Nyheder

Psykiatripatienter klager over men af elektrochok

23. januar 2007

Patienter, der er blevet behandlet med elektrochok, klager over varige skader på hukommelsen.

Stik imod den udbredte mening blandt danske psykiatere kan elektrochok give varige skader på hukommelsen. Det mener Landsforeningen af Psykiatribrugere (LAP), som tæller cirka 3000 medlemmer, skriver Kristeligt Dagblad. Hver anden elektrochok-patient, som foreningens konsulent Karl Bach Jensen er i kontakt med, beretter om vedvarende problemer med hukommelsen. – Jeg støder jævnligt på yngre mennesker, som har fået vedvarende skader på de dele af hukommelsen, som har at gøre med at orientere sig og at lære udenad. Psykiaterne siger, at det er blevet bedre inden for de seneste år, men det er ikke vores indtryk, siger Karl Bach Jensen, der rejser landet rundt og rådgiver mennesker, som har været i psykiatrisk behandling.

Det er et stort problem set i lyset af, at Danmark sammen med resten af Skandinavien topper i antallet af behandlinger – og antallet er stadigt stigende. Ifølge Sundhedsstyrelsen blev 1814 danskere behandlet med elektrochok i 2005, og det er en stigning på cirka 200 om året siden 2003.

LAP mener ikke, at danske psykiatere lytter tilstrækkeligt til de patienter, som oplever vedvarende problemer med hukommelsen efter elektrochok-behandling. – Det er helt absurd, at danske psykiatere siger, at varige skader ikke forekommer. Det passer simpelthen ikke, siger Karl Bach Jensen.LAP's kritik skal desuden ses på baggrund af en undersøgelse fra 2003, som viste, at 83 procent af samtlige elektrochok-patienter var tilfredse med behandlingen, 30 procent var meget generet af hukommelsesbesvær umiddelbart efter behandlingen, mens 20 procent ikke oplevede bivirkninger.

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Poul Videbech stod bag undersøgelsen, og han møder indimellem patienter, som fortæller, at de har fået varige bivirkninger. – Der er mennesker, som beskriver problemer med hukommelsen, som varer ved lang tid efter behandlingen. Men det er meget vanskeligt at vurdere, for der kan være mange årsager til at hukommelsen svigter. Depression kan i sig selv påvirke evnen til at huske. – Vi kan samtidig ikke afvise, at patienterne oplever et eller andet, og det skal naturligvis tages meget alvorligt, siger han. Hidtil har undersøgelser ikke kunnet påvise, at elektrochok kan medføre vedvarende bivirkninger, påpeger overlæge og formand i Psykiatrifonden Jes Gerlach. – Men det udelukker ikke, at der er patienter, der oplever det modsatte, siger han og understreger samtidig, at behandlingen kan være en livredder for svært depressive patienter. Det er ledende psykiatrisk overlæge ved Sankt Hans Hospital, Karin Garde, enig i. Hun understreger, at der ofte er tale om meget svære depressioner og en høj risiko for selvmordsforsøg, når man tager elektrochok i brug. – Det handler altid om at gøre mindst skade på patienten, og hvis der ikke er noget alternativ, er elektrochok en god behandling, siger Karin Garde. Landsforeningen for Bedre Psykiatri, som vejleder pårørende til folk med psykiske lidelser, er forbeholden over for brugen af elektrochok. – Det er et voldsomt indgreb, som kan have alvorlige vedvarende bivirkninger for nogle patienter. Men i forhold til meget syge mennesker, som ikke har kontakt til virkeligheden, vil vi ikke afvise, at det er en mulighed, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard. Kilde: Kristeligt Dagblad

Forrige artikelVi vil have styr på vores géner

Næste artikelStress er ikke børnenes skyld