Nyheder

Plastiklegetøj kan forgifte dit barn

Foto: Adobe Stock
13. maj 2020

En ny undersøgelse af kemikalier i legetøj lavet af sort genbrugsplast konkluderer, at der er niveauer af visse stoffer, som er på højde med niveauer i farligt affald. Når børn leger med og slikker på legetøjet, er det med til at øge risikoen for en række sygdomme – blandt andet kræft.

Genanvendelsen af plastik er godt for miljøet. Ved at genanvende kan vi nemlig nedsætte produktionen af ny plastik, som ikke er klimavenlig, og vi mindsker risikoen for at plastikken ender i naturen, hvor den over tid kan blive nedbrudt til mikroplast, som er farligt for mennesker og dyr.

Men en ny undersøgelse peger altså på, at der med til historien hører en ulykkelig bagside. For noget af det plastik som i dag indgår i genanvendelsesprocessen, er elektronikaffald, som indeholder skadelige flammehæmmende kemikalier. Derfor er det skidt, når den type plastik bliver brugt i produktionen af nyt legetøj, som det i dag er tilfældet. Forskerne har undersøgt legetøj og legetøjskomponenter købt i Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal. I alle stikprøver fandt forskerne bekymrende store mængder af de flammehæmmende kemikalier samt dioxin.

[relateredehistorier]

Dioxin er anset for at være et af de farligst kemikalier, vi har, og kan gøre stor skade selv i små mængder. Det skyldes, at dioxiner blandt andet kan hæmme immunforsvaret, påvirke hjerneudvikling og øge risikoen for kræft.

Sort er den farligste farve

Forskerne undersøgte også hvilken effekt kemikalierne i legetøjet havde på celler. Ud fra laboratorieforsøg kunne de konkludere, at børn ved at lege med plastiklegetøjet øgede deres daglige eksponering for dioxiner. Især fordi børn ofte putter legetøjet i munden.

Fordi faren skyldes genanvendt elektronikaffald, er det især sort legetøj, som er i risikogruppen. Det var også sort legetøj, som forskerne undersøgte i dette studie, som udkommer i juli i år. Så vil man minimere risikoen for at udsætte sit barn for dioxinerne, kan man med fordel gå udenom legetøj i netop denne farve. Det er dog ikke en hundrede procent garanti.

Strammere regler nu

Selvom genanvendelse er godt, viser de nye fund med al tydelighed, at det nuværende genanvendelsessystem er kritisabelt. Det er nemlig fuldt ud tilladt i dag at lade plastikaffald med farlige kemikalier indgå i det cirkulære system. Det er ifølge forskerne bag undersøgelsen bekymrende, og de kalder på nye regler nu. Chefforsker Jindrich Petrlik siger i en pressemeddelelse:

– Vores studie viser hvordan det nuværende system tillader, at farlige materialer bliver lavet om til legetøj. Strengere kontroller med miljøgiftene i produkter er et moralsk anliggende og vi er nødt til at stoppe strømmen af elektronikaffald til genanvendelsessystemerne og sætte strammere regler. Ellers står vi med en giftig økonomi.

 

Forrige artikelPas godt på dine hænder

Næste artikelSådan kommer du i gang med køkkenhaven

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.