Når vi taler om forskning inden for sundhed, er det ofte de store livsstilssygdomme, der er bedst repræsenteret – og hvor de største fremskridt bliver gjort. Men hver efterår og vinter støder flertallet af os ind i virus og bakterier, der lægger tusindvis af mennesker ned. Heldigvis kommer de fleste op igen og videre uden mén, men faktisk fører hele 20 pct. af alle forkølelser til komplikationer – typisk bronkitis eller lungebetændelse, og ikke alle er stærke nok til at klare en influenza.
Man skulle tro, at med alle de ting, lægevidenskaben har fundet ud af, var snot og halsonder en saga blot. Disse almindelige infektionssygdomme har dog vist sig særdeles overlevelsesdygtige – virus muterer, hvorfor hverken vaccinationer eller specifikke lægemidler har effekt i længden. Da vaccination er forbundet med risiko for bivirkninger, er det også altid en afvejning, om en influenza er så risikabel for ens helbred, at man vil risikere en vaccinationsskade.
Alt i alt betyder det, at lægerne ikke har mange redskaber i tasken, når du dukker op med ondt i halsen, feber og snottet løbende.
Nogen har mere tendens end andre til at blive forkølede eller gå ned med influenza. Her spiller vores immunforsvar en enorm rolle. Vores kroppe er under optimale betingelser i stand til at bekæmpe størstedelen af de vira og bakterier, vi møder på vores vej.
Er vi til gengæld i underskud af næringsstoffer, belastet af kemi og forurening eller udsat for stress, træk og kulde i længere tid m.m., så har immunforsvaret ikke våben nok til at bekæmpe alle indtrængende angribere. Vi må ned under dynen og slappe af, så vi kan komme ovenpå igen.
Der kan som sagt være mange årsager til, at vores immunforsvar ikke kan udføre sit job, og ikke alle har vi fuldstændig magt over. Derfor kan det være en fordel at have ekstra hjælp i baghånden.
I mange år har man vidst, at stofferne i blomsten rød solhat – echinacea – har en effekt på vores immunforsvar. Indianerne kendte allerede til plantens værdifulde effekter, og da Alfred Vogel i sin tid fik adgang til deres viden, gik han i gang med at fremstille ekstrakt lavet på planten.
I dag er der langet rigtig mange flasker med hans Echinaforce over diskene til forbrugere, der ikke vil undvære midlet, når virus-årstiden indtræffer. De ved, at det virker, både forebyggende og når de første tegn på sygdom indtræffer – eller til at komme ovenpå hurtigt, hvis man er sendt under dynen.
Helt præcist, hvordan stofferne virker, bliver der løbende forsket videre i. Og det er spændende forskning, der pågår.
I en større engelsk klinisk undersøgelse fik 473 patienter diagnosticeret med influenza enten Echinaforce Hot Drink i 10 dage eller Oseltamivir (Tamiflu) i fem dage. Allerede efter to dage var der lige så mange og faktisk flere i Echinaforce-gruppen, som var kommet sig, end i den anden gruppe, hvor de ellers fik den mest kendte medicin mod influenza på markedet.
I undersøgelsen målte forskerne også hvor mange, der oplevede komplikationer af influenzaen – lungebetændelse, bronkitis, bihulebetændelse m.m. Her oplevede kun 2,5 pct. i Echinaforce-gruppen komplikationer, mod 6,5 pct. i Oseltamivir-gruppen. Bivirkninger ved medicin var der til gengæld flere af hos gruppen med den konventionelle medicin – hvor fem af deltagerne sprang fra på grund af mave-problemer i forbindelse med medicinen, mens ingen i Echinaforcegruppen droppede behandlingen.
I 91,6 pct. af tilfældene vurderede forskerne, at effekten af Echinaforce Hot Drink var ’god’ eller ’meget god’.
Rød solhat har i mange år været mest kendt for at have god effekt mod forkølelser. Men under svineinfluenzaen, H1N1, hvor alverdens læger søgte efter midler mod en influenza, der var lidt mere hårdfør end tidligere versioner, fik forskerne også øjnene op for plantens effekt mod influenzavira.
Årsagen til effekten skal findes i det forhold, at de aktive stoffer i echinacea har en antiviral effekt på virus samtidig med, at de afbalancerer vores immunforsvar. Har vi ekstra brug for at booste vores immunforsvar, vil rød solhat altså gøre det.
Den umiddelbare antivirale effekt har siden ført til produktudvikling af bl.a. Echinaforce Spray, så man kan sprøjte ekstraktet direkte ind på slimhinderne i en øm hals og dermed være heldig at tage halsondet i opløbet.
