Grøntsager og frugt kan også få pollenallergikere til at nyse. Hård pollensæson i vente.
Med foråret lige uden for havedøren vælter væksterne også op af jorden, og med dem kommer de blandt mange forhadte pollen. Eksperterne varsler efter den milde vinter en usædvanlig hård pollensæson.
I den forbindelse skal pollenallegikere være klar over, at de også ofte, men dog ikke altid, reagerer på fødevarer, særligt forskellige typer grøntsager og frugt.
Er den helt gal, kan de koges, hvormed symptomer udebliver, skriver den norske avis VG med forskellige eksperter som kilder.
Prøv dig frem Ellen Namork ved Madallergiregisteret i Oslo anbefaler pollenallergikere at prøve sig frem. En lille bid gør sjældent skade, argumenterer hun.
“Det er meget individuelt, hvordan man reagerer. Nogen reagerer på både frugt og grøntsager, andre bare på enkelte grøntsager, mens enkelte tåler det meste,” siger hun. “Allergifremkaldende stoffer er små proteiner, som findes i pollen. De ligner meget proteinerne i frugt og grøntsager, og immunforsvaret kan ikke altid håndtere at skille dem fra hinanden. Dermed får vi en krydsreaktion på ting, som vi som udgangspunkt ikke er allergiske i mod,” siger Ellen Namork.
“Pollenallergikere vil få de stærkeste reaktioner i pollensæsonenen, mens fødevareallergien vil være den samme hele året,” forklarer Namork.
De forskellige pollenallergikere har grund til at være skeptiske overfor:
Birkepollenallergikere: Frugt: Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, moreller, kiwi, nektarin, pære og æble. Grøntsager:: Gulerod, kartoffelskræl (når kartoflernes skrælles) og selleri (både rå og kogt). Nødder: Hasselnød, mandler, paranød og valnød. Græspollenallergikere: Kornsorter: hvede, rug og byg Linser Bønner Ærter
Bynkepollenallergikere: Selleri (både rå og kogt) Urter og krydderier bl.a. anis, basilikum, dild, estragon, karry, oregano og sort peber. Persille
Kilde: www.fpn.dk
Forrige artikelTab dig ved at drikke negative kalorier
Næste artikelNy forskning: forbud mod rygning virker