Tema

Planternes planet– hvordan ser den ud?

Planter spiller en betydningsfuld rolle i mange europæiske lande. I stor skala dyrkes planter til fødevareproduktion, ligesom havearbejde også er populært, og folk dyrker alt fra blomster til grøntsager i deres haver. Planter som kamille, røllike og perikon bruges til medicinske formål, behandlinger og ritualer i nogle lande, mens oliventræer og rosmarin er en vigtig del af den nationale kultur i andre.

Foto: Shutterstock / Vejlefjordskolen
11. juli 2023

I løbet af det seneste års tid har Vejlefjordskolens Kostskolegymnasium deltaget i et etnobotanisk projekt med andre europæiske skoler, der hver især skulle inspirere til brug af planter. Gymnasieskolerne skiftedes til at være værter for det fælles projekt, der tog temperaturen på planternes afgørende rolle. 
Tag med os på en europæisk planterejse og udvid din viden om naturens arv til os og vores fremtid.

ITALIEN // PLANTER OG RELIGION

Italienere har tradition for at tro på, at spiritualitet og religion spiller en vigtig rolle i helbredelse af sygdomme. I middelhavsområdet interesserer man sig mere for forholdet mellem spiritualitet, religion og helbred, end vi gør herhjemme. Den katolske kristendom, som er den mest udbredte religion i landet, har en lang tradition for at bruge planter som symboler på forskellige aspekter af troen. Planter spiller således også en central rolle i religiøse sammenhænge i Italien, og mange planter og træer anses for at være forbundet med helgener.

 • Kamille er forbundet med Sankt Anna, som siges at være mor til Jomfru Maria.
 • Perikonblomsten bærer den helbredende ånd af Johannes Døberen.
 • Det antibakterielle hvidløg anses for at være ærkeenglen Michael, der beskytter mod infektionssygdomme.
 • Roser, liljer og nelliker er vigtige planter, der symboliserer Jomfru Maria og andre helgener.
 • Olivengrene bruges til at symbolisere Jesu lidelse og død på korset. Hvert år under katolsk morgenmesse på Skærtorsdag blandes olivenolie med en sød duft til en nu hellig olie, kaldet chrism, som bruges i alle kirkens nadverritualer.

Elever: Vi oplevede, hvordan den katolske kirke henviser til planter i Biblen og bruger forskellige planter såsom myrra – enten i røgelser, eller når man i øvrigt praktiserer religionen. Også i den religiøse kunst kom planterne til udtryk, da vi besøgte den antikke romerske kejservilla Villa Romana del Casale på Sicilien, hvor mange planter er afbildet på de religiøse mosaikker. Vi fik øjnene op for, at man jo også i oldtiden brugte planter, og at de altid har spillet en større rolle, end vi vidste, både i ritualer og i medicinsk brug.

I italiensk folkemedicin og heksekunst er der stærk tradition for at bruge aromatiske planter som salvie, rosmarin og timian. Disse bruges ofte til at udføre spirituelle ritualer for at rense og beskytte mod onde ånder og negativ energi. Benedicaria, som betyder ”vejen til velsignelse”, er en folkelig religion med oprindelse på Sicilien og i andre syditalienske egne. I Benedicaria tror man på at bruge traditionelle katolske bønner og velsignelser sammen med urter, amuletter og andre naturlige midler til at opnå helbredelse. Planter anses for at have en åndelig bevidsthed, der giver styrke til helbredelse og velsignelse.

Oliventræet er helligt og betragtes som en kilde til guddommelig kraft. Det har været brugt til ceremonier, helbredelse og velsignelser i tusinder af år.

Rosmarin vokser vildt i hele Syditalien og anses for at have beskyttende kræfter. Man planter urten ved indgangen til hjemmet som beskyttelse mod negativitet og ulykke. Kvisten bliver brændt som røgelse før sengetid for at beskytte mod forstyrrende drømme om natten.

TJEKKIET // PLANTER OG MEDICIN

Traditionelt har tjekkerne brugt mange forskellige planter til medicinske formål, og det vidner om landets lange historie med at udnytte naturens helbredende kræfter. På gymnasieelevernes besøg i Kromeriz blev planter og medicin sat under lup, da eleverne undersøgte bakterielle egenskaber ved forskellige typer løg.

Elever: Vi lavede forsøg med stafylokok- og mikrokokbakterier for at teste forskellige løg for antistoffer. Hvidløget viste sig at være det mest antibakterielle løg, for herpå kunne bakterierne ikke gro. Det var sådan, vi fandt vi ud af, at vi kan bruge hvidløg til at fremstille medicin.

