Det er blevet koldt og fugtigt i vejret, men du kan mindske risikoen for sygdom, hvis du kaster dig over de grove grøntsager, som grøntafdelingerne bugner af for tiden. Prøv en porre.
Det er både godt for miljøet og helbredet at bruge årstidens grøntsager. Måske er der tilmed en større mening med, at du har adgang til porrer, alskens kål, løg, rødbeder og rødder i denne tid, hvor din krop langsomt skal indstille sig på mere kulde, fugt og vira i luften.
For de grove grøntsager er nemlig ualmindelig gode for dit immunforsvar. Porrer indeholder f.eks. kostfiberen inulin, der har præbiotiske egenskaber. Faktisk kan inulin ti-doble indholdet af de sunde mælkesyrebakterier i tarmen, som er en vigtig bestanddel af dit immunforsvar. Inulin overlever syrebadet i maven og kommer uforarbejdet ned i tarmen, hvor nedbrydningen skaber syrer, der stimulerer cellevæksten i tyk- og tyndtarmens slimhinder. Inulin brødføder lactobacillus- og bifidobakterierne.
Porrer er rige på jern, magnesium og kalium, og du får også både betacarotener, K- og C-vitaminer, når du spiser de grønne og hvide stængler. Betacarotenerne omdannes til A-vitaminer og er gode for dit syn og din hud.
Kalorieindholdet er til gengæld i den lave ende med 38 kcal pr. 100 gram.
Du kan roligt impulskøbe porrer, for de holder sig fint på køl i mindst 14 dage, og anvendelsesmulighederne er en del flere end den velkendte porretærte. Du kan f.eks. let erstatte løg med porrer i sammenkogte retter, og den grønne del af porren kan fint bruges i stedet for persille eller purløg som drys.
Bagte porrer med honning er en lækkerbisken som tilbehør til fisk, og hvis du ikke er så optaget af kalorieindtaget, kan ostegratinerede porrer gøre en hamburgerryg en del mere interessant. Naturli.dk har flere forslag – se f.eks. links’ene under denne artikel.
Kilder: iform.dk, vaegtkonsulenterne.dk m.fl.