Mad

Raw Food – en rå livsstil

26. januar 2010

Demi Moore og flere andre kendte Hollywoodstjerner gør det: lever efter raw food principperne. Nu har det også vundet indpas i Danmark, som har haft besøg af eksperterne.

Raw food har fået flere tilhængere herhjemme, og i sommer fik vi besøg af de førende eksperter: Dr. Brian Clement og hans kone Anne Maria Clement.

Brian Clement har en ekstraordinær teoretisk viden med en akademisk baggrund inden for naturopatisk medicin og ernæring. I mere end 30 år har han og hustruen studeret og arbejdet med bl.a. raw food, optimal sundhed samt naturlig og komplementær behandling.

På et 3 dages seminar i København klarlagde de principperne bag ”konceptet”, samtidig med at de tydeligt understregede, at det at ”go raw” er en livsstil, som medfører langt flere forandringer end blot en kostændring. I særdeleshed lagde de vægt på alle de sygdomme, som forebygges, samt den energi og vitalitet livsstilen medfører.Rå chiliret - find opskriften på vores opskriftssider (Foto: Fra bogen Raw Food)

Kernen af raw food

Raw food er en livsstil, som i al enkelhed foreskriver, at kosten kun må bestå af uforarbejdede hele rå fødevarer – dvs. alle de råvarer, som naturen tilbyder. Det er ren vegansk kost, hvor råvarer som nødder, kerner, frø, olier, spirer, frugt og grønt er ”godkendte” ingredienser, hvorimod produkter fra dyr eller øvrige animalske fødevarer ikke indgår i kosten.

Disse råvarer må, af hensyn til bevarelse af enzymerne, ikke opvarmes til mere end max 41 grader.

Det betyder, at du ikke må bage, stege, koge eller grille din mad. Men du undgår således også kunstige tilsætningsstoffer, farvestoffer, smagsforstærkere og E-numre i diverse afskygninger. At kosten er økologisk, er ifølge Brian og Anne Maria Clement et must, dels for at undgå pesticidrester og andre mere eller mindre sundheds-skadelige stoffer, men også for at opnå større næringstæthed pr. gram.

Kosten indeholder ifølge Brian Clement ingen tungmetaller, da planter ikke ophober tungmetaller, ligesom dyrefedt gør.

Raw Food er således føde i sin rene og mest naturlige form.

Det lyder godt, men for de fleste madnydere kan tanken umiddelbart give et noget trist indtryk, hvor de fleste af vore livretter må forsages. Men lidt nærmere kendskab afslører, at raw food har en lang række lækkerier med både hindbærtærter og chokoladekage på programmet.

Hvad med mangler?

Mange vil måske være nervøse for om proteinindholdet i sådan en kost er for lavt, idet vi normalt får hovedparten af vores proteiner fra kød, fisk, ost, æg, bønner og linser. Ifølge Brian Clement er der et meget højt proteinindhold i f.eks. hvedegræsjuice, kerner, nødder og spirer, og man skulle således være godt dækket ind, også proteinmæssigt. Desuden er det ikke kun mængden af proteiner, der er vigtig, men i høj grad også hvor tilgængeligt for kroppen, det givne proteinindhold er. F.eks. pointerer han, at proteinindholdet i uopvarmet frugt og grønt er meget letoptageligt.

En anden bekymring kan måske være, om børn kan leve udelukkende på raw food. Brian Clement er ikke i tvivl om, at raw food faktisk er den mest optimale føde for dem. Hans egne og hustruens fire børn er levende beviser på dette. De har altid levet af raw food og har som sidegevinst aldrig haft en sygedag. De er selvfølgelig blevet udsat for smittekilder som alle andre børn og har været utilpasse en enkelt dag, men har aldrig taget medicin og er ikke vaccinerede.

Ingen syreoverskud

Medmindre vores kost overvejende består af frugt og grønt har de fleste af os syreoverskud i kroppen, og under disse omstændigheder bukker vores organisme lettere under for sygdom. Det kan være de akutte som forkølelser og influenza samt de mere alvorlige som gigt og type 2 diabetes.