Det er almindeligt kendt, at Tjekkiet har en lang tradition inden for brug af planter i deres medicin, og nogle af de mest populære er kamille, perikon og echinacea (rød solhat). Derudover anvendes også planter såsom salvie, malurt og mælkebøtte i traditionel tjekkisk medicin, og mange af disse planter kan købes i apoteker og sundhedsbutikker i hele landet.

 • Kamille er en populær plante i tjekkisk medicin og anvendes ofte til at lindre fordøjelsesproblemer eller som beroligende middel til at fremme søvn og afslapning.
 • Røllike er også velkendt for sine antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at lindre symptomerne på forkølelse og influenza.
 • Pilebark, der opnås fra piletræets grene, indeholder salicin og bruges til at lindre smerter og feber.
 • Perikon er blevet brugt i århundreder til at lindre symptomer på depression.
 • Echinacea er kendt for sine immunstimulerende egenskaber og er ofte brugt til at behandle forkølelse og influenza.
 • Tjekkisk medicin inkluderer også svampe og bær. Blåbær er kendt for deres antioxidantiske egenskaber, som kan reducere inflammation og forebygge sygdom.

Selvom traditionelle plantebaserede behandlinger stadig praktiseres i dag, er ikke alle videnskabeligt dokumenterede og kan have bivirkninger. Det anbefales derfor at rådføre sig med en professionel sundhedsperson.

FRANKRIG // PLANTER OG KUNST

Planter har altid spillet en vigtig rolle på den franske kunstscene og har inspireret utallige kunstnere gennem tiden. Landet er berømt for sin rige historie inden for havekunst, og franske malere som Claude Monet og Paul Cézanne har alle brugt planter som motiver i nogle af deres mest ikoniske kunstværker. Frankrig har en lang tradition for at indrette haver på smukke og innovative måder. De kendte haver ved Versailles-paladset, som blev designet af André Le Nôtre, er et eksempel på, hvordan symmetri og geometriske former i forening med farverige blomsterbede og formklippede planter skaber et fantastisk syn. Fra barokke haver til romantiske haver har landskabsarkitekter givet deres bidrag til havernes kunsthistorie i Europa og resten af verden.

I dag er Frankrig fortsat centrum for nyskabelse i havekunst, hvor moderne haver og parkermtrækker på traditioner og inspiration fra fortiden. Så hvis du elsker at beundre skønheden i naturen, vil Frankrigs havekunst og malerkunst fascinere dig. Gymnasieleverne fra Vejle besøgte franske slotte, hvor de fik stukket en blok, akvarelfarver og blyanter i hånden for at lade sig inspirere af den skønne natur. Som viste sig måske at være lidt for skøn.

Elever: Med symmetri, præcision og firkantede buske og træer var haverne som kunstværker. Naturen er tvunget under mennesket i Frankrig, hvor man gør naturen til kunst ved at forme den. Hvis en franskmand vil udstråle høj status, skal man have en meget fejlfri og fintklippet have uden vildnis, mens vi herhjemme holder af vildtvoksende blomster i vores haver.

Lærere: I Danmark værdsætter vi det vilde med vilje, fordi vi kan se, hvad tæmningen har af konsekvens for vores insekter. Når jeg oplever uberørt natur, tænker jeg på den gavnlige effekt, det har for biodiversiteten, mens franskmændene ser det som ukrudt, der skal tæmmes for at skabe rene linjer. Vi ser naturen forskelligt.

Eleverne fra Vejlefjordskolens Kostgymnasium har samarbejdet med elever fra fire andre lande om projektet ”Future in Natural Heritage”.

Fakta – om projektet

”Future in Natural Heritage” er et Erasmus+ projekt, som løber over to år og strækker sig frem til august 2023. Vejlefjordskolens Kostgymnasium deltager i projektet med skoler fra Frankrig, Tyrkiet, Italien og Tjekkiet, som hver især arrangerer et besøg i deres hjemland i projektperioden. Hver partner vil oftest være på besøg med en lille gruppe elever og et par lærere. Besøget varer 5-6 dage, hvor værtslandet præsenterer sin særlige ekspertise inden for brug af planter.

Forrige artikelLav en hovedrengøring af din mundpå indisk

Næste artikelAkupunkturens lange historie

Cathrine Eriksen Fris

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.