Flere og flere får diagnosen rosacea af deres hudlæge. Men hvad er rosacea egentlig? Og hvorfor er det så svært at behandle?
Rosacea er ikke bare at have mange karsprængninger, ligesom portvinstud ikke har noget med indtaget af alkohol at gøre. Rosacea er en kronisk betændelsestilstand, en decideret hudsygdom, der opstår i bindevævet. Den starter typisk som en rødme i midten af ansigtet, der senere kan udvide sig til også at omfatte stikken, prikken og varmefølelse i huden. Efterhånden bliver huden rød, og meget følsom. Der kan komme bumser, hvorfor rosacea kan forveksles med acne, men forskellen er, at ved rosacea er der ikke hudorme.
Rosacea findes i forskellige grader, kommer i udbrud og bliver oftest værre over tid, for så til sidst at “brænde ud”. De fleste bliver “ramt” i 30-50 års alderen, og oftest flere kvinder end mænd. Hos ældre mænd med rosacea ser man ofte en forstørrelse af talgkirtlerne på næsen (portvinstud). Pre-rosacea ses typisk i 20’erne hos unge. Det kan minde meget om acne, men huden reagerer negativt på acnemedicin (og meget hudpleje i det hele taget) og forværres dermed.
Det er endnu ikke lykkedes at finde den egentlige årsag til rosacea, i hvert fald ikke hvis du spørger din hudlæge. Derfor er den traditionelle behandling også lidt et blindskud, der kun kan dæmpe symptomerne, men ikke kurere årsagen.
Der er ingen videnskabelige beviser på, at rosacea er arveligt, alligevel har undersøgelser lavet af amerikanske National Rosacea Society (NRS) vist, at 40 pct. af patienterne har en slægtning med rosacea, ligesom der er en overvægt af patienter med engelsk, skandinavisk og østeauropæisk baggrund.
Rosacea kommer lige så ofte hos den fedtede hudtype som den normale, og på trods af ligheder i udseende har det ikke noget med eksem at gøre. En tør hud følger ofte i sporet på rosacea, især hvis du får medicinsk behandling, så husk at bruge en god fugtighedscreme og evt. afprøve forskellige former for medicin, da nogle er mere udtørrende end andre.
Hvis rosacea ikke behandles, kan den udvikle sig fra let til middelsvær grad indenfor et år. Det har vist sig, at livsstilstilpasninger kombineret med medicin kan kontrollere rosaceaudbrud på længere sigt. Og det kan betale sig at ændre livsstil, da rosacea gennemsnitligt varer 9 år.
En undersøgelse lavet af NRA viste, at 96 pct. af patienterne oplevede, at de kunne mindske/begrænse rosacea-udbrud, når de holdt sig fra bestemte “triggere”. Det kræver selvfølgelig, at du ved, hvad der forværrer din rosacea. Prøv at føre “dagbog” over dine udbrud og sammenhold det med din udsættelse for:
Den traditionelle behandling omfatter antibiotika (for sin anti-inflammatoriske virkning) og receptpligtig creme i en kortere periode for at få udbruddet under kontrol. Dog er der de klassiske bivirkninger ved antibiotika: ødelagt tarmflora, uv-sensitivitet, misfarvning af tænder, diarré, allergi og skedesvamp.
Hvis du ikke har lyst til at kaste dig over den traditionelle antibiotika, er der heldigvis andre veje at gå:
Urter med anti-inflammatoriske egenskaber (f.eks. lakrids, lavendel, kamfer olie, og grøn te).
Kost – f.eks. grøntsagssafter, brug af uraffineret havsalt og brug af olier, der indeholder essentielle fedtsyrer, som smører huden indefra og styrker fordøjelsen.
Udrensning kan have en effekt, fordi kroppen generelt lettes for belastninger og får styrket immunforsvaret og organernes evne til at arbejde og dermed lette kroppen for affaldsstoffer.
Enzymterapi – en undersøgelse udført på rosacea-patienter viste en mangel på pancreas enzymet lipase. Dette enzym hjælper i fordøjelsesprocessen. Manglen på det forårsager fordøjelsesforstyrrelser. Patienterne i undersøgelsen fik kosttilskud med enzymer, der gav bemærkelsesværdige forbedringer i både fordøjelsessystem og rosacea-udbrud.
Vitaminterapi – dårlig kost eller dårlig optagelse af vitaminer i kroppen kan føre til mangel på riboflavin (B-vitamin), som kan være forbundet med rosacea.
Kinesiske urter – ifølge traditionel kinesisk medicin (TKM) skyldes rosacea for meget “varme” i kroppen, som kan behandles med kinesisk urtemedicin, zoneterapi og akupunktur. Derudover er huden “makker” med lunge og tyktarm og kan altså også knyttes til en dårlig fordøjelse eller for meget “energi” i lungerne (typisk pga. følelsesmæssige stagnationer).
Laser – varige, synlige karsprængninger, og dermed også noget af rødmen, kan behandles med laser eller elektrokirurgi. Ligesom forstørrede talgkirtler på næsen (rhinophyma) kan behandles med laser.
Hudpleje – det er vigtigt at bruge milde produkter, der giver ordentlig beskyttelse mod miljøpåvirkninger og uv-stråling. Produkter med svovl har også vist sig at virke anti-inflammatoriske. Og så skal du huske at tænke logisk: ingen skrubbe-masker, ingen frugtsyremasker, ingen svampe/vaskeklude. Brug i stedet dine fingerspidser, en super blød klud og masser af koldt/lunkent vand. Og et absolut must: husk ordentlig solbeskyttelse, både mod UV-A og UV-B, og masser af det.