Krop

Q10: Vores helt egen naturlige energi

22. august 2016

En maskine har brug for olie, der kan smøre de forskellige dele, for at den kan løbe rundt. På samme måde har kroppen brug for Q10 til at producere energi. Vi skal bl.a. bruge det, for at vi kan bevæge os, for at hjertet kan pumpe blod rundt i kroppen, og for at vi kan opretholde et sundt immunforsvar – og ved sygdomme, der sænker energi-niveauet, kan Q10 især være til gavn.

Vores krop består af flere billioner af celler, der skal bruge energi for at fungere. I cellernes kraftværker, også kaldet mitokondrier, arbejder hjælpestoffet Q10, der er et coenzym. Den vigtige arbejdsopgave består i at transportere energi bestående af fedtsyrer, sukkerstoffer og aminosyrer fra fordøjelsen af fedt, kulhydrat og protein rundt til kroppens celler.

Q10 medvirker i samtlige trin, hvor energien skal transporteres til, optages i og frigives fra cellerne.

Som en bil, der kræver brændstof for at køre, har kroppen brug for Q10, for at den kan fungere.

 

Naturlig vej til energi

Kroppen danner selv Q10 i leveren. Produktionen er størst omkring 25 års alderen og derefter daler den. Derfor har ældre et lavere indhold af Q10 i cellerne.

Selvom stoffet er nødvendigt for, at vi kan leve, kendte man ikke til det før 1957, hvor Frederick Cane fra Purdue University i Indiana, USA, isolerede stoffet fra oksehjerter. Allerede året efter blev stoffet for første gang fremstillet via en gæringsproces af professor Karl Folkers.

Siden er vi blevet klogere på de mange gavnlige virkninger, den lille hjælper I kroppens energifabrikker har. Q10 har bl.a. en positiv virkning på hjertefunktionen, kredsløbet, helingsprocessen, immunforsvaret, muskelfunktionen og alle andre energiafhængige funktioner. Vi har set på nogle af de områder, hvor forskningen har vist store fordele ved at bruge Q10 som tilskud.

 

Mindre træthed og depression

Personer med kroniske sygdomme kan have særligt gavn af Q10-tilskud. Vi oplever alle at blive overvældet af træthed og udmattelse nogle dage, hvor kroppen hungrer efter et skud energi. For mennesker med multipel sklerose er træthed og energiforladthed et dagligt symptom, der sætter store begrænsninger i hverdagen.

I en undersøgelse offentliggjort sidste år så forskerne på virkninger af Q10 hos sklerosepatienter. I den dobbelt-blindede undersøgelse fik halvdelen af deltagerne 500 mg Q10 dagligt, mens den anden halvdel fik placebo-piller.

Her blev der set en betydelig effekt. Deltagerne, der havde fået Q10, blev mindre trætte og sløve og oplevede færre symptomer på depression. Omvendt viste placebo-gruppen tegn på øget træthed.

 

Bedrer humøret

Når kroppen løber tør for energi, kan det ofte mærkes på humøret, og man har ikke lyst til noget som helst.

Spanske forskere lavede i 2014 et pilotstudie med fibromyalgi, der er en kronisk sygdom med uforklarlige smerter og symptomer som depression, søvnforstyrrelser, træthed og hovedpine. Her så de, at Q10 kan mindske symptomerne på depression hos fibromyalgi-patienterne.

Virkningen kan skyldes stoffets evne til at beskytte cellernes energifabrikker og mildne oxidativt stress, der er en forstyrrelse i balancen mellem antioxidanter og frie radikaler i kroppen.

 

Energitilskud til hjertet

Den energi, der bliver transporteret ud til vores celler, har ikke kun betydning for vores energiniveau og humør.

Vores muskelceller har særligt behov for store energimængder for at virke. Derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Her er hjertet et godt eksempel.

Ved hjertelidelser falder mængden af Q10 i kroppen drastisk. Det betyder, at hjertets batteri er fladt, og det skal anstrenge sig ekstra for at pumpe blodet rundt i kroppen. Her kan tilskud af Q10 bruges som supplerende behandling.

