Vidste du, at du kan få dine kosttilskud i spisevenlig form? Gummies hedder den type piller, som både smager godt, ser festlige ud og så er de helt bløde og tyggevenlige.
Vi er vant til, at kosttilskud og medicin kommer i næsten alle former og farver. Piller kan se forskellige ud, de kan komme som pulver, tyggetabletter, stikpiller, depottabletter og kapsler. Nogle tabletter er coatede med sukker, for at de nemmere glider ned, andre har delekærv på, fordi det ikke altid er den samme dosis, man behøver. En ting er sikkert, producenterne gør meget for at ramme den helt rigtige sammensætning af virksomme stoffer i pillerne, og der arbejdes for at skjule grimme smage og lugte, så pillerne er så indbydende som muligt.
[relateredehistorier]
Men det er langtfra alle piller og tilskud, der er nemme at få ned. Dels kan de være svære at sluge, og dels kan de smage grimt. På engelsk har man navngivet et fænomen, der hedder pill fatigue – pille træthed. Det er observeret hos patienter med kroniske sygdomme, der bliver så trætte af at sluge så mange piller, at de helt holder op med at tage deres medicin.
På markedet har der i flere år været en pille, som hverken ligner en pille eller har konsistens som en pille. Gummies er navnet.
Gummies er vitaminer og mineraler pakket ind i blød pektin eller gelatine og udstukket i forskellige former som for eksempel bamser og fisk.
Gummies er blevet meget populære, og i USA er salget i de seneste 20 år kun gået en vej – op. Gummies er så hotte, at investeringsrådgivere anbefaler, at man investerer i dem.
I Danmark har vi haft gummies på markedet de sidste 10 år. Også herhjemme er de ved at blive meget populære.
Men som det ofte sker, er det, som den brede befolkning godt kan lide, ikke altid noget, som anmeldere kan lide. Og sådan har det også været for gummies, ja det er det stadigvæk. Det er lidt ligesom, når vi alle sammen elsker at se Badehotellet og kritikerne hader tv-serien. Uden sammenligning i øvrigt, så har Badehotellet haft mange sæsoner, og gummies er i den grad kommet for at blive. På trods af kraftig kritik fra flere i branchen.
Kritikerne af gummies mener blandt andet, at udseende og struktur minder for meget om slik. Det kan lokke børnene til at tage flere bamse gummies end sundt er, fordi de risikerer at blive overdoseret i vitaminer. Derudover kritiseres gummies for at indeholde sukker på linje med slik. I det hele taget går kritikken på, at gummies minder for meget om slik.
Alt sammen kritik som Gitte Pedersen fra dansk farmaceutisk industri a-s har oplevet i mange år. For 10 år siden satte de som de første i Danmark gang i produktionen af vitamin gummies.
– Det var meget op ad bakke i starten. På apotekerne vidste de faktisk ikke, hvad de solgte, så der brugte vi meget tid på at tage ud og snakke med dem om det. Dengang var der aspartam og andre kunstige sødemidler i de børnevitaminer, de solgte, og apotekerne var ikke klar over, at det var skadeligt. Nu ved mange heldigvis meget mere om børnevitaminer i dag. Vi har altid brugt rørsukker til vores gummies, siger hun.
Gitte Pedersen har svært ved at forstå kritikken af gummies.
“Produkterne sælges i dåse med børnesikret låg, og var i øvrigt de første børnevitaminer på det danske markedet med børnesikret låg. Kunstige sødemidler har bivirkninger. Det kan man ikke forsvare at sælge til børn. Derfor sælger vi hellere vores børnevitaminer med sukker/rørsukker, som er nødvendig for at skjule den grimme smag af vitaminer og mineraler. Der er sukker i rigtigt meget af det, børn spiser i dag. I toastbrød, i morgenmadsprodukter, i ketchup osv. I alle disse produkter er der meget mere sukker sammenlignet med vores gummies. Så forældre skal generelt være opmærksomme på, hvor meget sukker, der er i almindelige fødevarer, siger hun.”
Det er ikke kun børn, der elsker gummies. Ifølge en amerikansk undersøgelse er størstedelen, 60 procent af dem, der indtager gummies, voksne.
dansk farmaceutisk industri a-s var de første i Danmark, der begyndte at producere gummies. Helt fra starten lancerede de gummievitaminerne, som lavet til børn, der ikke kunne lide at spise deres daglige vitaminpille.
”Vi forsøgte i mange år at lave gode børnevitaminer, hvilket faktisk er svært. Vores egne børn kunne lide alle dem. vi lavede, men så snart naboens og andre børn smagte dem, ville de ikke spise dem. Derfor endte vi, mange år senere, med at lancere børnevitaminer som gummies, da kræsne og småtspisende børn også har behov for vitaminer og mineraler. Så vi vidste, at der ville være et marked for disse nye former for vitaminer, siger hun.”
I januar var det 10 år siden, at de første danskproducerede gummies kom på hylderne. Og der er stadig et marked for dem.
Gummies fra dansk farmaceutisk industri sælges i de fleste helsehostbutikker og apoteker. Hospitalsapoteker køber også gummie vitaminerne.
For især når man er småtspisende på grund af sygdom, ser sygehusvæsenet behovet for kosttilskud af vitaminer og mineraler. Og der bliver gummies tilbudt som et godt alternativ. På nogle afdelinger med kræftsyge børn tilbyder man, når alt andet er prøvet, vitaminer som gummies, hvis appetitten er helt væk. Det har Naturli fået bekræftet ved kontakt til sygehuse.
Udbuddet af gummies er blevet større, siden dansk farmaceutisk industri a-s producerede de første i 2010. Og som alt andet kosttilskud, så kan indholdet variere fra produkt til produkt. Så kig godt på varedeklarationen, når du køber kosttilskud som gummies. Og lad være med at lade glasset stå på bordet, så du eller dine børn bliver unødigt fristet.
Forrige artikelKaren-Margrethe blev ramt af glaslegemesammenfald
Næste artikelGod naturlig søvn – sådan får du den tilbage