Nyheder

Proteiner sætter forbrænding op

30. august 2010

Danske og norske forskere har fundet hemmeligheden bag slankekure, der er rige på protein. Det får nemlig særlige celler i kroppen til at brænde fedt af som varme.

Mange mennesker, der har prøvet proteinrige slankekure, sværger til proteiner som gode næringsstoffer, når fedtet skal brændes af. Og det er heller ikke helt tosset. Ny forskning fra Københavns Universitet (KU) og det norske forskningsinstitut NIFES har afsløret, hvorfor sådan en slankekur virker.

Især proteiner fra fisk og skaldyr aktiverer nemlig en særlig gruppe af brune fedtceller i kroppen. Disse brune fedtceller lagrer ikke energien, men brænder i stedet energien af.

Mange proteiner tillader flere kalorier

Forsøg udført på mus og rotter tyder på, at denne forbrænding tillader os at spise flere kalorier uden at tage ekstra på – hvis du vel at mærke får kalorierne fra proteiner i stedet for kulhydrater. Proteiner fra fisk skulle i den henseende være endnu mere effektive. Men også kød, kylling, mælk, skaldyr, ost, æg, korn, bønner og nødder sætter gang i de brune fedtceller.

– Mus skal bruge seks gange mere energi for at tage et gram på, når de har et højt indtag af proteiner. Det er en rigtig stor effekt, som bliver ekstra stor, hvis man spiser proteiner fra fisk i stedet for mælk, siger lektor Lise Madsen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet og forsker ved NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) i Bergen.

Proteinrig kost gav vægttab

Dyrene i forsøgene fik samme mængder kalorier – alle fik lige meget fedt, men forskellige mængder af protein og kulhydrat. Mus og rotter, som fik en høj mængde protein, tabte sig, ved at der blev sat gang i forbrændingen med det brune fedt, selvom de fik samme mængde kalorier og motion som de andre.

Forskerne har endnu ikke brugt proteiner fra hvidt eller rødt kød i forsøgene, i stedet blev proteiner fra fisk og mælk brugt, og effekten var særligt stor med fisk.

Forsøgene er heller ikke lavet på mennesker endnu, men Lise Madsen ser ingen grund til at tro, at forbrændingen med det brune fedt vil fungere anderledes hos mennesker.

Brune fedtceller er ny opdagelse

Mens man længe har vidst, at babyer havde brune fedtceller mellem skulderbladene, er det først for nylig, at forskere opdagede de brune fedtceller i bryst og nakke hos voksne.

Her befinder de sig mellem de velkendte hvide fedtceller – navnene har fedtcellerne fået af deres farve.

Indtil for få år siden troede man, at forskningen i brune fedtceller kun havde relevans for dyr, men opdagelsen af fedtcellerne hos mennesker gør forskningen banebrydende.

– Vi er først ved at få øjnene op for at ved at ændre komponenter i kosten, så aktiverer vi de brune fedtceller. Nu kan vi først og fremmest bruge resultaterne til at forklare, hvorfor høj protein/lav kulhydrat-kure som Atkins virker, konstaterer Lise Madsen.

Videnskab.dk (Oprettet den 31. august 2010)

Forrige artikelLægemidler virker ikke særlig godt

Næste artikelPsoriasis kan sættes i gang af øl