Nyheder

PFAS i økoæg er en advarselslampe

Nyt foder til høns kan fjerne PFAS fra æggene i løbet af få uger. Men chokket fortager sig knap så hurtigt.

Foto: Shutterstock
24. januar 2023

Nyt foder til høns kan fjerne PFAS fra æggene i løbet af få uger. Men chokket fortager sig knap så hurtigt.

De kemiske stoffer PFAS er fundet i relativt høje mængder i økologiske æg fra hønsefarme i hele landet. Indholdet er fortsat lavt i frilands-, skrabe-, og burhønseæg. Det viser en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Baggrunden for at lave undersøgelsen var nye EU-fastsatte grænseværdier for PFAS i fødevarer.   

PFAS er en fællesbetegnelse for en række fluorstoffer. Fluorstofferne (der ikke må forveksles med den fluor, vi finder i tandpasta) er vand-, fedt- og smudsafvisende, har brandhæmmende egenskaber og har blandt andet været anvendt i fødevareemballa​ge, maling, imprægnerings-, slip- og klæbemidler, tæpper, brandslukningsskum og kosmetik. Fluorstoffer kan findes som forurening i både animalske produkter, specielt fisk, o​g i grøntsager.

PFAS stammer fra foderet

PFAS er med stor sandsynlighed overført til æggene via det fiskemel, der bruges til de økologiske høns’ foder. Mistanken til fiskemelet opstod, da en meget ensartet koncentration og sammensætning af PFAS-forbindelser er fundet på tværs af store besætninger, der bruger økologisk foder.

Stofferne bioakkumuleres, er svært nedbrydelige og ophobes gennem fødekæden. Fluorstoffer​​ kan være hormonforstyrrende, skade immunforsvaret, forøge kolesterolniveauet i blodet, skade leveren og reducere fødselsvægten.

Stof til konspirationsteorier

Du kan ikke få en PFAS-forgiftning af at spise økologiske æg. Men langvarig indtagelse af PFAS-forurenede fødevarer kan påvirke din sundhed. Det er særligt børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer. Det skyldes, at grænseværdierne er fastsat efter kilo kropsvægt.

Der er altså ingen grund til at smide bakken med økologiske æg i skraldespanden. Men det kan da give stof til eventuelle konspirationsteorier, at DTU Fødevareinstituttets notat til Fødevarestyrelsen om PFAS i økologiske æg var dateret 9. januar, mens nyheden først ramte medierne 14 dage senere. I mellemtiden var økologiske æg flere steder billigere end konventionelle æg. Måske vidste nogle økologiske producenter, hvad der var i vente – eller måske er det rene tilfældigheder.

En løsning kan være at skifte foder

Da forureningen formentlig skyldes forurenet foder, ligger løsningen heldigvis lige for: Find et andet økologisk foder, hvor fiskemel ikke indgår.

Ifølge DTU vil det tage knap en uge, før indholdet af PFAS i æg fra høns, der har indtaget kontamineret foder, er halveret. DTU Fødevareinstituttet vurderer derfor, at det nuværende problem kan løses.

– Vores undersøgelser peger klart på, at det uønskede stof er overført til æggene via fiskemel i hønsefoderet. Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene, siger lektor Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Men selvom problemet kan løses i en overskuelig fremtid, efterlader historien en blinkende advarselslampe. Miljøgiftene er overalt, og selvom du vælger økologiske produkter, er du ikke sikret mod fortidens og nutidens miljøsvineri. Der er tidligere fundet mikroplast i eksempelvis økologisk honning, ligesom miljøgifte også truer med at lukke mange drikkevandsboringer.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet m.fl.

Forrige artikelForebyg demens med baldrian

Næste artikelBekæmp covid-19 med fed fisk

Thomas la Cour

Journalist