Nyheder

Råmælk skal bekæmpe tarmbetændelse hos spædbørn

22. november 2016

For tidligt fødte børn er nødt til at få modermælkserstatning som supplement til amning. Men det kan have konsekvenser for barnets sundhed. Forskere vil bruge råmælk til at bekæmpe tarmbetændelse hos der er født for tidligt.

Det er sundest for et spædbarn at blive ammet. Men det er ikke alle, der er i stand til at amme, og derfor kan modermælkserstatning for nogle være nødvendig. Det gælder også hos børn, der er født for tidligt.

Når et barn fødes for tidligt, er moderens produktion af modermælk typisk ikke klar, og barnet har ofte behov for ekstra næring for at få øget den lave kropsvægt, det er født med. Derfor er det ikke nok at give barnet bryst, og man bør supplere med modermælkserstatning, der har et højt indhold af protein og er tilpasset tidligt fødte børn.

Ernæringen er ekstra vigtig, fordi mavetarmsystemet og immunforsvaret ikke er færdigudviklet hos for tidligt fødte børn, og det øger risikoen for sygdomme i tarmen.

 

Årligt fødes 15 millioner for tidligt

Lektor Dereck Chatterton ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har i over 15 år forsket i modermælkserstatning. Målet er at forbedre børns sundhed ved at udvikle en modermælkserstatning, der minder så meget som muligt om modmælks ernæringssammensætning.

– Årligt fødes 15 millioner børn for tidligt på verdensplan, og én million af disse børn dør kort tid efter fødslen af Nekrotiserende enterokolitis, som er en alvorlig betændelse i tarmsystemet. Mange af de overlevende børn får kognitive problemer senere i livet. For at forebygge denne tarmbetændelse er tidlig og korrekt ernæring af børnene essentiel, siger Dereck Chatterton til ku.dk.

For at modermælkserstatningen kan holde sig og ikke danner bakterier, bliver den pasteuriseret og spraytørret. Det sker via varmebehandling, hvilket betyder at nogle af de anti-inflammatoriske proteiner mister deres beskyttende effekt for tarm- og immunsystemet.

 

Råmælk bevarer anti-inflammatoriske proteiner

Derfor er forskerne ved at undersøge virkningen af pulverprodukter lavet af råmælk. Koen producerer råmælk de første to til tre dage efter, den har kælvet, og mælken er rig på protein, bioaktive antistoffer og anti-inflammatoriske proteiner.

– Råmælken har vist sig at indeholde vigtige stoffer, der beskytter tarmen hos for tidligt fødte grise, samtidig med at den mindsker pro-inflammatoriske cytokiner, som er en gruppe proteiner, der kan forårsage betændelse, siger Dereck Chatterton.

Det tørrede råmælks-pulver testes nu på for tidligt fødte børn i Kina, Australien, Danmark og flere steder i Europa. Håbet er, at forskningen kan bidrage til at mindske risikoen for tarmbetændelse hos børn.

Kilder: ku.dk.

 

Forrige artikelEn naturcocktail mod inflammation

Næste artikelSvovlindholdet i luften er halveret

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.