Nyheder

Plastik volder stadig problemer

Foto: Adobe Stock
10. februar 2021

På trods af, at der i de senere år har været fokus på problemet med plastikforurening, er kurven for plastik i havene ikke knækket. Ifølge den danske miljøorganisation Plastic Change er der brug for endnu mere ambitiøse mål på området, hvis ikke problemet skal blive ved med at vokse.

Plastik bliver brugt til rigtig mange ting. Særligt i emballage. Men et stort problem med plastik er, at meget af det ender steder, hvor det ikke hører hjemme. Ifølge den danske miljøorganisation Plastic Change vil mængden af plastik i verdenshavene være tredoblet om 20 år. Og det er selv når man medregner alle de initiativer og lovgivninger, som på nuværende tidspunkt planlægges at blive igangsat.

Derfor mener organisationen også, at der er behov for endnu mere handling på området. Det er nemlig et problem, når plastik ender i havene og i naturen, fordi det er skadeligt for dyr og miljø, og det er også påvist, at mikroplast finder vej ind i den menneskelige organisme. Mikroplast er bittesmå plastpartikler. Med tiden bliver større stykker plastik nedbrudt til disse næsten usynlige små stykker, som gennem vand og føde kan komme ind i menneskers kroppe og potentielt gøre skade. 

Undersøgelser viser, at plastikken på nuværende tidspunkt har spredt sig til stort set alle egne af kloden. Fra Marianergraven og til toppen af Mount Everest. Man har ligeledes fundet mikroplast i alt fra vand til øl og salt. Og for hvert år bliver problemet større. 8 – 12 ton plastik ender årligt i verdenshavene, hvilket svarer til, at der hvert minut bliver tømt en lastbil med plastik ud i havet. Om 30 år vil det være fire lastbiler i minuttet, hvis ikke vi handler – og handler drastisk.

Vi bruger fire kloder

Netop derfor har Plastic Change også lavet en ny strategi for 2021 – 2023, der netop har til hensigt at prøve at mindske problemet med plastikaffald. Det overordnede mål er at mindske produktionen af plastik og øge genbrug og genanvendelse. Det kræver et opgør med lineær produktion og en omstilling til et mere cirkulært system, hvor vi udnytter de ressourcer, vi allerede har, igen og igen. 

Plastic Change vil arbejde med dette på tre niveauer. Borger, industri og politisk. Og særligt i forhold til det første, kan vi alle være med til at gøre en forskel. For vi kan alle sammen bidrage til at sænke produktionen af plastik. Det kan vi ved at mindske vores indkøb af plastprodukter og sørge for i højere grad at genbruge. 

[relateredehistorier]

Lavpraktisk kan man undlade at købe plastikflasker med vand og i stedet investere i en drikkedunk, der kan bruges igen og igen. Vi kan undlade at købe poser i supermarkedet og i stedet pakke vores varer i et net. Vi kan også bidrage ved at sortere vores affald, så plastikken kan genbruges, og vi dermed minimerer behovet for at producere mere ny plastik. 

Og selvom mange måske har en ide om, at det særligt er udviklingslande, som har problemer med at håndtere deres affald, så bør vi danskere også tænke os om. Undersøgelser af forbrug viser nemlig, at hvis alle mennesker på kloden levede, som vi gør, så ville klodens ressourcer for et år allerede være opbrugt i marts. Vi tærer altså på jorden i en hast, som det kræver fire kloder at opretholde, skriver strategisk direktør i Plastic Change Anne Aitomakki i et indlæg.

Omstilling til et genbrugssamfund

Der er dog også lys i mørket, mener organisationen. Den ser nemlig et stort potentiale i at bevæge os væk fra et køb-og-smid-væk samfund til et genbrugssamfund. Faktisk mener Plastic Change, at det vil være godt for både kloden og erhvervslivet.  

– Der foreligger en grøn vindermulighed lige for næsen af os, hvis vi tager udfordringen op og skærper ambitionerne for et grønt velfærdssamfund. Ved at afvikle brug-og-smid-væk-kultur og i stedet udvikle et genbrugssamfund, vil nye virksomheder og brancher se dagens lys, udtaler Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change, i en pressemeddelelse. 

Men det kræver altså, at både politikere og industri er klar til at understøtte og imødekomme de nødvendige omstillinger, og at danskerne indstiller sig på et andet forhold til forbrug, som ifølge organisationen vil gavne både miljøet og sundheden. 

Forrige artikelKritiske røster om kokosolie

Næste artikelGammel makeup kan skade huden