Krop

Projekt barn: Giv de bedste betingelser under graviditeten

Foto: AdobeStock
6. juni 2019

Kvindens livsstil og næringsindtag under graviditeten har stor betydning for barnets udvikling både i fosterstadiet og senere hen i livet. Faktisk viser forskning, at disponering for eksempelvis allergi og eksem-sygdomme starter allerede i maven.

Det kan tage lang tid og være en drænende proces at blive gravid i dag. Både kvinden og manden kan være nødt til at lægge kosten om og dårlige vaner på hylden for at få graviditetstesten til at vise et positivt resultat.

Når først stregerne er kommet på pinden, er der på sin vis ikke så meget mere manden kan gøre. Det hårde arbejde ligger nu udelukkende hos kvinden, som de næste ni måneder skal sørge for, at barnet får alt det, som det har brug for.

Der kommer løbende forskning, som understreger, hvor meget moderens kost og næringsindtag faktisk betyder for barnets sundhed og sygdomsdisponering senere i livet. Og det er der en række grunde til.

Barnet skal blive i maven hele graviditeten

For det første peger forskning på, at moderens omega 3-fedtsyre-niveauer hænger sammen med risikoen for en for tidlig fødsel. Mere specifikt er det manglen på EPA og DHA, man linker med præterm fødsel. En dansk undersøgelse har analyseret blodprøver fra 376 kvinder, som havde født meget før termin og 348 kvinder, der havde båret barnet gennem hele graviditeten.

De kvinder, der havde den laveste procentvise andel af omega 3-fedtsyrer i blodet, havde en ti gange højere risiko for for tidlig fødsel.

For tidlig fødsel er forbundet med en række udfordringer i barnets liv, såsom synsbesvær, lavere intelligens, udviklingsforstyrrelser og øget risiko for infektioner. For tidlig fødsel er også en af de vigtigste årsager til dødsfald blandt nyfødte.

Omega 3-fedtsyrer findes i fisk, men grundet tungmetaller i mange fisk, kan det være en god idé at skele til en fiskeolie i stedet under graviditet især.

Undgå astma, allergi og eksem

Ud over at mindske risikoen for præterm fødsel, har man også påvist, at børn af mødre, som tog fiskeolie under graviditeten, har lavere risiko for at udvikle allergi og eksem.

Et svensk studie har sammenlignet en gruppe gravide, som fik fiskeolie-kapsler med frie fedtsyrer fra 25. uge med en kontrolgruppe. 15 procent af børnene i kontrolgruppen udviklede fødevareallergi og 24 procent udviklede eksem. For børnene, som havde fået fiskeolie, var tallene henholdsvis to og otte procent.

I Danmark fås fiskeolie med frie fedtsyrer indtil videre kun i produktet Bio-Marin Plus. De frie fedtsyrer betyder at en større mængde af fedtsyrerne optages i kroppen, som normalt skal spalte fedtsyrerne først.

Også risikoen for astma bliver påvirket positivt. Et dansk studie konkluderer, at kvinder, som tager fiskeolie i sidste trimester, sænker risikoen for astma inden femårs alderen med ca. 30 procent.

Nogle mener, at gravide skal stoppe med fiskeolie-tilskud cirka tre uger inden fødsel for at mindske risikoen for blødning, men der er ikke umiddelbart evidens for, at tilskuddet giver blødningskomplikationer ved fødslen.

Forrige artikelDine øjne de skal se – hele livet igennem!

Næste artikelSmå, tykke og luftige brunchpandekager

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.