Tema

Probiotika får det blå stempel

Foto: Shutterstock
28. juni 2021

Fødevarestyrelsen har godkendt betegnelsen ’probiotika’ til kosttilskud, der indeholder levende mælkesyrebakterier og bifidobakterier i en mængde og kvalitet, som kan styrke vores fordøjelse.

Probiotika har længe været benyttet som beskrivelse af de levende mikroorganismer, som via kosttilskud kan slå sig midlertidigt ned i vores tarmsystem og spille en positiv rolle for den kultur af mikroorganismer, vi alle har til at bo i fordøjelsessytemet.

Hidtil har det dog ikke været tilladt for producenterne at benytte ordet ”probiotika” i henhold til de temmelig restriktive danske regler for deklaration af kosttilskud. I stedet har man typisk benyttet betegnelsen mælkesyrebakterier, fordi disse mikroorganismer oftest udgør størstedelen af denne type tilskud.

Men i virkeligheden er mælkesyrebakterier et lidt misvisende navn. Dels fordi de probiotiske tilskud også kan indeholde bifidobakterier og nogle gærtyper, som har samme effekt. Og dels fordi en del mennesker ønsker at undgå mælkeprodukter – og mælkesyrebakterier har faktisk ikke noget at gøre med mælk.

Probiotika har effekt

Fremover må denne type tilskud markedsføres under kategoribetegnelsen ’probiotika’ (for kosttilskud er der krav om angivelse af en kategoribetegnelse på produktet (fx vitamintilskud)). Dermed kan alle forbrugere se, hvilken effekt der er tilsiget med produktet.

– Fødevarestyrelsen har arbejdet for at finde en løsning, som kan imødekomme erhvervets ønske om at bruge betegnelsen probiotika på fødevarer. Fødevarestyrelsen har vurderet, at betegnelsen probiotika kan anvendes som kategoribetegnelse for levende mikroorganismer fx af typen mælkesyrebakterier og bifidobakterier på kosttilskud, forklarer bromatolog Mette Christiansen, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Kategoribetegnelsen gælder kun for kosttilskud. Det er dermed ikke tilladt at skrive på f.eks. et yoghurtprodukt, at det har probiotisk effekt, selvom der er et stort indhold af mælkesyrebakterier i syrnede mælkeprodukter.

Læs også: Probiotika kan hjælpe overvægtige børn og unge

Koncentret kilde til næringsstof

Når du ser betegnelsen ’probiotika’ på et kosttilskud, har du fremover producentens ord for, at tilskuddet indeholder tilstrækkeligt med levende mikroorganismer til, at de kan støtte din fordøjelse.

– Kosttilskud er koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Hvis kategoribetegnelsen probiotika anvendes på et kosttilskud, skal der være tilstrækkeligt med levende mikroorganismer til, at produktet bidrager som en koncentreret kilde med mikroorganismer. Ellers vil anvendelse af kategoribetegnelsen være vildledende, uddyber Mette Christiansen.

Det er op til producenten at sikre den fornødne kvalitet og mængde af levende mikroorganismer i et tilskud, når det markedsføres under kategoribetegnelsen probiotika.

Disse fødevarer er nogle af de mest rige på mælkesyrebakterier

  • Yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter
  • Kombucha
  • Kimchi
  • Tempeh

Forrige artikelHvad hvidt brød kan gøre ved dig

Næste artikelAldrig mere træt

Carsten Gottlieb

Redaktør