Nyheder

Pizzabakken øger risiko for abort

28. april 2015

Et nyt og alarmerende forskningsresultat viser, at fluorstoffer kan give en betydelig forøget risiko for spontan abort.

Forskere fra Syddansk Universitet har taget blodprøver på 392 gravide kvinder og inddelt dem i grupper efter mængden af fluorstoffer i blodet. Alle de deltagende kvinder var gravide i 10. uge, da blodprøven blev taget, og de kvinder, der havde flest fluorstoffer i blodet, havde op til 16 gange større risiko for at abortere spontant i forhold til kvinderne med de laveste fluor-værdier i blodprøven.

Fluorstoffer virker smudsafvisende

Fluorstofferne er hormonforstyrrende, så det kan ikke overraske, at de i visse mængder kan have indvirkning på en graviditet. Det overraskende består i, at almindelig påvirkning af stofferne kan forårsage en spontan abort. Det er især de to stoffer PFNA og PFDA, som begge er såkaldt perfluorede kemikalier, der betegnes som hormonforstyrrende. Fluorstoffer bruges til overfladebehandling, fordi de er vand- og smudsafvisende, og kan findes i produkter såsom tøj, teflon og pap og papiremballage.

Overrasket over den øgede risiko

Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Tina Kold Jensen, der står bag undersøgelsen, finder resultatet chokerende:

– Vi var meget overraskede. De højest eksponerede havde helt op til 16 gange øget risiko for at abortere. Vi havde slet ikke regnet med, at resultatet ville være så markant. Men det er her også et område, vi generelt ved alt for lidt om, siger Tina Kold Jensen til dagbladet Politiken.

De nye fluorstoffer er de farligste

Det virkelig overraskende ved undersøgelsen er, at det den forøgede abortrisiko kun var så udtalt blandt kvinder, der havde været udsat for de nye fluorstoffer, der går under betegnelsen PFAS. De gamle fluorstoffer, kaldet PFOA, er netop ved at være udfaset, fordi EU’s miljøagentur havde kaldt dem ”meget problematiske”, men det lader til, at den nye generation af fluorstoffer er endnu mere problematiske. Alle fluorstoffer ophobes i kroppen i op mod seks år, og der er meget lidt viden om de nye PFAS-stoffer.

Forskerne på Syddansk Universitet opfordrer til øget forskning på området, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) erkender, at eventuelle lovindgreb mod fluorstoffernes anvendelse skal ske i EU-regi, og at tempoet i dette arbejde ikke er tilfredsstillende.

Hold dig fra pap- og papiremballage

I mellemtiden kan du holde dig fra at spise pizzaen af bakken og primært vælge madvarer, der er pakket i andet end pap eller papir. Det betyder også fravalg af de fleste bagerposer og kaffe i papbægre, hvis du skal begrænse påvirkningen mest muligt.

Du skal dog ikke være bange for fluortandpastaen i denne sammenhæng. Fluoren i tandpasta hedder rettelig fluorid og har meget lidt at gøre med de hormonforstyrrende, kemiske stoffer, der er kommet i søgelyset ved aborter.

Kilder: Politiken.dk, videnskab.dk

Forrige artikelAkupunkturforsøg overraskede læger

Næste artikelFem veje væk fra mindreværd

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.