Opskrifter

Pulled mushroom-burger

I denne opskrift forvandles kejserhatte til pulled mushroom-burgere, og det er intet mindre end en henrivende spise!

Foto: Maria Engbjerg
7. oktober 2022

Svampe er magi, for de kan nemlig forvandles til utallige og vidunderlige retter. Her forvandles kejserhatte til pulled mushroomburgere, og det er intet mindre end en henrivende spise!

Opskriften er fra Maria Engbjergs bog “Apropos – der er ikke noget kød i

Antal portioner: Til 4 personer
Forberedelse: 20 min. samt 2 + 1 timers hævetid
Tilberedning: 20 minutter

DET SKAL DU BRUGE

Briocheboller (8 stk.):

  • 25 g gær
  • 31⁄2 dl sojamælk
  • 11⁄2 spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g Vegan Block fra Naturli’, blødt, i tern

Pulled mushrooms:

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1⁄4 tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw:

  • 1⁄2 spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • 1⁄2 tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld bredbladet persille, groft hakket
  • 1 dl mayonnaise

Til pensling og pynt:

  •  1⁄2 dl aquafaba
  • 1 spsk. sukker
  • sesamfrø til pynt

SÅDAN GØR DU

Briocheboller:

Rør gær, sojamælk, sukker og salt sammen i en røremaskine, til gæren er opløst.

Tilsæt mel og rør dejen sammen.

Tilsæt aquafaba og rør, til det er blandet ind i dejen.

Tilsæt så smør (Vegan Block) og ælt det godt ind i dejen. Øg hastigheden til maksimum og lad dejen ælte i ca. 10 minutter.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve på køkkenbordet i 2 timer.

Beklæd to bageplader med bagepapir. Vend dejen ud på et meldrysset bord.

Del dejen i 8 stykker à ca. 165 g. Form dem til kugler og placer dem på de to bageplader.

Lad bollerne efterhæve på køkkenbordet til ca. dobbelt størrelse. Det tager omkring 1 time.

Svampe:

Forvarm ovnen til 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Rens svampene med et stykke fugtig køkkenrulle.

Brug to gafler til at rive stilkene og hætterne i trevler, kom det på bagepladen, og vend det med 1 spsk. af olien, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg.

Sæt pladen i ovnen og lad det bage i 20 minutter, eller indtil svampene er en smule sprøde og brune i kanterne.

Coleslaw:

Kom spidskål og gulerødder i en skål, vend det med sellerisalt og æblecidereddike, og lad det trække et par minutter.

Tilsæt herefter persille og mayonnaise og vend det sammen.

Stil det på køl, indtil det skal bruges.

Svampe:

Varm en stor sauterpande til medium-høj varme, tilsæt olie, de bagte svampe og BBQ-sauce.

Rør og kog i 3-5 minutter, indtil blandingen er tyk og duftende.

Boller:

Giv burgerbollerne et lille tryk, så de bliver ca. 4 cm høje.

Pensling og pynt:

Pisk aquafaba og sukker sammen med en gaffel og pensl bollerne. Drys med sesam.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft og bag bollerne i ca. 14 minutter. De skal være gyldne. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.

Samling:

Skær bollerne over, smør overbollen med mayonnaise, kom coleslaw på underbollen, top med pulled mushrooms, læg overbollen på. Mums!

Om bogen:

Maria Engbjerg: Apropos – der er ikke noget kød i

256 sider

Buster Nordic 2022

Forrige artikelQ10 i spil ved corona-senfølger

Næste artikelVanter i stedet for håndsprit?

Carsten Gottlieb

Redaktør