Nyheder

Protein sat i forbindelse med modermærkekræft

8. april 2015

Forskere fra Aarhus Universitet sætter et protein i forbindelse med ondartet modermærkekræft. Fundet kan måske forbedre behandlingen og redde menneskeliv.

Aggressiv modermærkekræft er i dag vanskelig at forudsige og opdages ofte først, når kræften allerede har spredt sig. Samtidig er metastaser fra modermærkekræft svære at behandle, da traditionel behandling som kemo- og stråleterapi næsten er virkningsløs. Kun ti pct. af patienterne overlever, når sygdommen er fremskreden.

Megalin i ondartede modermærker

Nu har forskere fra Aarhus Universitet fundet ud af, at hvis proteinet megalin findes i et ondartet modermærke, er det tegn på, at kræftcellerne er særdeles aggressive. Proteinet forbedrer kræftcellernes evne til at dele sig. Proteinet er også fundet i en række metastaser sat af ondartede modermærker.

Opdagelsen betyder, at man på et tidligere stadie, end det er muligt i dag, kan pege på aggressive modermærkekræftceller. Det kan vise sig at få stor betydning for den fremtidige behandling og prognose for patienter med modermærkekræft. Forskningsresultatet er blevet offentliggjort i et af de mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter på området, Pigment Cell & Melanoma Research.

Proteinet kan fortælle risikoen for spredning

Den nye viden er resultatet af årelang forskning i receptorproteiner på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

– Vores undersøgelser har vist, at proteinet næsten er til stede i alle modermærkekræftceller, mens det sjældent findes i de godartede modermærker, siger lektor Mette Madsen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Med den nye viden håber man, at kræftlægerne – i modsætning til i dag – på et tidligt stadie vil kunne afgøre, om man skal forvente spredning af kræften eller ej, hvis en patient har haft et ondartet modermærke.

– Det er en ny og interessant markør, som ingen har tænkt på før, og de foreløbige resultater ser meget lovende ud. Selv om der sker store fremskridt inden for behandlingen af modermærkekræft i disse år, så er det stadig en meget alvorlig sygdom, hvis den når at sprede sig. Det her kan i bedste fald gøre, at vi kan udpege, hvem der vil få tilbagefald, og hvem der vil have mest gavn af hvilken behandling, siger Henrik Schmidt, overlæge på Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Måling af megalin ved diagnosticering

I første omgang skal det afklares, hvordan niveauet af megalin hænger sammen kræftens spredning fra et ondartet modermærke, så megalin hurtigst muligt kan blive et protein, man måler i forbindelse med diagnosticering og behandling af patienter med modermærkekræft.

Kilde: Au.dk

Forrige artikelFrosne grøntsager er ofte et bedre valg

Næste artikelSkyr-is som kugler med kokos, brombær og chokolade