Krop

Posturologi – stor effekt af små korrektioner

15. marts 2022

Kroppens holdning påvirker både vores fysiske og mentale helbred. Posturologien er en teknik metode, som med små korrektioner og en forholdsvist kort behandling kan skaffe dig af med især smerter, men også f.eks. svimmelhed eller kognitive problemer.

Kroppen har mange funktioner, vi ikke bemærker eller kender til. En af dem er evnen til at holde balancen, når vi står op. Her har vi et helt system af muskler – det toniske muskelsystem – som automatisk spænder op og regulerer vores holdning og position.

I nogle særlige tilfælde kan der komme uorden i samarbejdet mellem hjernen og det toniske system. Det kan fastholde kroppen i en usund position, som især kan være årsag til kroniske smerter i bevægeapparatet. Man kan sige, at kroppens balance er ”kalibreret forkert”.

Så er der hjælp at hente hos en posturolog.

Kroppen tager imod en ny indstilling

Posturologien er udviklet af læger i Frankrig og fokuserer især på: Fødderne, øjnene, indre øre og kæbe. Det er nemlig bl. a. herfra, hjernen henter sin information om den omverden, kroppen skal færdes i. (Tyngdekraften, som fødderne fordeler, og de vandrette og lodrette linjer, som øjnene og dermed kroppen skal justerere sig efter.

Diagnosticeringen foregår ved, at posturologen analyserer patientens kropsholdning i opretstående tilstand, kæbens og føddernes stilling plus samsynets funktion. Herefter kan indledes en behandling – som ofte er meget hurtig.

Behandlingen kan f.eks. være tynde indlæg i skoen, kraniosakralterapi for bid og kæber eller øreakupunktur for regulering af samsyn. Når kroppen er tilbage i sin optimale stilling, forstår den det med det samme. Hjernen beordrer det toniske muskelsystem til at bruge denne nye indstilling fremover.

Ofte omfatter behandlingen også øreakupunktur, der på samme måde påvirker kroppen til at glemme de uhensigtsmæssige indstillinger. Med en ny holdning – eller positur, som er det ord, hvorfra posturologien har sin oprindelse – forsvinder smerter eller svimmelhed ofte med det samme.

I nogle tilfælde afslører posturologien med det samme, at problemet hidrører fra f.eks. en dårlig tand eller dårlige briller. I disse tilfælde kan henvises til tandlæge eller optometrist med kendskab til posturologi.

Kurerer smerte – og flere andre symptomer

Patienter, som har gavn af posturologi, er i høj grad mennesker med kroniske smerter. Lidelser som migræne, whiplash eller hjernerystelse er typiske eksempler på, hvad posturologen kan hjælpe med.

Posturologen erfarer ofte, at hvis patienten har smerter ved bevægelse, skal der arbejdes med fødderne. Er der smerter ved visuelt udfordrende aktivitet som møder, indkøb eller færdsel i trafikken, sidder problemet i synet. Smerter om natten eller tidlig morgen hidrører hyppigst fra kæbestillingen.

Kognitive problemer – indlæringsevne, koncentration, i nogle tilfælde også ordblindhed og let depression – kan også skyldes posturologisk ubalance. Børn er ofte meget påvirkelige og kan – når der ER tale om et posturologisk problem – have stor gavn af en enkelt eller ganske få behandlinger.

Spot på alternativ behandling

Danmarks store offentlige sundhedssystem kan hjælpe os med størstedelen af det, vi fejler. Måske er det årsagen til, at mange mennesker ikke har kendskab til, hvad de alternative behandlingsmuligheder kan tilbyde. Men når det traditionelle sundhedssystem må give fortabt, er det ofte alternativ behandling, som kan hjælpe ”den håbløse sag”.

For at udbrede kendskabet til disse ekstra muligheder, sætter Naturli i hvert nummer spot på en udvalgt type af alternativ behandling.

Tak til posturologerne Lars Kjeldal og Dorte Buur for assistance med denne artikel

Forrige artikelHar du diabetes uden at vide det?

Næste artikelDanskerne er mindre sunde