Krop

Hudsygdomme: Plej dit ydre via dit indre

Foto: Scanpix/Iris
5. marts 2018

Huden er vores visitkort udadtil, og det kan være til stor gene, hvis vi lider af hudsygdomme, og huden er tør, kløende, rødmosset eller uren. Ofte er vores immunforsvar involveret i det, der irriterer huden og hæmmer dens funktion. Årsagen skal altså ikke findes i huden, men inde i kroppen. Vi har naturlige råd til lindrende tiltag for huden.

 

Det kan være frustrerende at kæmpe med hudproblemer, fordi det er noget, vi ikke særlig let kan skjule for omverdenen. Langt de færreste har en fejlfri hud, men hudlidelser kan være ekstremt hæmmende i sociale sammenhænge og genere på grund af smerte eller kløe.

Eksem, akne og solskader er helt almindelige hudlidelser, men der er også mange, der lider af hudsygdommene rosacea og psoriasis – disse to former, sammen med atopisk eksem, involverer hele immunsystemet, og skal i høj grad behandles via tarmen, hvor langt det meste af vores immunsystem findes – altså skal behandlingen foregå indefra.

Men hvad er symptomerne på hudsygdommene, og hvordan skal vi behandle dem optimalt? Skønhedsekspert Tine Juul Andersen og læge Carsten Vagn-Hansen kommer med deres bud på, hvordan du bekæmper hudproblemerne naturligt og indefra ­– kuren behøver nemlig ikke være lang, besværlig eller fyldt med kemikalier.

 

Akne

Du tror måske, at bumser hører puberteten til, men også blandt voksne kvinder, er det den mest udbredte hudlidelse. Fra 20’erne til overgangsalderen vil de fleste kvinder opleve mindre udbrud af uren hud, cirka fem pct. af alle kvinder vil have decideret akne, hvor kun en ud af 100 mænd har akne som voksne.

– Rens dig indvendigt med te, olie og kosttilskud

Ifølge skønhedsekspert Tine Juul Andersen ligger bekæmpelsen af akne i hudstyrkende kosttilskud og teer.

– Hvis du lider af akne, er en tre-ugers kur med dråber af Agnus Castus fra Naturdrogeriet en rigtig god idé. 40 dråber fra morgenstunden – bare i et lille glas vand. Meget hormonbalancerende. Derefter ville jeg fortsætte med kapsler, der hedder Hudpleje – også fra Naturdrogeriet, den dosis, der står anbefalet på bøtten og sammen med det fedtsyrer som EPA GLA+ fra Biosym eller All Omega fra Solaray og også her den højeste dosis, der står på bøtten, siger Tine Juul Andersen.

Hun anbefaler yderligere, at tage en multivitamin, fordi vi herigennem får alle de gode hudvitaminer som A- og B-vitamin plus mineraler som zink og silicium.

– Det er en god idé at skrive ned og tage billeder, så du kan følge fremskridtene – det er en belønning i sig selv, siger Tine.

I forhold til akne-bekæmpende teer, fremhæver Tine specielt dem, som indeholder mælkebøtte. Men også grøn te og roiboos-te er godt imod akne.

– Peeling er et ’no-go’ – og dog?

Du kan også godt behandle akne udefra, og selvom man normalt ikke anbefaler peeling til uren hud, gør Tine alligevel en undtagelse:

– Man vil normalt sige, at man ikke skal peele udefra, fordi det spreder bakterierne. Men jeg gør en undtagelse med svampene fra Konjac (de originale med fransk ler i). Det er nemlig en blid peeling, hvor du skal vælge den sorte til kroppen. Den er god til uren hud og akne på kroppen, da det aktive kul virker helende og dræber bakterier i huden. Til ansigtet vil jeg anbefale den grønne til kombineret hud eller den hvide til sart hud i ansigtet. De tilfører også mineraler, der styrker huden, siger Tine Juul Andersen.

