Proteinintolerans

30. november 2010

Intolerans overfor protein opstår, hvis æggehvidestoffer – proteiner – i maden ikke bliver nedbrudt ordentligt, og tarmslimhinde er utæt.

Mange mennesker har utætte tarme på grund af dårlig fordøjelse, fordi de blander alt muligt sammen til måltiderne, og fordi de har en dårlig tarmbakterieflora, der er domineret af de forkerte bakterier og af skadelige svampe, f.eks. candidasvampe.

Ved dårlig nedbrydning af protein, bliver proteinstofferne ikke helt nedbrudt til højst to aminosyrer, der er byggestenene til proteinerne, men f.eks. til 6-8 sammenhængende aminosyrer. En sådan lille kæde af aminosyrer har biologisk aktivitet på linie med hormoner.

Disse kæder kaldes peptider, og de kan påvirke nervesystemet og hjernen som toxiner – gifte, altså påvirke nervesystemet og hjernen betydeligt. Immunsystemet bliver også påvirket med allergiske reaktioner til følge. Det er blandt peptidet kaseomorfin, som dannes ud fra proteinet kasein i mælk.

Proteinintolerans bag adfærdssygdomme

En norsk professor, Kalle Reichelt, har forsket i dette i mange år og mener, at det kan være årsagen, eller i hvert fald en medvirkende årsag, til sygdomme om Tourettes syndrom, autisme, skizofreni, epilepsi, ADHD/DAMP, læseforstyrrelser, m.fl.

Det er især mælkeprotein og protein fra hvede, der er slemt til at give disse reaktioner og påvirker immunsystemet betydeligt. I hvede er det gluten og gliadin, der er synderne, og der findes hvede i utrolig mange fødevarer og andre ting. Sygdommen cøliaki (se denne) er et typisk eksempel på proteinintolerans. Slimhinden i tarmene bliver tynd og gennemtrængelig for ikke helt nedbrudte fødedele, men samtidig kan der komme problemer med manglende optagelse af vigtige ting som f.eks. zink og B12-vitamin.

Test og midler mod proteinintolerans

Enzympræparatet Wobenzym, der kan købes i Tyskland, kan fordøje de skadelige peptider i blodet.

De giftige peptider opholder sig i månedsvis i kroppen og kan påvises i urinen ved særlig teknik. Man kan få dette undersøgt, og få det vurderet på Nordic Laboratories Services, København K. De har også tests for bl.a. candidasvampe, fordøjelsen og mave-tarmfunktionen i det hele taget. Evt. gennem egen læge eller en ernæringsterapeut eller kostvejleder. Se listen nedenfor.

Man kan også få hjælp på CET – Center for Ernæring og Terapi, Hejrevej 39, 3.sal, 2400 København NV. Tlf. 3833 1099. Eller på Nordic Clinic i København. Tlf. 3375 1005. Nygade 6. 1164 København K.

Vejledning omkring proteinintolerans

Man kan også for at få en kvalificeret kostvejledning henvende sig til en ernæringsterapeut eller kostvejleder med erfaring i protein intolerans og neuropsykiatriske lidelser som Tourette, OCD, DAMP/ADHD m.fl.

Liste over ernæringsterapeuter (DET) findes på www.detforening.dk. Følgende har særlig indsigt på området:

Marianne Jaeger www.mjrigtigkost.dk Karen Nørby www.karennorby.dk Thorbjørg Hafsteinsdottir www.thorbjorg.dk Marianne Fjordgaard www.sund-kost.dk Anette Harbech Olesen www.madforlivet.com.

Liste over ernæringsterapeuter (DET) i øvrigt findes på www.detforening.dk

28-10-2010

Forrige artikelSkal vi have nye officielle kostråd?

Næste artikelJulestress – sådan undgår du det

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.