Nyheder

Pille fjerner menstruation

18. maj 2007

En helt ny type p-piller gør det i nær fremtid muligt for kvinder at undgå menstruation i et helt år!

P-pillen, som i USA går under navnet Lybrel, ventes der godkendt i løbet af 2007, og i England ventes pillen at blive markedsført under navnet Anya næste år.

Allerede nu findes der p-piller herhjemme, som nedsætter antallet af menstruationer fra ca. 12 til fire om året. Den nye p-pille kan tages i et år uden pauser.

Lybrel er i USA bl.a. afprøvet på 2.134 kvinder i alderen 18 til 49 år, som har taget pillerne hver dag i halvandet år uden pauser. Der er tale om en lavdosis p-pille,og dr. David F. Archer, der er professor i gynækologi på Eastern Virginia Medical School, fortæller i tidsskriftet Contraception, at kvinderne helt undgår den månedlige blødning.

Herhjemme venter overlæge professor dr.med. Sven O. Skouby fra gynækologisk klinik på Frederiksberg Hospital, at langtids-p-pillen vil være på markedet om et års tid.

Men er det ikke unaturligt og måske ligefrem skadeligt at undertrykke den naturlige ægløsning og efterfølgende menstruation i så lang tid? »I forvejen har man jo ikke en naturlig menstruation, når man tager p-piller. Pillerne tages i 21 dage fulgt af en uges pause. Hormonerne i pillerne undertrykker ægløsningen, og den blødning, der opstår i pillepausen er en kunstig blødning. Så snart kvinden holder op med at tage p-piller, vil ægløsningen meget hurtigt gå i gang igen,« fortæller han.

Formanden for dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, overlæge Helle Meinertz, tror, at de nye p-piller vil blive populære, fordi mange unge piger gerne vil slippe for menstruation. »Hvis man dyrker meget sport, kan det være praktisk at slippe for at skulle bekymre sig om blødninger og tamponer etc. Så hvis p-pillerne ikke har alvorlige bivirkninger, tror jeg, der vil være et marked for dem,« siger hun.

Kilde: Berlingske Tidende

Forrige artikelFlere yngre alkoholikere

Næste artikelAlt for mange har problemer med afføring