Råd mod udposninger på tarmen?

Min mor lider af udposninger på tyktarmen – divertikler, og jeg vil så gerne hjælpe hende!

Jeg har f.eks. gentagne gange opfordret hende til at stoppe med f.eks. mælk og sukker i kosten, men det virker svært for hende at lægge kosten om. Ikke at hun drikker meget mælk, men hun bruger smør, ost, fløde, surmælksprodukter osv. Hun spiser heller ikke store mængder sukker, men lidt kage og is bliver det til.

Jeg har kigget på din meget fine side om emnet og har lige nogle spørgsmål: Appital, findes det mere? Jeg har forsøgt søge på det, men det ser ud til at det er fuldstændigt udgået i Sverige, hvor min mor bor. Jeg kan også finde det på en liste over produkter, der skulle fjernes fra hylderne i DK?

Jeg har også googlet lidt og fundet en tråd på netdoktor om almindelig kommen skulle gøre underværker, kan det passe?

Og du skriver at kolloidt sølv skulle være godt. Skal det synkes, eller blot spyttes ud, efter at man har holdt det i munden?

Endvidere har min mor fået at vide, at hun skal passe på med fibre(?!) og f.eks. ikke skal spise appelsin, asparges eller rabarber. Jeg håber på noget opklaring, da jeg er ked af, at min mor har det så skidt.

Bedste hilsner og på forhånd tak!

Gunilla

 


 

Tak for mailen. Det er vigtigt, at din mor får skabt en sund og stærk tarmbakteriesammensætning med blandt andet mange sunde mælkesyrebakterier – probiotika, da disse sunde bakterier er meget vigtige for tarmfunktionen.

Du har i en anden mail fortalt, at din mor har fået mange behandlinger med antibiotika på grund af betændelse i udposningerne, og det skader de sunde bakterier og giver overvækst af dårlige bakterier og svampe, som blandt andet giver problemer med fordøjelsen, optagelsen af næringsstoffer og svækker immunforsvaret,  så det gør det endnu mere nødvendigt, at hun får tilført gode bakterier, også fra surmælksprodukter. Det er også godt med mælkesyregærede grønsager som en del af kosten. Hun kan også tage tabletter, kapsler, pulver eller tyggetabletter med sunde mælkesyrebakterier. 

Væksten af de gode bakterier fremmes af fibre fra grønsager og fuldkornsprodukter, så din mor skal ikke spise en fiberfattig kost, men sørge for at drikke rigeligt af væske sammen med dem.

Det er vigtigt at holde afføringen i gang, så der ikke opstår forstoppelse, og her kan jeg f.eks. anbefale Trifalla, Gastroform, Padma Digestin eller Mavens Ven 2. Det er også sundt for tarmen og i det hele taget at spise krydderier.

Et godt råd mod luft i maven, der er med til at danne udposningerne, er at tilsætte lidt hvidløg, ingefær eller kommen til den mad, man spiser. Anis, kommen, kamille, salvie, dild og pebermynte er også gode midler mod gas. Pebermynte kan også fås i form af kapsler, og en dansk undersøgelse har vist, at det kan modvirke luftdannelse i maven.

Kolloidt sølv er et godt middel mod betændelse, men skal ikke tage vedvarende. Det optages fint gennem mundslimhinden, men må derefter gerne synkes. Det optages så hurtigt i maven og tarmene, at det ikke når at skade tarmbakteriefloraen. For at rydde ud i dårlige bakterier og svampe kan jeg også anbefale olivenbladsekstrakt og hvidløg.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

1 kommentar

 • Merete Drud siger:

  Kære Carsten Vagn-Hansen

  For noget nær 40 år siden fortalte du i radioen, at det var godt at spise magnesium. Fik man for meget magnesium, sørgede kroppen selv for at komme af med det overskydende.

  Jeg har i 35 år spist 1 magnesium hver aften, når jeg gik i seng, og det har holdt min mave fuldstændig i orden. Det var åbenbart magnesium, min kemi i kroppen manglede for at kunne fungere.

  Fra jeg var helt lille og til jeg blev 30, kunne jeg kun producere beton! Det var et mareridt! For en 5 år siden kunne jeg mærke, at jeg ikke længere behøvede at spise magnesium. I dag fungerer min mave ved egen hjælp.
  Jeg har sendt dig mange kærlige og taknemmelige tanker siden hen. Tak

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *