Nyheder

Proteiner hjælper hele dagen

4. april 2013

Det er velkendt, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Nu viser amerikansk forskning, at morgenmaden også betyder noget for din hang til søde sager om aftenen.

Hvis du springer morgenmaden over, øger du risikoen for at blive overvægtig. For så vil du ende med at spise alt for meget til frokost og proppe dig med mellemmåltider dagen igennem. Det har læger og kosteksperter vidst og oplyst om længe.

Flere proteiner om morgenen stækker den søde tand

Men nu viser amerikansk forskning, at det heller ikke er lige meget, hvad du spiser om morgenen. Hvis du ikke får nok proteiner, øges risikoen for, at den søde tand overtager herredømmet om aftenen.

Det er forskere fra universitetet i Missouri, der lod 20 unge, overvægtige kvinder spise henholdsvis ingen morgenmad, almindelig morgenmad og morgenmad med et højt proteinindhold. Sidstnævnte bestod blandt andet af magert kød og æg.

Større mæthedsfornemmelse med proteinholdig morgenmad

Både den almindelige og den proteinholdige morgenmad udgjorde 350 kcal, men hvor den almindelige bød på 13 gram proteiner, havde morgenmaden med kød og æg 35 gram proteiner.

Testen løb over syv dage, og på den syvende dag målte man mæthedsfornemmelsen hos deltagerne i løbet af dagen. Det viste sig, at deltagerne, der havde spist den proteinholdige morgenmad havde en meget mere stabil mæthedsfornemmelse dagen igennem.

Proteiner om morgenen hjalp på sulten om aftenen

Man tjekkede mæthedsfornemmelsen ved at lade dem spise, hvad de kunne, om aftenen, tjekke, hvad de spiste dagen igennem og undersøge blodprøver og hjernescanninger. Efter aftensmaden havde de fri adgang til søde sager og saltede snacks.

Det viste sig, at de deltagere, som havde spist kød og æg til morgenmad, spiste mindre aftensmad og havde et mindre behov for salte og søde sager.

Undersøgelsen konklusion blev derfor, at overvægtige piger med fordel kan spise en proteinholdig morgenmad som hjælp til kampen mod kiloene. Om den samme virkning kan opnås hos drenge eller ældre mænd og kvinder, må yderligere forskning afdække.

Ekstra proteiner på morgenbordet

Men mange glemmer proteinerne på morgenbordet. Ofte består morgenmaden af eksempelvis en skål havregryn med frugt, havregrød, cornflakes eller et stykke brød med smør. Mælken på havregrynene udgør naturligvis også en proteinkilde, men det er slet ikke nok. Kombinér evt. med et æg eller en portion mager yoghurt naturel – eller læg et stykke magert kødpålæg på brødet. Men “english breakfast” er ikke vejen til flere proteiner, for du skal samtidig se på kalorieindtaget. Et almindeligt æg indeholder f.eks. knap 10 gram proteiner og 100 kcal (12,5 gram protein og 143 kcal. pr. 100 gram), og bacon indeholder ganske vist næsten 16 gram proteiner pr. 100 gram kød, men den samme mængde giver også omkring 245 kcal. 

Lidt ekstra fedtfattige proteiner gør det derimod lettere at bevare mæthedsfornemmelsen frem til frokostpausen – og måske kan du smide et par kilo samtidig.

Kilde: University of Missouri

Forrige artikelADHD – en modediagnose?

Næste artikelIsolation kan forkorte livet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.