Nyheder

Pigmentpletter – forebyg dem nu

26. april 2016

Pletter kan være charmerende på en dalmatiner, nuttede som små fregner i et ansigt og stærke som Pippi-karaktertræk. De kan være møgirriterende på den nye sofa og glade for øjnene som Polka dots på en kjole,,, Men pigmentpletter er sjældent velkomne.

Det er nogle af de irriterende pletter af slagsen, vi har på programmet i dag, og de er hverken på stof eller dyr.

Der findes mere end 70 forskellige pigmentforstyrrelser, men det er de mest almindelige, vi har fokus på, som omhandler hyperpigmentering. Der skal altid holdes øje med pletter, og om de forandrer sig, bliver mørkere og uens i kanterne. I tilfælde af man oplever forandringer, er det en god idé at få kigget på det af lægen.

Det er især vores ansigt, der er udsat for pigmentforandringer – det, der viser sig som pigmentskjolder, skygger, overskæg, pletter og plamager. Men også andre hudområder, der er mest eksponeret for solen, er udsat – f.eks. halsudskæring og hænderne.

Det er nu, der skal sættes ind og passes på, for når solen tager fat, så starter morskaben. Vi elsker jo solen af alle grunde, den varme livgivende, D-vitamin- og glædesfrembringende kugle af ild, der lyser deroppe på himlen. Ikke mindst det vigtige D-vitamin er en god grund til at gå ud og mærke solen på huden.

 

Er pigmentpletter leverpletter?

Men midt i al lyset er der så pletterne. Solen er som så meget andet – skidt med for lidt og skidt med for meget. Har du prøvet bare en lille solskoldning, ved du, at solens kræfter ikke er til at spøge med.

Men ikke alle er lige disponeret for pigmentpletter, ligesom der er forskellige stadier i livet, hvor vi er mere udsatte end andre. For eksempel oplever mange de første pigmentpletter i forbindelse med graviditet og senere, når alderen bliver sværere at løbe fra.

Det interessante er, at der er meget fokus på leveren i denne sammenhæng også. Tidligere spøgte man med at kalde de pigmentpletter, der kom med alderen, for leverpletter. Så blev det på et tidspunkt tilskrevet at være en myte, at det havde sammenhæng med leveren. Men mange nævner i forbindelse med leverrensningskure, at deres pigmentpletter bliver mindre eller helt forsvinder.

 

Hvad er pigmentpletter?

Hvad er pigment i huden egentlig, og hvad skal den bruges til?

Der er i det yderste lag af huden en masse celler kaldet melanocytter. Disse celler producerer melanin, som er den beskyttende brune farve, vi får. Det gør de ved et pigmenteringsenzym, der hedder tyrosinase, og som er det enzym, der danner melanin. I virkeligheden er melanin og den brune farve hudens måde at absorbere solens UV-stråler for at beskytte huden.

Men sker det over for lang tid eller på skadet, sårbar hud kan der blive produceret for meget melanin, som kan blive deponeret på huden som pletter. Faktisk er det melanocytternes sundhedstilstand og aktivitet, der afgør ens pigmentering, for deres langarmede (det ligner det) dendritter deponerer melaninen på huden som fingre – hvis ikke alle fingre fungerer ordentligt og kun enkelte deponerer melanin, så har vi pletten.

 

Sukker – en synder igen!

Pigment er hudens egen beskyttelse og derfor i sig selv vigtig for hudens sundhed og beskyttelse. At vi hyppigere oplever pigmentpletter tilskrives for en stor del kosten med øget indtag af sukker.

Derudover spiller hormoner og en øget solsensitivitet i forbindelse med graviditet en rolle, men sukker har også en indflydelse på vores hormonsystem. Faktisk er også D-vitaminmangel i spil her – og da vi lever en mere indendørs livsstil i dag, er mange i D-vitaminunderskud.

Dette vigtige vitamin viser sig at have meget større betydning end vi tidligere tillagde det – ikke mindst for vores immunforsvar, vores humør, knogler og altså også vores hud i forhold til pigmentering.

Hvis man tidligere har haft solskoldning, er huden på dette område også mere sensitiv over for nye solskader som pigmentpletter, og på samme måde kan flere former for medicin og reaktion på kemikalier i hudpleje og makeup gøre dig mere modtagelig. Naturligvis kan man også være genetisk disponeret for en sart hud i forhold til pigment.

 

Forebyggelse af pigmentpletter

Der er både noget at gøre forbyggende, og når pigmentpletterne er kommet. Faktisk kan soleksponering i lave mængder (tid) og intensitet med de områder dækket til, der er blevet plettet, virke regulerende for melanin-produktionen. Hvis man ligger lavt på D-vitamin, kan man tage tilskud og meget gerne ekstra omega 3-fedtsyrer fra hørfrø, chiafrø, alger eller i olier som Oil of Life, Udo’s Choice mm. – og ikke mindst C-vitaminer – minimum 400 mg om dagen.