Echinaforce er, foruden forkølelsesvirus, influenza A + B og herpes simplex, siden blevet testet med effekt på parainfluenza, coronavirus 229A og fugleinfluenza (H7N7).
Fordelen ved at bruge et middel, der bakker op om immunforsvaret i stedet for – som konventionel medicin – kun at bekæmpe virus, er, at det har virkning, også når virus muterer.
En af udfordringerne ved influenzavira er netop, at de hele tiden muterer. Når vi smitter naboen, og naboen smitter den næste, er der som regel allerede sket en lille mutation. Under svineinfluenzaen så man netop, at Tamiflu havde mindre og mindre virkning, for hver gang en ny blev smittet. Virus rettede sig simpelthen ind, så medicinen fik mindre virkning. Til gengæld havde Echinaforce uændret virkningsfuld effekt på hver ny patient.
For mennesker med et belastet immunforsvar, såsom rygere, dårligt sovende eller stressede personer, har Echinaforce desuden vist en overbevisende forebyggende effekt.
Mennesker i disse grupper risikerer at rende ind i typisk fem sygdomsperioder i forkølelsessæsonen med risiko for at opleve komplikationer efter nogle af infektionerne.
Ved at tage Echinaforce i to-fire måneder, kunne gruppen halvere antallet af infektioner i en sæson.
Samtidig kunne Echinaforce også nedsætte risikoen med op til 65 pct. for, at de infektioner – som alligevel udviklede sig – førte til komplikationer. De kom sig altså oftere helt – uden at få f.eks. bronkitis eller lungebetændelse oven i.
Med den viden og manglen på konventionelle midler, der virker, kan det altså betale sig at vende blikket mod planternes verden, når vi går ind i sæsonen for snot og feber.
Forskel på rød solhat? Forskerne i de nævnte forsøg understreger, at det højst sandsynligt er ganske vigtigt, hvordan ekstraktet af rød solhat/echinacea bliver fremstillet. Ved at lave ekstraktet på friske planter bliver der flest mulige aktive stoffer tilbage – hvis det laves på tørrede planter mister ekstraktet 90 pct. af sin antivirale effekt. Bioforce, der producerer A. Vogels Echinaforce, udfører 125 tests under produktionen, for at sikre, at produktet har det ønskede antal aktive stoffer i sig. Firmaet har i øvrigt eksperimenteret med forholdet mellem rod og plante, der bruges i produktionen, og har nu konkluderet, at de optimale forhold er som Alfred Vogel allerede foreskrev i sin tid.
|
En varm drink til alle Echinaforce Hot Drink er for alle, der trænger til noget at styrke sig på, når forkølelsen eller influenzaen har ramt. Ud over at smage godt, så må den gives til børn ned til ét år, så det er også en sikker måde at styrke barnets immunforsvar, når sygdommen har ramt.
|
Gode råd til virus-sæsonen Hvis der er sygdom i omgangskredsen, så sørg for at være lidt mere opmærksom ved håndvasken. Mange vira spredes gennem luften, så selvom det er koldt, så husk at få luftet godt ud. Styrk immunforsvaret med sund kost og hvile. Stress, røg og manglende søvn svækker immunforsvaret, så undgå det. Brug evt. echinacea-ekstrakt, når du ved, at din immunforsvar har brug for hjælp.
|
Autoimmune sygdomme og rød solhat Man har længe vidst, at ekstrakt fra echinacea har en positiv virkning på immunforsvaret. Det førte i en periode til, at man anbefalede påpasselighed, hvis man led af en autoimmun sygdom. Ved en autoimmun sygdom lider man jo under et overaktivt immunforsvar, og så ville det jo ikke være smart at booste immunforsvaret endnu mere. Nu ved vi, at echinacea ikke booster immunforsvaret, men nærmere afbalancerer det. Hvis dit immunforsvar således er meget aktivt, bliver det altså ikke mere aktivt af, at du tager echinacea – måske nærmere tværtimod.
|
Forkølelser Voksne får i gennemsnit fem årlige forkølelser, og mange børn oplever flere – men er knapt så påvirkede. På trods af, at en forkølelse må siges at være den mest almindelige infektionssygdom, er der stadig ingen kur mod virus. 20 pct. af alle forkølelser fører til andre infektioner eller komplikationer. Lægerne, der ikke har nogle kure mod forkølelsesvirus, giver nogle gange (heldigvis sjældnere og sjældnere) antibiotika i afmagt, hvilket er den lige vej til at svække dit immunforsvar endnu mere på længere sigt. Rød solhat/echinacea kan forkorte en allerede opstået forkølelse, så selvom du er ramt, kan du sagtens finde hjælp i midlet. |