Putning er negativt og forfærdeligt

Vi er nogle meget frustrerede forældre, som har kæmpet en brav kamp når det kommer til at putte vores søn på 2 år. Vi har kæmpet i snart et år, hvor det gerne har taget 1-2 timer. Vi ved snart ikke, hvad det vil sige at sidde sammen om aftenen som et ægtepar, da det er mange måneder siden, det er sket.

Når vores søn skal puttes, går vi på badeværelset omkring 19.45, skifter ble, får nattøj på og børster tænder. Der er altså en fast rytme/ritual inden sengetid. Han står selv klar foran trappen, når klokken bliver 20. Han vil altså gerne i seng og ved godt, hvad han skal, så snart “badeværelses-ritualet” er overstået.

Men! Så snart han kommer i sengen, så pumper adrenalinen, kroppen nærmest sitrer og der danses, snakkes og grines. Det er derfor blevet sådan, at han ligger i vores seng, tæt ind til en af os, og så prøver vi ellers at nusse, kramme, berolige, massere etc., blot for at se, om det har en effekt. Det har det sjældent. Denne seance tager for det meste 1-1 1/2 time. Det foregår i mørke, og resulterer for det meste i, at den, der putter, falder i søvn.

Det er efterhånden ved at være utroligt trættende og drænende for os alle. De sidste måneder har været ekstra hårde. Han er begyndt at kradse, slå, rive i hår og grine imens. Det er utroligt hårdt, svært og ikke mindst grænseoverskridende. Vi prøver at bevare roen, men især hos mig gør det meget ondt at blive hevet i et meget langt hår.

Det er, som nævnt, utrolig hårdt og ikke mindst grænseoverskridende, at skulle tage fat i ham og fortælle ham, det er forkert, hvad han gør, mens han griner ad os. Det skal dog nævnes, at han endnu ikke har et decideret sprog, kun få ord og vendinger.

De seneste aftener har jeg været nødsaget til at give op. Jeg har sat ham i hans egen seng og er derefter gået ned for at græde. Vi, især jeg, kan ikke klare mere. Jeg kan ikke ret meget længere holde ud, at putning er negativt og forfærdeligt.

Jeg er kommet dertil, hvor nok må være nok. En hyggelig putning med min skønne søn skal ikke ende i skældud, tårer og en opgivende mor. Det fortjener han ikke.

Vi har prøvet mange forskellige måder, men uden held. Vi har fået et tip fra nogle forældre i samme båd. De har investeret i en tyngdedyne, og har rådet os til at gøre det samme. Har du råd og tips og/eller erfaringer med sådanne dyner?

Venlig hilsen

De meget frustrerede og trætte forældre

 


 

Jeg kan godt forstå, det er utrolig hårdt og frustrerende for jer. Børns søvn – eller udfordringer med samme – er et stort issue i mange børnefamilier, og det er ikke så underligt.

Når der er bøvl med søvnen, bliver vi super pressede på vores overskud – både som forældre og som partnere. Og når det varer i lang tid, kan det virkelig føles som om, det aldrig bliver bedre.

At vejlede i børns søvn foregår allerbedst som en dialog, men jeg vil alligevel prøve at give noget hjælp her.

I gør allerede mange gode ting! Hold fast i de gode rutiner. Men der er nogle ting, I er nødt til at lave om på. For nej, det skal ikke ende med, at du græder.

Her er først nogle helt håndgribelige tips:

  1. Giv et tilskud af en god kvalitets fiskeolie. Fiskeolie har i studier vist at give bedre søvn til børn
  2. Smør jeres søn med magnesiumcreme inden sengetid. Magnesium virker afslappende på nervesystem og muskler. Magnesium har i studier vist at give bedre søvn
  3. Sørg for, at jeres søn har et stabilt blodsukker dagen og natten igennem. Det vil sige spise masser af grønt, fuldkorn, sunde proteiner og fedtstoffer til alle måltider.
  4. Hold godt øje med hans ”søvn-vindue”. Put ham når han er træt, men ikke overtræt. Se f.eks. efter: gniden i øjne, gniden på ørerne, lidt pylret – andre tegn.
  5. Undgå alle skærme inden sengetid (ipad, TV osv) – de holder hjernen kunstigt vågen. VIGTIGT.
  6. Brug duften af lavendel til at hjælpe ham til ro. Kan f.eks være lidt lavendelolie dryppet på en klud, der ligger ved sengen.

Derudover: Så synes jeg I skal overveje ikke at ligge sammen med ham, men blot sidde ved siden af hans seng. Tag en bog eller et blad med og læs i. Så I er der for at give tryghed, men der er ingen underholdning, snak eller andet. I er der bare.

De første aftener vil han gøre alt for at få jer til at underholde ham. Og han vil sikkert også græde og blive vred, når I ikke vil lege. Men I skal bare sidde og evt nynne lidt beroligende. Og sige ”Godnat min skat. Jeg sidder lige her. Du skal sove nu”

Hen ad vejen kan I flytte stolen længere og længere væk fra hans seng og til sidst helt uden for døren. Det er ikke et quick-fix, men en proces, der kan hjælpe jeres søn til at lære at falde i søvn og samtidig være tryg.

Hvis I har brug for at have støtte til processen, er I meget velkomne helt gratis og uforpligtende i Klub Æblebørn. Så hjælper jeg jer meget gerne videre der: www.aebleboern.dk/klub-aebleboern

De bedste ønsker til en god aften for jer, og de bedste æblehilsner.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*