Peeling med skrubbecremer er ‘no go’, hvis der er betændte bumser, men peeling i form af masker, enzym-peelinger osv. kan fjerne den ofte tørre overflade, og man kan komme ned med cremer og reparere og genskabe balancen i huden.

– Det er vigtigt med synenergien af behandling udefra og indefra med antiinflammatorisk kost og kosttilskud, der understøtter helingen, når det handler om akne.

 

Rosacea – blandt de autoimmune hudsygdomme 

Rosacea er en tilstand, som i udseende kan minde om akne, der er dog væsentlige forskelle, som er vigtige at være opmærksom på, da rosacea kræver en anden behandling end bumser, og adskiller sig fra akne ved, at der ikke opstår hudorme.

– Vores livsstil og mavesyre giver rosacea

Oplever du ofte, at din hud bluser op til en rødmosset kulør, kan det være, du lider af tilstanden rosacea. Sygdommen ses hos cirka 10 pct. – lidt flere kvinder end mænd – i alderen 35-50, og symptomerne bliver ofte værre af sol, stress og alkohol.

Der er flere autoimmune sygdomme, der medfører symptomer fra huden, og her er rosacea en af dem. Hyppigheden af disse sygdomme er steget kraftigt i løbet af de seneste årtier, formentligt på grund af vores livsstil med mange kemiske stoffer og dårlig kost.

– En betydelig medvirkende årsag til rosacea kan være mangel på mavesyre, som blandt andet hæmmer optagelsen af B-vitaminer i kroppen. Man kan blandt andet tage Betaine HCL (hydrochlorid) med pepsin, og supplere med stærke B-vitaminer (et kompleks). Rødbeder og rødbedesaft indeholder også stoffer, der kan styrke dannelsen af mavesyre, siger læge Carsten Vagn-Hansen.

– Spis hvidløg og grønt og undgå mættet fedt

Hvidløg har en kraftig antibiotika-lignende virkning og kan måske hjælpe. Det samme gælder for ekstrakt af olivenblade i form af f.eks. Olivir, som man skal tage to tabletter af dagligt, indtil den ønskede effekt er opnået. Fedtsyrerne har også en stor betydning i forhold til at bekæmpe betændelsesreaktionerne (inflammationen) i kroppen.

– Mættet fedt, f.eks. ikke-økologisk dyrefedt og mælkefedt, kan få inflammationen til at blusse op, og det samme gælder alle margariner, især bage- og stegemargariner. Transfedtsyrer fra margarine eller fra planteolier, der bliver brugt til stegning, er det rene gift for kroppen, siger Carsten Vagn-Hansen.

Til gengæld skal der gerne rigeligt med sunde omega 3, 7 og 9-fedtsyrer til en stærk og sund hud.

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt, når man lider af rosacea, at man spiser mindst 600 gram frugt og primært grønt dagligt, og undgår sukker, hvedemel og alle kornsorter. Til at smøre på huden anbefaler Carsten Vang-Hansen Bylykke Skincreme, der påvirker immunsystemet positivt og hjælper til med genopbygning af huden.

 

Eksem

Klør din hud helt vildt, og får du blærer og hævelser, når huden slår ud, lider du sandsynligvis af eksem. Eksem kan forekomme forskellige steder på kroppen, og tilstanden rammer både kvinder og mænd i alle aldre.

– Immunforsvaret bliver forgiftet

Overordnet findes der to typer af eksem. En udefrakommende – kontakteksem – på grund af f.eks. kosmetiske produkter, og en, der kommer indefra, som kan være en udelukkelsesdiagnose, hvor man har testet for allergi og andre faktorer. Eksem er altså ikke en sygdom i sig selv, men derimod et symptom, og man skal derfor altid søge efter årsagen.

Næsten hele vores immunsystem findes i tarmen, hvor vi fordøjer og optager vores mad og næringsstoffer. Nedbryder vi ikke vores mad optimalt, og er tarmen blevet utæt på grund af overvækst af svampe og skadelige bakterier, kan vi optage ikke helt nedbrudte fødestoffer direkte i blodet.

