Protest mod EU-godkendelse af Roundup

EU’s fødevareagentur, Efsa, har frikendt Roundup for at være kræftfremkaldende. Det har fået en international forskergruppe til at protestere.

Ukrudtsmidlet glyphosat, der er hovedingrediensen i Roundup, har længe været mistænkt for at være kræftfremkaldende. Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede tidligere mod, at stoffet ”sandsynligvis er kræftfremkaldende”. Det var det FN-styrede organs kræftkomité, International Agency for Research on Cancer (IARC), der kom til den konklusion. Men under et halvt år senere valgte Efsa altså at frikende midlet fuldstændig.

Det har fået en international gruppe af kræftforskere til at råbe vagt i gevær.

Mangelfuld EU-undersøgelse

Kræftforskerne klager over den manglende gennemsigtighed og videnskabelig metode hos både Efsa og det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), som skrev den baggrundsrapport, der ligger til grund for Efsas vurdering.

”Vi har gennemgået de to forskellige beslutninger om glyposats kræftfremkaldende egenskaber hos mennesker og konkluderer, at ARC’s beslutning er langt mere troværdig. Den hviler på en åbne og transparente procedurer udført af uafhængige forskere, som har udfyldt grundige erklæringer om interessekonflikter, og som ikke på nogen måde er tilknyttet til eller finansielt støttet af den kemiske industri”, skriver forskerne.

Forsker fra Kræftens Bekæmpelse blandt underskriverne

Blandt gruppen af forskere, der har skrevet under, finder man seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

– IARC ligger over, hvad Europa har af interesser. Det er derfor, at man i WHO har et overstatsligt organ, og det pudsige er, at både EU og det amerikanske National Cancer Institute betaler WHO for at gennemføre den slags undersøgelser. Normalt tager man det som et vink med en vognstand om, at der er noget om snakken, når WHO har vurderet og lagt åbent frem, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem et stof og kræft. IARC’s metoder er så gennemsigtige, som de overhovedet kan blive, siger Johnni Hansen.

Monsanto afviser kræftfare

Selvom Johnni Hansen har underskrevet protesten på egne vegne, regner han med, at Kræftens Bekæmpelse vil kommunikere kræftadvarslen mod glyphosat. Dermed går Kræftens Bekæmpelse mod de danske myndigheder, der har valgt at følge Efsas anbefalinger. De danske myndigheder vil dermed ikke iværksætte tiltag til at advare ansatte i landbruget eller forbrugerne af Roundup mod kræftfaren – for ifølge Efsa er der jo ingen fare.

Producenten, Monsanto, fastholder naturligvis, at Roundup er helt uskadeligt. På YouTube findes et underholdende klip, hvor en fransk journalist konfronterer en talsmand fra Monsanto. Talsmanden fastholder, at giften er helt uskadelig for mennesker – så uskadelig, at man kan drikke den. Da journalisten tilbyder Monsanto-talsmanden en slurk af ukrudtsmidlet, bliver han dog ret irritabel. Du kan se klippet ved at følge dette link.

Kilde: ing.dk

7 kommentarer

 • Annagrethe Aarvig siger:

  Roundup skal hurtigst muligt forbydes- det hører jo slet ikke hjemme at bruge, når man ved, hvor skadeligt det er for vores dyrebare miljø…

 • Marianne Voss siger:

  Jeg er alvorligt bange for vores drikkevand, som forurenes af roundup. Derudover er jeg bekymret over, at vores regering vælger at overhøre WHO’s vurdering. Min bekymring vedrører også politikernes påvirkelighed af Monsantos lobbyister i EU. Jeg gad vide, hvilke midler de bruger til at påvirke EU-politikerne.
  Med venlig hilsen og bange anelser
  Marianne Voss

 • Henning Toft siger:

  Roundup skal bare stoppes, det forurener vort grundvand og forpester livet for mennesker, dyr og alt liv på jorden. Roundup produkcenterne beskyttes af store “magter” og det føles umuligt…

 • Tove Brunbjerg siger:

  Jeg fatter ikke at det ikke for længe siden er gået op for Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsministeriet, hvor ØDELÆGGENDE AL Sprøjtegift er for den menneskelige organisme. T. B. Børkop

 • Thorbjørn Bay Christiansen siger:

  Ja, de står pt i kø, chokene. Tænk sig, at kræftens bekæmpelse siger ok til en sådan svinestreg? Det udløser ikke ligefrem respekt for foreningen. De må vel vide, hvad Mosanto er for nogle, kan man vist godt sige: djævle!!!

 • Lilly Petersen siger:

  Der er mange årsager til, at vi skal forbyde Roundup, så jeg forstår ikke at nogle vil forhindre at det bliver forbudt at bruge.

 • Gulbritt Sejer siger:

  Dette r på tide at forbyde giftmidlet Roundup.
  Dyrk økologisk, det giver en god og naturlig mening, bevar vore jord så ren og sund vi kan, vi lever af den, så lad os leve MED den.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *