Højt BMI og meget fedt særligt om maven øger risikoen for en række sygdomme og lidelser. Blandt andet er risikoen for at udvikle type 2 diabetes stiger voldsomt, hvilken igen øger risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne samt hjertekarsygdomme. Man har også fundet sammenhæng mellem overvægt og visse kræftformer, ligesom fertiliteten hos både mænd og kvinder nedsættes, når BMI er højt.
Så der er mange grunde til at undgå overvægt. De bedste måder at sikre, at der ikke sætter sig farligt mange kilo på kroppen er ved at spise sundt og varieret og røre sig. Desværre efterlever mange ikke disse principper. Undersøgelser viser en høj grad af inaktivitet blandt alle aldersgrupper, men særligt også hos børn og unge, hvor pigerne dog er mindre fysisk aktive end drengene. Blandt de voksne kan vi herhjemme også se, at over halvdelen af befolkningen er overvægtig.
[relateredehistorier]
Fordi de sundhedsmæssige konsekvenser af overvægt kan være så massive, er måder at reducere overvægt også noget, der optager forskere, og her viser et nyt studie, at probiotika og en sund tarmflora faktisk kan øge et vægttab og påvirke insulinfølsomheden, når tilskuddet kombineres med den rette diæt, skriver CNN.
Det er efterhånden veldokumenteret, at tarmfloraen – altså sammensætningen af forskellige typer af bakterier i tarmen – kan påvirke både humør, risikoen for at udvikle sygdomme og fordøjelsen. Derfor er der også lavet flere studier, hvor man har arbejdet målrettet med at skabe en sundere tarmflora for at afhjælpe visse symptomer og lidelser.
I det nye studie, som blev præsenteret på en kongres for europæiske endokrinologer, sammenlignede man effekten af vægttab, insulinfølsomhed, taljemål og mængden af E. coli bakterier hos børn som fik henholdsvis en middelhavsdiæt og begrænset kalorieindtag med børn som fik samme diæt og tilskud med probiotika i form af bifidobakterier.
Man fandt, at begge grupper tabte sig, fik mindre taljemål, lavere blodtryk, forbedret insulinfølsomhed og færre E. coli bakterier i tarmen. Resultaterne for vægttab, insulinfølsomhede og koncentration af E. coli var dog bedre hos gruppen af børn og unge, som havde suppleret diæten med probiotika i de otte uger, undersøgelsen forløb over.
Selvom flere resultater peger på en sammenhæng mellem tarmflora, sygdom og overvægt, er der stadig en del usikkerhed om hvorvidt tarmfloraen har ændret sig, hvilket så har ledt til overvægt, eller om kosten og overvægten har påvirket floraen. Men uanset om hønen eller ægget kom først, indikerer de nye resultater, at en indsats, hvor man arbejde med både kost og probiotika kan virke mere effektivt end den ene komponent alene.
Der er mange måder at ændre på tarmfloraen. En af de væsentlige er kosten. For bakterierne i tarmen lever af den mad, vi spiser, og forskellige bakterier trives med forskellig næring. Det betyder, at en ensidig diæt eller en kost med mange forarbejdede fødevarer, vil fremme forholdene for nogle bakteriestammer, som så vil komme i overtal. Derfor er varieret kost med gode råvarer et godt sted at starte.
Man kan også skele til produkter, som har et naturligt indhold af probiotika. Det er blandt andet miso, kimchi og andre fermenterede produkter og samt mælkeprodukter som yoghurt og kefir. En sidste mulighed er tilskud med gode bakterier.
Uanset hvilken tilgang man vælger, er det altså vigtigt at have tarmfloraen for øje, både i forhold til vægt og sundhed generelt. Der lever flere bakterier i tarmen end vi har celler i kroppen, så er der ubalance og en uhensigtsmæssig sammensætning af bakteriestammer, er det ikke underligt, at det kan få konsekvenser for vores sundhed og velbefindende.