Skøn

Problemhud? Lær at læse huden

30. juni 2010

Vi har skrevet og hørt det mange gange før: ansigtet er kroppens spejl, hvor du kan læse kroppens tilstand. Men hvordan tolker du tegnene? Bliv klogere på årsagen til problemhud som uren hud hos voksne, rynker, tør og fedtet hud.

De sidste 12 år har FDZ zoneterapeut Betina Axil arbejdet med huden som speciale. Vi har fået en snak om, hvilke historier hudproblemer/hudtilstande gemmer på, og hvad vi kan gøre ved det.

Om Betina Axil og problemhud

Betina Axil er zoneterapeut med speciale i kost og kinesisk urtemedicin. Hun behandler børn og voksne i alle aldre og har klinik i København. Se mere på www.axil.dk.

– Som helt ung blev jeg smittet med en stafylokok, der gav mig bylder over hele kroppen. Lægerne ordinerede den ene penicillinkur efter den anden. De mange kure hjalp kun kortvarigt og gav mig samtidig en heftig candida-infektion. Det føltes fuldstændig håbløst, og jeg havde det mildest talt rædselsfuldt. Efter 3 års sygdom valgte jeg at ændre min kost radikalt med hjælp fra en kostrådgiver og blev fuldstændig rask i løbet af et halvt år.

– Med denne erfaring har kosten og fordøjelsen altid været det centrale omdrej-ningspunkt i mine behandlinger. Uanset om jeg behandler barnløshed, hudproblemer eller blærebetændelse, vil jeg altid give gode råd om kosten – naturligvis afstemt efter, hvor meget klienten er parat til at ændre.

Uren hud hos kvinder over 30

– Et tegn på at man skal give sin lever ekstra opmærksomhed.

Typisk er leveren så overbelastet, at den ikke formår at rense blodet. Det medfører, at leveren deponerer giftstofferne i huden. Resultatet er bumser. Mange kvinder oplever især problemet i forbindelse med ægløsning eller menstruation, der netop bekræfter, at leveren er belastet. Kroppens brugte hormoner nedbrydes nemlig af leveren.

Løsningen er udrensning, udrensning, udrensning. Da leveren er vores store udrensnings-organ, bør vægten lægges på kost og urter, der udrenser hud og lever. En kombination af urterne Schisandra, Burrerod og Marietidsel renser både lever, lymfe og hud. Tag et mål af hver (fra NDS) og bland i et glas vand. Drik ved sengetid. Burrerod er også effektivt, hvis du har betændt hud med bylder.

Betina om udrensning mod problemhud

Zoneterapi er en rigtig god behandling som støtte i alle udrensningsprocesser, idet alle kroppens organer stimuleres til at yde deres bedste. Blodforsyningen til organerne øges, og evt. stagnationer opløses.

– Jeg synes, det er vigtigt at gøre opmærksom på, at udrensning er mange ting. De fleste tænker på udrensning som faste og juicekure. Men de er ikke egnet til den årstid, vi går ind i nu. I vinterperioden må udrensning ikke være så kraftig som om foråret. Ofte vil man opleve, at man bliver mere slap og udmattet end frisk. Så i vinterperioden bør du holde dig til mere varm mad, f.eks. brune ris, wok tilberedte grøntsager og let protein som f.eks. fisk og fugl.

Hvis problemet er fedtet hud, er årsagen typisk overdrevet indtag af protein og mættet fedt (kød og mejeriprodukter). Erstat det med frisk frugt, grøntsager og hele korn.

De uundgåelige rynker

– Jeg er så glad for at have opdaget progesteroncreme. Når man har passeret de 40 og på vej mod 50, så gælder alle kneb. I USA er progesteroncreme meget kendt og anerkendt. Det bruges til alt fra barnløshed til hedeture.

Det naturlige progesteron, der findes i vild yams er kendt for at holde et højt østrogenniveau i skak. Man mener nemlig, at høje niveauer af østrogen er medvirkende til, at vi kvinder hurtigere går i overgangsalder og dermed ældes hurtigere. Det kan bl.a. ses på vores hud. Har du farmor-arme eller gardiner på inderlårene så er progesteroncreme et must. Selv om du kun smører den på kroppen, vil du med tiden også kunne se det på din ansigtshud.

Vær ekstra opmærksom på præventionen, hvis du ikke ønsker flere børn, libidoen stiger, og man bliver meget fertil. Faktisk har firmaet REN en bodylotion og en ansigtscreme med vild yams.

Tør hud

– Meget tør hud kan være udtryk for, at kroppen som helhed er dehydreret. Her nytter det ikke nødvendigvis at drikke mere væske, for kroppen er simpelthen ikke i stand til at sende fugten ud til huden. I kinesisk medicin har lungen ansvaret for hudens fugtighed.

Det kommer tydeligt til udtryk hos rygere, der jo har udtørret deres lungevæv pga. rygningen. De får langt hurtigere problemer med både tør hud og rynker.

– Når jeg behandler ekstrem tør hud, bruger jeg en kombination af zoneterapi og kinesiske urter. Det hjælper med at ”fugte” lungen og dermed i sidste ende huden.

Ved meget tør hud er det vigtigt at få tilstrækkeligt med essentielle fedtsyrer. GLA fra kæmpenatlysolie eller solbærolie er vigtig. Omega 3-fedtsyrer holder cellevæggene bløde og gør deres til, at din hud holder sig sund og smuk. Du skal regne med, at der går 6-8 uger, før du kan se bedring og så er det resten af livet. 1-2 spsk. dagligt. Jeg bruger Livets Olie standard. For store doser kan belaste leveren og give den modsatte virkning, så hold dig til et par skefulde og tag det til gengæld i lang tid.

Problemhud skal plejes indefra og ud med kosten

– Morgenmad i vinterhalvåret: grød af grove havreflager og bygflager (halvt af hver).

Tilsæt hakkede mandler, abrikoser og rismælk. Alternativt ristet rugbrød m. æg eller kylling. Har jeg spist rødt kød til aften, spiser jeg en smoothie til morgenmad. Smoothies må aldrig være iskolde. Frugten skal være tøet op.

Frokost er typisk rester fra aftensmaden. Jeg pepper den op med hakket persille eller rucolasalat og en skive ristet rugbrød. Hvis jeg ikke har fået lavet nok grøntsager til at tage med på arbejde, presser jeg en gang grønsagsjuice og tager med i termokanden. Det drikker jeg sammen med et æg eller et stykke kylling eller kalkun. Ikke noget kedelig kold og rå salat – det vil bare på sigt gøre dig mere energiforladt, når foråret kommer.

Aftensmad er altid masser af wokgrøntsager og korn i form af brune ris, quinoa eller rispasta. Om vinteren spiser jeg mere vildt og lam end om sommeren.

Absolut yndlingsmellemmåltid er hjemmelavede ”romkugler” (uden rom). Her kan man snildt snige et par gojibær i. Urtekrams riskiks m. tahin og sukkerfri marmelade er også et hit. Bedste dessert er frugtsalat med hakket 86 pct. chokolade.

Betinas 3 gode råd mod problemhud

Start dagen med et glas vand og saften fra ½ citron.

Spis brune ris og masser af årstidens grøntsager.

Brune ris er som flaskerensere for kroppen.

Supplér med kosttilskud: multivitamin, multi B-vitamin, magnesium, glisodin eller granatæbleekstrakt (for dem, der ikke tåler hvede) samt gode stærke antioxidanter som E-vitamin og Q10.

Forrige artikelSæt dine skyggesider under lys

Næste artikelMåske er det tandens skyld?