Nyheder

Psoriasis kan sættes i gang af øl

31. august 2010

Amerikanske forskere linker øl som den eneste type alkohol til hudsygdommen psoriasis.

Øl er åbenbart ikke en drik, kvinder skal være alt for glade for. Senest er øl blevet sat i forbindelse med udviklingen af hudsygdommen psoriasis. Dermed puster undersøgelsen også til mistanken om, at psoriasis hænger sammen med intolerance eller overfølsomhed overfor gluten.

Undersøgelsen, som er lavet på Harvard Medical School, var ret omfattende. Bl.a. blev 82.869 amerikanske kvinder kontrolleret og undersøgt hvert andet år gennem 20 år. Da projektet startede i 1991 var kvinderne mellem 27 og 44 år.

Øl – eneste med indflydelse på psoriasis

1 ud af 80 af kvinderne – i alt 1.150 kvinder – udviklede på et tidspunkt psoriasis. Blandt disse stod det klart, at indtaget af øl kunne have en sammenhæng med risikoen for at udvikle psoriasis.

Risikoen for at udvikle hudsygdommen blev forøget med 72 pct. for de kvinder, der drak mere en 2,3 øl om ugen – vel at mærke øl, der hverken var lette eller alkoholfri. De lette og alkoholfrie øl indeholder mindre gluten.

Andre alkoholtyper blev også registreret, men her kunne forskerne ikke se nogen sammenhæng mellem indtag og større risiko for psoriasis.

– Øl var den eneste alkoholiske drik, der kunne forbindes med udbredelsen af psoriasis. Til gengæld er udsvinget tydeligt. Det leder os til at tro, at bestemte komponenter i øl, som ikke findes i andre typer alkohol, spiller en vigtig rolle i udbredelsen af psoriasis, udtaler forskerne til lægetidskriftet Archives of Dematology.

Psoriasis og glutenoverfølsomhed

Forskerne peger på stivelsen i øl, som den mulige årsag til risikoen for at udvikle psoriasis. Når øl brygges, kommer stivelsen fra gluten i byg – en ingrediens mange psoriasisramte er følsomme overfor.

Alkohol har i længere tid været under mistanke for at medvirke til at skabe betingelser for psoriasis, men det er første gang, at der er påvist en sammenhæng mellem øl og psoriasis.

Kilde: Fpn.dk (Oprettet den 1. September 2010)

Forrige artikelProteiner sætter forbrænding op

Næste artikelJasmin bedre end sovemedicin