Krop

PFAS – Beretninger fra det virkelige liv

De giftige PFAS- og PFOS-stoffer findes i vores drikkevand. Med en ny metode kan du blokere de skadelige stoffers adgang til din vandhane.

Foto: Shutterstock
24. oktober 2022

De giftige PFAS- og PFOS-stoffer findes i alt for vidt omfang i vores drikkevand. Med en ny metode kan du blokere de skadelige stoffers adgang til din vandhane – på Fanø er de allerede i gang.

PFAS-forbindelser er en familie af stærkt giftige fluorstoffer, hvoraf et af medlemmerne er PFOS, der blandt andet har været anvendt i brandslukningsskum. De andre fluorstoffer anvendes blandt andet som smudsafvisende overfladebehandling af tøj, fx Goretex, på tæpper, bilsæder og andre tekstiler samt til imprægnering af emballage og slip-let køkkenudstyr.

PFAS-familien hører til gruppen af såkaldte ”evighedskemikalier”, der er svært nedbrydelige. Desværre findes PFAS og andre familiemedlemmer allerede mange steder i jorden samt i grundvandet og drikkevandet.

15.000 områder i Danmark er under mistanke for PFAS-forurening. Indtil nu har man kun fået undersøgt 1.100 af disse. Heraf var 82% forurenet med PFAS-værdier langt over grænseværdierne.

Mange danskere føler sig utrygge ved tanken om, at vandhanevandet indeholder både pesticider og PFAS, men særligt gravide og ammende kvinder er bekymrede ved tanken om PFAS i drikkevand og omgivelser. PFAS overføres nemlig fra mor til foster og videregives senere med modermælken, når vi ammer.

Både små børn og fostre er særligt sårbare, fordi stoffernes effekt mangedobles på grund af deres lavere kropsvægt. Børn er bare særligt udsatte, også fordi deres kroppe endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved også, at flourstofferne ophobes i barnets vitale organer og øger risikoen for kroniske lidelser, type 2-diabetes og fedme. Og endelig ved vi, at kommende generationer i dag ligger på et højere niveau af PFAS i blodet end nulevende voksne generationer.

Høje værdier på Fanø

På Fanø blev samtlige vandboringer konstateret forurenet med PFAS og PFOS, og det har gjort mange indbyggere urolige. Christine Højlund bor på Fanø. Hun er mor til Dianna på fire år og blev derfor virkelig bekymret, da hun hørte, at vandet var forurenet med PFAS. I samråd med familien besluttede hun selv at indkøbe et keramisk filter, så familien kunne få rent drikkevand. Christine & co. er glade for, at vandværket nu har besluttet sig for at rense vandet, før det sendes ud. Hun føler også, at hun har sikret sig selv og sin familie ekstra godt ved også at have et keramisk filter.

Vandværket På Fanø har, på baggrund af den massive forurening af fanøvandet med PFAS, nu valgt at rense vandet, før det sendes ud. Beslutningen blev hurtigt truffet af vandværkets bestyrelse og bakkes op af kommunen. Rensningsanlægget forventes at fungere effektivt fra oktober måned 2022, og bestyrelsesformand for Fanø vand Kaj Svarrer forklarer:

– Både beboerne og kommunen er glade for vores beslutning om at rense vandet. Med denne investering har vi sikret rent vand i en periode, men usikkerheden omkring PFAS-forureningen er stor, så vi søger fortsat løsninger, der kan fremtidssikre rent vand på Fanø. 

Helt nye målinger foretaget af Eurofins laboratorierne har vist, at du selv kan rense drikkevandet for pesticider og PFAS via et keramisk filter og en vandrensemaskine. Det er virkelig godt nyt for de mange af os, der ønsker selv at sikre rent drikkevand i hanerne, nu da Miljøministeriet har udlagt udfordringerne til kommunerne. Vandrensning står ikke øverst på deres dagsorden – desværre.

pfas og pfos i drikkevand

Sådan renser du dit vand for PFAS

Mange danskere er frustrerede over det forurenede drikkevand, og i særlig grad over den stigende forurening med de stærkt skadelige og ikke-nedbrydelige PFAS fluorstoffer.

Indtil nu har amerikanske forskere identificeret mere end 12.000 forskellige PFAS-forbindelser, og de hører alle til gruppen af ikke-nedbrydelige fluorstoffer. Udsættes vi for dem, kan de gøre os syge. Vandet fra vandhanen er uden sammenligning den største kilde til eksponering.

Spørgsmålet melder sig uvilkårligt; hvad kan vi stille op med de PFAS’er, vi alle har i kroppen i et eller andet omfang, og hvordan eliminerer vi de PFAS’er, der allerede nu findes i grundvand, drikkevand og omgivelser?

Et australsk studie har vist, at brandmænd med høje niveauer af PFAS i blodet, effektivt kunne nedbringe deres niveauer ved at donere blod. Erfaringsmæssigt viser det sig, at du også ved at drikke renset vand (via et keramisk filter) nedbringer niveauerne, dog i et langsommere tempo end ved at donere blod. Det kunne være ønskeligt med mere forskning indenfor dette område.

100% rensning

Sundt-vand.com har her i Danmark løbende foretaget grundige laboratorieundersøgelser af deres rensefiltres effektivitet i forhold til drikkevandet. Det er en af grundene til, at det er disse filtre, som jeg tidligere har skrevet om. Netop fordi Sundt-vand.com får målt deres filtres effekt på anerkendte laboratorier som eksempelvis Eurofins, så kan filtrenes effektivitet i forhold til rensning af en lang række stoffer i drikkevandet betragtes som veldokumenterede.

Helt nye, og glædelige resultater er netop modtaget fra Eurofins, og de viser, at ved hjælp af kombinationen af et keramisk filter samt en vandrensemaskine er filtrene i stand til at fjerne både pesticider og PFAS fluorstoffer effektivt fra vandhanevandet – faktisk 100%. De to filtre kan let installeres hjemme i vores eget køkken eller bryggers, hvor de kobles til vandhanen.

Det er altså helt nye målinger, som dokumenterer, at du derhjemme effektivt kan fjerne de ikke-nedbrydelige og sundhedsskadelige PFAS-stoffer. Man kan kontakte Sundt-vand.com for yderligere information.

Nødvendige tiltag mod PFAS

For at stoppe den voldsomme og sundhedsskadelige forurening med PFAS:

  • Må og skal PFAS forbydes. Det kan ikke passe, at regeringen, der har kendt til dette problem i mere end ti år, ikke har handlet på det, men derimod stiltiende tilladt en firedobling af forbruget i Danmark siden 2017. Det virker helt hovedløst.
  • Må og skal drikkevandet renses, før det sendes ud til de danske husstande. Det kræver en overordnet beslutning fra regeringen. Foreløbig har miljøministeren pålagt kommunerne denne opgave, og det forekommer at have lange udsigter, før der sættes ind.
  • Endelig skal de personer, der har været udsat for høj eksponering med PFAS, hjælpes.

Forrige artikelAngst og depression – se på tarm, mad og vitaminer

Næste artikelDerfor klør og svier det i underlivet

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.