Radon i jorden øger risiko for lungekræft

Freja Fredsted Dumont

Den radioaktive luftart radon findes i undergrunden, og kan sive ind i vores huse – og det øger risikoen for lungekræft. Du kan nu blive klogere på, hvornår Sundhedsstyrelsen anbefaler at måle radon i dit hjem.

Radon findes naturligt i undergrunden, og kan hverken ses eller lugtes. Det fremkalder ingen direkte symptomer, men kan til gengæld øge risikoen for lungekræft.

Bør du foretage en radonmåling?

Vil du finde ud af, om du bor i et af de 350.000 huse i Danmark med et forhøjet radonniveau, er der tre faktorer, du skal undersøge.

1. Beliggenhed

Ligger dit hus i et område, hvor der er meget af luftarten i undergrunden, eller der er et højt niveau i andre hjem tæt på dig? Du kan på www.radonguiden.dk se, hvor i Danmark, der er et forhøjet niveau.

Specielt rygere bør være opmærksomme på niveauet, da risikoen for lungekræft er 25 gange højere, når rygere udsættes for radon fremfor ikke-rygere.

2. Boligens konstruktion

Undersøg om dit hus har god ventilation, eller om det har utætheder mod jorden.

3. Opførselsår

Bygninger efter 1998 skal være opført med radonsikring, men det er muligt at niveauet stadig er for højt.

Det skal du gøre mod radon

Vil du gerne blive klogere på, hvor højt et niveau af radon, der findes under dit hus, kan du på boligejer.dk finde en liste over firmaer, der tilbyder radonmålere.

Den gennemsnitlige koncentration i en bolig er omkring 50 Bq pr. kubikmeter. Radonindholdet i din bolig bør ligge under 100.

Viser det sig, at niveauet ligger mellem 100-200 i dit hjem, bør du tage nogle forholdsregler, såsom at forbedre ventilation i hjemmet, tætne revner i fundamentet eller prøve mere omfattende tiltag som et radonsug.

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  • Keth Birksdal siger:

    Jeg bor i rækkehus i boligforening i Odense sydvest jeg ved der er radon her Boligforeningen vil overhovedet ikke høre ordet radon Hvad gør jeg fundamentet er utæt. Sort klistret materielle siver op gennem gulvtæppet . Det hele er byggesjusk jeg har fået leukæmi.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *