Perfluorerede stoffer skader amning, viser et nyt studie. Jo højere mængde af PFAS-stoffer, nybagte mødre har i blodet, des større er sandsynligheden for, at de har svært ved at få amningen op at køre eller får en forkortet ammeperiode.
Amning kan være en svær proces. Og en del nybagte mødre vil opleve, at de ikke kan amme ligeså meget eller længe, som de faktisk drømmer om. Ofte bliver et tidligt ammestop forklaret med psykologiske faktorer – men det er kun en del af sandheden.
Et nyt studie har nemlig undersøgt sammenhængen mellem perfluorerede stoffer og amning. Amalie Timmermann, som udførte studiet mens hun var ansat ved Forskningsenheden for Miljømedicin på Syddansk Universitet, forklarer, at de skadelige PFAS-stoffer, som vi alle bliver eksponeret for, er en direkte hæmsko for kvinders amning.
Hun fandt nemlig, at jo højere mængde af PFAS-stoffer i blodet, des større var sandsynligheden for, at kvinderne måtte opgive amningen tidligt. Faktisk steg risikoen med hele 20 procent.
Amning er vigtigt for sundheden, og selvom der i dag findes gode modermælkserstatninger, understreger Timmermann, at de nye fund er vigtige, fordi opgivet amning kan have utilsigtede langtidseffekter.
– Amning er vigtig for at fremme både børns og mødres sundhed, og når amningen hæmmes, kan det derfor have langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser, fortæller Amalie Timmermann.
[relateredehistorier]
Derfor peger hun også på, at det i høj grad er et samfundsanliggende at minimere brugen af PFAS-stoffer og få rengjort forurenede områder. I det seneste år har der været stor fokus på de skadelige stoffer, fordi borgere i Korsør er blevet udsat for store mængder PFAS fra kød, efter slagtekvæget har græsset på en mark nær en brandstation. PFAS-stoffer bliver blandt andet brugt i brandslukningsskum.
Men det er ikke kun der, man finder kemikalierne. De bliver også brugt til imprægnering af blandt andet tøj, møbler, køkkenudstyr, fødevareemballage og meget andet, fordi de virker både fedt– og vandafvisende.
Fordi PFAS-stoffer er så udbredte, kan det være svært at komme udenom dem. Vil man alligevel minimere sin eksponering, er der forskellige måder at gå til den opgave. Forbrugerrådet Tænk Kemi har samlet en række råd.
Man kan med fordel gå udenom regntøj og lignende med perfluorerede stoffer. Der vil være mærket, så man som forbruger kan se, at produkterne ikke er imprægneret med PFAS. Det samme gør sig gældende med en lang række andre produkter, hvor man kan bruge Svanemærket som pejling. Svanemærket tøj, møbler og emballage må nemlig ikke indeholde fluorstoffer. Derudover kan man tjekke sine kosmetik- og plejeprodukter ved at bruge appen Kemiluppen.
Desuden er det en god ide at lufte ud dagligt og gøre rent jævnligt. Møbler og andet, som er imprægneret med fluorstoffer, kan nemlig afgive stofferne til luften, og rengøring og udluftning er en nem måde at øge et sundt og fluorfrit indeklima.
Studiet er lavet ved at sammenholde blodprøver fra gravide kvinder med spørgeskemaer og løbende opdateringer om de nybagte mødres ammeproces.
I alt tjekkede man blodprøverne for fem forskellige PFAS-stoffer hos de 1300 deltagere.
Det er endnu uvist præcist, hvorfor og hvordan PFAS-stofferne påvirker amningen, men eksperimentelle studier i mus viser, at stofferne hæmmer udviklingen af brystkirtelvæv, og forskerne teoretiserer i, hvorvidt det samme gør sig gældende for mennesker. Men uanset årsag er konklusionen altså tydelig: Mere PFAS øger risikoen for kortere ammeperiode.
Forrige artikelUlovlig sprøjtegift må stadig bruges i dansk landbrug
Næste artikelSmoothiebowl med grønkål og blåbær