Tag et grundigt kig på kosten, hvor det selvfølgelig er essentielt at skrue ned og helst helt eliminere sukkeret.

Skal der lidt til den søde tand, så få det gerne igennem søde kartofler, gulerødder og evt. bittersalater som babyspinat eller rucola med lidt ahorn- eller agavesirup over. Så er der både lidt til leveren og til den søde smagssans. Som snack har abrikoser den laveste påvirkning fra sukker, men ellers kan du blande nødder med tørrede frugter som dadler osv. Det er foretrække frem for raffineret sukker, der også findes i meget forarbejdet mad.

Så mest muligt frisk mad, der taler til alle sanser og er fyldt med fibre, næring og smag.

Når pigmentpletterne allerede er der og vi gerne vil af med dem igen, kan vi faktisk stadig gøre noget for at fjerne den misfarvede hud, ligesom vi kan regulere og beskytte os mod nye pletter.

Fjernelse helt eller mere eller mindre kan ske f.eks. med laser, med elektrokosmetik – hvor man sliber huden, men mange oplever også store forbedringer igennem de meget aktive urtemasker som Schrammek Dybdepeeling eller Release Peeling, som fjerner overfladehuden. Alt sammen naturligvis alt efter, hvor stor udfordringen er.

Derfor bør du også træffe beslutningen i samråd med en kosmetolog, som kan finde ud af, hvad dit behov er, hvilket hun kan se, når du har været under den store afslørende luplampe. Efter disse behandlinger er det naturligvis vigtigt at beskytte huden ekstra i en periode med solcreme.

 

De effektive pigment-planter

Hybenkerne-olie evt. i en blanding med macadamia-olie, granatæble og gulerod (så er der både A- og C-vitaminer samt betacaroten – forstadiet til A-vitamin). Og så solcreme udenpå!!

Jurliques spottreatment kan påføres dagligt på de allerede eksisterende pletter. På samme måde findes Urtegårdens interessante anti-pigment kompleks, der en kombination af syv forskellige planterekstrakter. Den nedsætter netop aktiviteten af trosinase-enzym på en måde, som udligner pigmentpletter i huden og forebygger pigmentforandringer. Man kan tilsætte det til den dagcreme, man i forvejen bruger, med mellem 1,5 til 2,5 ml. til en 50 ml.’s creme. De aktive planteekstrakter er fra katost, pebermynte, røllike, løvefod mm.

Man kan også vælge en dagcreme, der har såvel pigmentregulerende indhold som solbeskyttelse. Her er Jurliques Skin Brightening Day Cream spf30+, der bl.a. indeholder citrus ushiu peel extract, der også hæmmer melaninsyntesen og med hyaluronsyre til fugt samt gurkemeje, C-vitamin og andre antioxidanter.

Decideret udviklet til hænderne er Purely Age-Defying Hand Treatment, som har vundet en pris i kategorien. Den indeholder bl.a. den indiske stikkelsbær- og melonekstrakt, der er så antiage, som naturen kan skabe det med sine cellebeskyttende egenskaber.

Annemarie Börlinds NatuPerfect Fluid Anti-pigment & Brightening er en serum, hvor du på én og samme tid arbejder på hudens fugtbalance med højt indhold af hyaluronsyre fra planter og på pigmentudligning og beskyttelse.

 

Grønne eller fermenterede drikke

Den grønne og bitre kost styrker huden indefra, men du kan også supplere med drikke, der har samme effekt. Prøv f.eks. Pukkas Cleanse Te og endnu bedre også med Pukkas Clean Greens som med chlorella, spirulina, alger, kål, hvedegræs mm. er rensende, nærende og klorofylholdige – dejligt for vores blod og fordøjelse og styrker lever og hud ad den vej.

I forlængelse af det skal lige nævnes at Aarstiderne har lavet spændende Kombucha drikke. Denne kejserens te, som er så god for fordøjelsen og i disse nye versioner lækrere end læskedrikke, kan du læse mere om på brevkassesiderne bagerst.

NaturPharm har udviklet kosttilskuddet Skin Care Pigment Clear med indisk stikkelsbær, granatæble, C-vitamin og kobber og det vigtige selen, som også skal nævnes her, da det er en af de stærkeste antioxidanter.

Opholder du dig meget ude og får nemt pletter, så findes der heldigvis et hav af smarte hatte og kasketter. Så du kan gøre mode og en dyd ud af nødvendigheden og beskytte din ansigtshud med lidt naturlig skygge.

Forrige artikel“Jeg vil vise mine børn noget større end det bullshit, der er så meget af!”

Næste artikelBønnesalat