Nyheder

Q10 kan hjælpe mod fibromyalgi

22. maj 2013

Et nyt studie indikerer, at kosttilskuddet Q10 kan halvere smerter og træthed hos mennesker, der lider af fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kronisk sygdom, der laver uorden i centralnervesystemet, så mennesker med lidelsen blandt andet kan opleve udbredte smerter, søvnproblemer, hovedpine og problemer med hukommelsen og koncentrationen. I yderste konsekvens kan de mange smerter lede til depression. Sygdommen rammer i overvejende grad kvinder, men der er ikke en skudsikker statistik på antallet af fibromyalgi-diagnosticeringer i Danmark. Derfor er der også usikkerhed om, hvor mange der lider af den. Sundhedsstyrelsen anslår, at fibromyalgi rammer to pct. af befolkningen, og på verdensplan mener WHO, at tallet er omkring fem pct.

Fibromyalgi kan ikke kureres, og de fleste patienter må nøjes med smertedæmpende medicin. Men nu har en spansk læge lavet forsøg, der indikerer, at kosttilskuddet Q10 kan gøre en forskel.

Q10 har tidligere vist sig gavnlig for hjertepatienter

Q10 er et coenzym, der bl.a. findes naturligt i smør, spiseolie, kød, fisk, bælgfrugter og nødder. Stoffet er nødvendigt for enzymerne i cellerne, hvor energien produceres, og samtidig fungerer Q10 som en antioxidant. Kroppen danner selv stoffet, og sunde mennesker har ikke brug for at tage ekstra, men det har tidligere vist sig gavnligt i store mængder til blandt andet hjertepatienter. Her har store, daglige doser på 100-200 mg (vi indtager omtrent 10 mg igennem kosten pr. dag) kunnet øge livskvaliteten, fordi den øgede energiomsætning i hjertemusklen har forbedret pumpefunktionen.

300 mg Q10 dagligt mildnede smerter hos fibromyalgi-patienter

Den spanske læge Dr. Mario Cordero har gennemført et studie af 20 kvinder med fibromyalgi. Halvdelen fik Q10 og den anden halvdel fik placebo. Studiet var såkaldt dobbelt-blindet, hvilket vil sige, at hverken patienter eller forskere vidste, hvem der havde fået hvad, før resultaterne forelå.

Q10-doserne var på 300 mg dagligt fordelt på tre doser i 40 dage, og resultaterne var til at få øje på: De patienter, der fik Q10, oplevede en halvering af smerter og træthed. Man fandt frem til resultatet gennem spørgeskemaer, som alle tyve patienter havde besvaret før og efter forsøget.

En forholdsvis billig behandling

Q10-kapsler kan bl.a. købes i helsekostforretninger og på apoteket. Behandlingen hører ikke til blandt de dyreste: Hvis du køber Q10 i store pakninger, kan du få 3 x 100 mg dagligt for omkring syv kroner om dagen. Hvis det kan halvere smerterne og trætheden, er det nok pengene værd.

Kilder: apoteket.dk, liebertpub.com

Forrige artikelIngen grund til panik efter karseforsøg

Næste artikelFrygt ikke saltet