find dig selv blandt otte forkellige typer og se, hvad du skal være særlig på vagt overfor, hvis du har problemer med vægten.

Det går naturligvis ikke helt an at putte mennesker i kasser, men hvis man vover at forenkle billedet lidt, er der alligevel nogle målbare tendenser i forholdet mellem personlighed og kropsvægt. Her er otte forskellige mennesketyper og de mulige vægtproblemer, der følger med.

Den impulsive

Helt tilbage i 1972 gennemførte forskere et studie, hvor man lod børn få valget mellem én skumfidus nu – eller to et kvarter senere. En del børn kunne naturligvis ikke vente, mens andre godt kunne stække den søde tand i femten minutter. Mange år senere kunne man se, at en stor del af de børn, der kunne udsætte belønningen i et kvarter, havde lettere ved at holde et sundt BMI. Studiets konklusion var, at man groft sagt kan dele mennesker op i én-skumfidus-typen eller to-skumfiduser-typen. Hvis du døjer med at holde vægten er du muligvis i den første kategori, hvorfor du skal undgå fastfood. Undgå at handle på tom mave og hold dig fra kantinen om eftermiddagen, hvor chokoladekagen skriger på din opmærksomhed.

Den pålidelige

Kommer du altid til tiden? Følger du altid reglerne? Så er du en samvittighedsfuld type, og det gør det umiddelbart nemmere at følge en diæt, hvis du skal tabe dig. Men samvittighedsfuldheden har en bagside, fordi de diætplaner, du lægger, tvinger dig til at tænke på mad det meste af din vågne tid. Hvis det er et problem, kan du med fordel vælge nogle livsstilsændringer i stedet, hvor du får noget mere bevægelse ind i hverdagen. Hvis du cykler på arbejde i stedet for at tage bilen, kan du måske bedre tåle at spise et mellemmåltid, hvis sulten overrumpler dig.

Den humørsyge

Hvis dine følelser ofte er ude at køre i rutsjebanen, hvor det hele er fantastisk det ene øjeblik for at blive noget værre møg det næste, vil du også have en større tendens til at trøstespise. Men højt humør kan også afstedkomme unødvendige kalorier, fordi du får lyst til at belønne dig selv eller blot fejre øjeblikket.

Her skal du lære dine humørsvingninger at kende, så du kan tage dem i opløbet. Når du er på vej ned, kan du brænde stresshormonerne af med motion, og når humøret er på vej op, kan du belønne dig selv med oplevelser, der ikke indeholder kalorier. Find sammen med en ven, køb et nyt stykke musik på iTunes eller hvad der ellers måtte gøre dig glad.

Den stille type

Hvis du er typen, der kan lide at sidde i et hjørne af en café og fordybe sig i en bog med en kop kaffe, har du sikkert ikke problemer med vægten. Indadvendte mennesker har en tendens til at være mere velovervejede og mindre impulsive i deres valg.

Hvis du er hård ved dig selv

Hvis du er typen, der ofte bebrejder dig selv, når noget går galt, vil du også have sværere ved at tilgive dig selv, når du har snuppet en kanelsnegl midt i en slankekur. Så har du lettere ved at være opgivende og falde i hullet igen og igen. Her er det bedst, hvis du bliver i stand til at tilgive dig selv og erkende, at livsstilsændringer er en lang og sej kamp, og at det er tilladt at fejle undervejs.

Natuglen

Er du typen, der aldrig kan finde i seng? Fester du ofte igennem hele natten? Et amerikansk studie har vist, at natteroderi giver flere kalorier på kontoen. Hvis du går i seng klokken fire om natten, vil du typisk indtage mere end 500 kcal ekstra, selvom din dag er startet sent. Dertil kommer, at de ekstra kcal i nattetimerne for det meste kommer fra fedtholdig fastfood, der er ekstra skadelig for dit helbred.

A-mennesket

Et australsk studie har påvist, at mennesker, der står tidligt op, har mindre risiko for at blive overvægtige end natuglerne – også selvom begge grupper sov lige mange timer i døgnet. Studiet blev ganske vist gennemført med børn, men forskerne mener, at resultatet kan overføres til voksne.

Den selvoptagede

Den selvoptagede har normalt lettere ved at holde idealvægten end den, der hele tiden forsøger at tilfredsstille omgivelserne. De selvoptagede vil ofte være bedre til at koncentrere sig om egne ønsker og dermed træffe sunde valg. Den selvoptagede har f.eks. lettere ved at aflyse eller udsætte samvær med vennerne, hvis en løbetur eller en omgang styrketræning er planlagt. Så må vennerne vente. Det kan have nogle andre negative konsekvenser, men det gør det lettere at leve et sundt liv.

Kilde: Huffington post

Forrige artikelHusk bedre med kaffe

Næste artikelBiodynamisk helhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.