Nyheder

Pizza og pommes fritter giver dårlig sædkvalitet

Foto: Adobe Stock
24. februar 2020

Det står ikke for godt til med danske mænds sædkvalitet. Det faktum er ikke nyt. Hvad, der til gengæld er mere uklart, er årsagen. Nogen kender vi, mens andre er ubekendte. Nu bliver endnu en del af mysteriet afsløret. Usund kost skader nemlig sædkvaliteten, viser ny undersøgelse.

At mænds sædkvalitet kunne være bedre, er som sådan ikke ny viden. Allerede i 2012 viste en undersøgelse fra Rigshospitalet, at 15 procent af danske mænd ville have meget svært ved at gøre en kvinde gravid. Faktisk, konkluderede undersøgelse, at det nok ikke ville lykkedes uden hjælp. Tallene byggede på 5000 unge mænd med en gennemsnitsalder på 19 år.

Det er ikke ligefrem opløftende tal, mener eksperter indenfor området. Det store spørgsmål er selvfølgelig, om man kan vende udviklingen – for den har været nedadgående i en årrække, før den nogenlunde er stagneret her. Der findes ikke noget simpelt svar. For en del af mandens sædkvalitet dannes allerede i forsterstadiet. Det betyder, at han her opbygger et potentiale for sin sædkvalitet, som den aldrig kan blive bedre ind. den kan dog godt blive værre.

[relateredehistorier]

Indenfor forskerstanden har der været en forståelse af, at sædkvaliteten påvirkes negativt af en række faktorer, som er kommet til i nyere tid. Det drejer sig eksempelvis om kemi. Men det drejer sig øjensynligt også om usund mad – noget, der også er blevet mere af, og som er blevet mere tilgængeligt. Det er i hvert fald konklusionen på en ny dansk undersøgelse, der har sammenholdt madvaner med sædkvalitet hos unge mænd, som blev testet for egnethed til værnepligt.

Forsigtig, vegetarisk, smørrebrød eller vestlig

I alt deltog 2.935 mænd i studiet. De havde også en gennemsnitsalder på 19 år. Mændene blev spurgt, hvor ofte de indenfor de foregående tre måneder havde spist forskellige ting. I alt rummede listen 136 elementer, som blev brugt til at kategoriserer mændene i en af fire kategorier: forsigtig, smørrebrød, vegetarisk, vestlig.

De sundeste kategorier er her den forsigtige og den vegetariske, hvor man henholdsvis spiser en del fisk, kylling, grøntsager og frugt og drikker tilstrækkelige mængder vand, eller mange grøntsager, en del soyaprodukter, æg og meget lidt eller intet kød.

De usunde er derimod smørrebrød og vestlig, som primært består af kødpålæg, brød, mayonnaise og mælkeprodukter eller pizza, pommes fritter, slik, sodavand, rødt kød og hvidt brød.

Forskerne sammenholdt mændenes sædkvalitet med deres madvaner. Her fandt de, at de mænd, som var mest ”forsigtige”, havde 68 millioner flere sædceller per udløsning end dem, som levede efter en vestlig diæt. De mænd, der levede mest til dels vegetarisk, havde 33 millioner flere, end hos mændene, som havde en vestlig levevis.

Der tegnede sig altså et tydeligt billede af, at kost og sædkvalitet hænger sammen.

Sædkvalitet er en sundhedsmarkør

Ikke at have en fantastisk sædkvalitet er ikke en dødsdom. Og en del mænd, med suboptimal sæd kan også få børn på naturligvis – det vil bare tage længere tid. Men der er alligevel grund til bekymring, selv hvis man ikke tænker, at man skal være far. For der er nemlig blevet gjort nogle forskningsmæssige fund, som linker sædkvalitet til sundhed på en række andre parametre.

Man har eksempelvis fundet, at der er en større risiko for tidlig død hos mænd med dårlig sædkvalitet. De bliver simpelthen mere syge, hvilket kan hænge sammen med, at det, der påvirker sædkvaliteten, også påvirker resten af organismen. Man kan derfor bruge sædkvalitet som en markør for mænds generelle sundhed.

Så om man vil være far eller ikke, er der altså grund til at tage tallene alvorligt. Og med de nye resultater, er der meget håndgribelige steder, man kan sætte ind. man kan nemlig bytte pizzaen og fritterne ud med nogle grøntsager og kylling og sodavanden med vand. Den rigtig positive nyhed er nemlig, at sædceller kun lever i nogle måneder. Derfor kan man, ved at lægge sin livsstil om, påvirke den i en positiv retning på få måneder – indenfor det potentiale, man er født med, selvfølgelig.

 

Forrige artikelBone broth – flydende og helende næring

Næste artikelPas på hjerte og hjerne: Skær ned på saltet