– Der kan også være tale om, at vi spiser noget, vi ikke kan tåle. Det medfører, at immunsystemet tror, at stumperne af maden er fremmede og skadelige, og så opstår der allergiske symptomer, evt. astma, og med tiden autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens eget væv, og der opstår inflammation, blandt andet i huden, siger Carsten Vagn-Hansen.

– Vær ekstra opmærksom på, hvad du putter i munden

Almindelige ting, som kan udløse allergi og f.eks. give eksem, er:

Æg, mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, kartofler og gluten fra f.eks. hvede, rug og byg (cøliaki) samt skaldyr.

En sund og afbalanceret tarmbakterieflora har stor betydning for hudens tilstand og modvirker eksem.

– En sund balance i tarmbakteriefloraen er livsnødvendig for udviklingen af immunsystemet. En af de ting, som en god tarmbakterieflora sikrer, er en produktion af tilstrækkelig meget B12-vitamin, der også er vigtig for huden. En undersøgelse af behandling med en creme med B12-vitamin viste god eller meget god virkning hos næsten alle, siger Carsten Vagn-Hansen.

 

Psoriasis – endnu en autoimmun sygdom

En anden sygdom, der har vist sig at være autoimmun, er psoriasis. Psoriasis optræder hos omkring to pct. af befolkningen, ofte med en arvelig tendens – især hos mennesker med visse vævstyper.

Ved sygdommen vokser hudcellerne på de ramte steder meget hurtigt, hvilket giver de karakteristiske skæl, når hudcellerne bliver afstødt, og en række celler fra immunsystemet invaderer huden.

– Tarmens vigtighed

Når mange forskellige stoffer kommer i kontakt med tarmslimhinden, vil dette dæmpe immunsystemets overfunktion og dermed den autoimmune reaktion ved psoriasis og andre autoimmune sygdomme.

Derfor anbefales blandt andet en meget varieret kost og mange krydderier. Sammensætningen af tarmbakterier er også meget vigtig for både tarmsundheden og immunsystemet, og dermed resten af kroppen og hjernen, understreger Carsten Vagn-Hansen.

Der findes ikke en egentlig årsag til sygdommen, men der er en række ting, der kan fremprovokere den, såsom stress, betændelse, alkohol, visse lægemidler og fysisk irritation af huden.

– Sind og kost påvirker immunsystemet.

Du kan gøre en række gode ting for dig selv, for at holde psoriasis nede. Ophold i Den Blå Lagune, ved det Døde Hav i Israel eller på Lanzarote, hvor der er masser af sol og meget salt havvand er alle ting, der kan hjælpe mod psoriasis.

Man kan købe produkter fra Den blå Lagune på Island på www.bluelagoon.is, som indeholder kisel og vitaminer, der produceres af alger i lagunen. De er særlig effektive mod psoriasis, men også gode til almindelig hudpleje. Ligeledes har danske Læsø Saltcare en hudplejeserie med sydesalt, der også kan have en lindrende effekt. Bidros hudplejeserie med pilebark har desuden fået gode tilbagemeldinger fra psoriasis-patienter.

Din kost skal hovedsagligt bestå af basiske fødevarer, hvilket blandt andet kan gøres med grøntsager og frugt (med undtagelse af ribs, solbær, store svesker, blommer og blåbær). Derudover skal man undgå fødevarer fra natskyggefamilien, som er tomater, kartofler, peber, paprika, auberginer og tobak.

Det kan være rigtig svært at skelne mellem de forskellige lidelser, og hudsygdommene forveksles ofte, da de symptomatisk minder om hinanden. Gå derfor altid til en hudspecialist, som kan spotte de små forskelle, så du i sidste ende kan få den rette behandling.

 

Forrige artikelFå bæredygtighed på skoleskemaet

Næste artikel10 gode råd til større overskud efter en lang dag foran skærmen