Studier viser, at Q10-tilskud kan forbedre hjertets slagvolumen (blodmængde pumpet ud pr. slag), minutvolumen (blodmængde pumpet ud pr. minut) og uddrivningsfraktion (den del af blodet i hjertet, der pumpes videre ved en sammentrækning). Det havde især en positiv virkning i undersøgelsen Q-Symbio, hvor deltagerne fik et tilskud af Bio-Qinon Q10, der næsten halverede antallet af dødsfald og behovet for hospitalsophold.

Q10 har også vist sig at være effektivt hos raske ældre. I det svenske KiSel-10 studie fik deltagere i alderen 70-88 et tilskud af 200 mg Bio-Qinon Q10 og 200 mcg gærselen SelenoPrecise. Kosttilskuddene resulterede i en lavere dødelighed hos den aktive gruppe, samt færre hospitalsbesøg, øget livskvalitet og en forbedret hjertemuskelfunktion.

Tilskud kan også være nødvendigt ved indtag af medicin. Hjertepatienter får typisk kolesterolsænkende medicin kaldet statiner. Medicinen hæmmer delvist produktionen af Q10, og det kan derfor være en fordel af supplere med tilskud.

 

Gavnligt for diabetikere

Folk, der lider af type 2 diabetes, har også gavn af Q10, da de har en øget risiko for forhøjet blodtryk. Flere undersøgelser har vist, at Q10 virker mod forhøjet blodtryk, og det er især dokumenteret hos mennesker, der lider af type 2 diabetes, der har fået et tilskud på 200 mg Q10 om dagen.

Derudover sænker Q10 blodsukkeret og forbedrer karvæggenes evne til at udvide sig. Det kan betyde, at risikoen for åreforkalkning og blodpropper mindskes, hvilket er nogle af de største sundhedsmæssige problemer hos type 2 diabetikere.

 

Hvor findes Q-10?

Vores celler har brug for Q10 for at omdanne protein, kulhydrater og fedt til energi.

Q10 sørger for at transportere energien ud til cellerne. Stoffet findes naturligt i kroppen og bliver dannet i leveren, men vi får det også gennem kosten i bl.a. kød, fisk, nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter.

Egenproduktionen reduceres med alderen, men det kan afhjælpes via tilskud.

Det mest veldokumenterede Q10-præperat er Bio-Quinon Q10 fra Pharma Nord, der bliver brugt i mange undersøgelser af Q10. Præparatet er eksempelvis brugt i KiSel-10 studiet og undersøgelsen Q-Symbio grundet den høje kvalitet.

__________

Q10 som antioxidant

Når cellerne skal fremstille energi, optager de ilt. Her hjælper Q10 med at øge udnyttelsen af ilten og eliminerer de skadelige frie radikaler. Det gør Q10 til et antioxidant, der beskytter kroppen mod fjender. Det kan blandt andet beskytte mod forharskning af kolesterol i blodet.

__________

 

Spis brød til

Optagelsen af Q10 fra tarmen er langsom og ufuldstændig, men optagelsen kan øges, hvis tilskuddet indtages i forbindelse med et måltid.

I visse produkter er Q10 opløst i planteolie, og det gør optagelsen bedre. Kroppens egenproduktion af Q10 nedsættes ikke ved indtagelse af tilskud.

__________

 

Fuld fart på sædcellerne

Sædceller har også brug for energi for at være produktive. De består af et hoved, et mellemstykke og en lang, tynd hale.

Sædcellens energikræftværker sidder i mellemstykket. De fungerer som små motorer, der leverer energi til fremdriften og halens bevægelser.

Iranske forskere fra Shahid Beheshti University i Teheran har i en undersøgelse af 212 ufrugtbare mænd vist, at 300 mg Q10 givet over en periode over 26 uger, kunne øge mændenes spermtal med 21 pct. Samtidig steg sædcellernes bevægelighed med 31 pct., og der blev set en reduktion i hormonerne LH og FSH, der i høje niveauer kan nedsætte mænds frugtbarhed.

Så hvis det kniber med frugtbarheden, og sædcellerne har brug for lidt fart over feltet, kan et skud Q10 være behjælpelig.

 

Forrige artikelPå jagt efter gratis råvarer i naturen

Næste artikelSmør madpakken uden kemi