Fordelen ved raw food er, at den overvejende er alkalisk pga. det naturligt forekommende høje indhold af kalium-bicarbonat, og med de rette pH-værdier er basen lagt for en sund tarmflora og dermed et langt stærkere forsvar mod sygdomme.

Raw food oversættes ofte på dansk til ”levende føde” fremfor ”råkost”, som let forveksles med revet gulerod med rosiner og citronsaft. Det sundhedsmæssige springende punkt i raw food er det høje enzymindhold. Enzymerne dør ¬som sagt ved temperaturer over 42 grader, men ifølge reglen i raw food om ikke at opvarme maden, er de dermed bevaret.

Klogere på raw food

Dr. Brian Clement og hans kone Anne Maria Clement driver og ejer Hippocrates Health Institute – find det på www.hippocratesinst.org.
Seminar 18.-20. juni 2010 i København med Brian og Anna Maria Clement. Se mere på www.rawfood.dk.
Prøv evt. den nyåbnede raw food café i København “42 grader Raw”.

Enzymer er katalysatorer i føden. De sætter gang i fordøjelsen, nedbryder føden og sikrer optagelsen. Kroppen både producerer og genbruger enzymer, men jo færre vi får tilført gennem kosten, jo mere slider vi på vores egne depoter. Da vi bruger enzymer til stort set alle aktiviteter i kroppen, kan vi decideret hurtigere gå i forfald og få degenerative sygdomme som Alzheimers, gigt, hjerte- karsygdomme og endog cancer, hvis vores enzymforbrug er højere end tilførslen. Enzymer er også beskrevet som kilden til vitalitet og ungdommens skønhed og er forklaringen på, hvorfor raw food er et stærkt antiaging program.

Dansk medvirken til starten

Selvom raw food i sin nuværende form er og lyder amerikansk, skal vi ikke langt væk for at finde begyndelsen. I Danmark var det den danske læge Kirstine Nolfi, der grundlagde raw food-begreberne. Allerede i 1940’erne var hun sin tids store fortaler for rå kost. Hun havde så klippefast en tro på det, hun kaldte Levende Føde, at hun takkede nej til konventionel behandling mod en kræftknude i brystet og i stedet overgik 100 procent til livsstilen og overvandt sin cancer. Da hun ikke kunne vinde gehør for sin “behandlingsform”, grundlagde hun Humlegården, et privathospital med speciale i naturmedicinske behandlingsformer. Mange vil muligvis undre sig over, at kosten generelt ikke bruges mere aggressivt i kampen mod sygdomme, men som Brian Clement påpeger, kan der ikke tages patent på fødevarer, og derfor er der ingen penge i at forske på området.

Mere om Raw Food

Vi har fundet nogle af de populære hjælpemidler, som folk, der “går råt”, benytter sig af.
Hvis du gerne vil læse mere om raw food og historierne bag, så prøv også:

Crazy Sexy Cancer, Chris Carr
Life Force, Brian Clement
Raw food – opskriftsbog af Jens Casupei og Vibeke Kaupert (se den i bogshoppen på www.naturli.dk)

SunWarrior Risprotein

Verdens første og eneste raw produkt af sin slags. Med en silkeblød tekstur modsat den normalt grynede risprotein. Med den højeste koncentration af protein indenfor risprotein.

ALGOMED Chlorella

Encellet ferskvandsalge. Chlorella har en høj ¬densitet af næringsstoffer – f.eks. essentielle aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler, fibre, klorofyl og karotenoider. Uraffineret.

Green Star Juicer
Kan juice alle slags frugt og grønt samt bearbej-de nødder, kerner og frø. Du får flest vitaminer, mineraler og gavnlige plantestoffer med i. Nem at samle og skille ad samt støvsvag.

B12
Rigtig mange er i underskud af B12-vitamin manglen kan give symptomer, der minder om demens. B12 fra DFI er fri for laktose, gær og sukker. Indeholder 125 mcg pr. tablet.

Se fem lækre eksempler på Raw Food under opskrifter:

Chili sin carne

Yummi havregrød

Konfektruller

Nem tomatsuppe

Blåbærtærte

Hvorfor spise raw food?

• Større energi
• Færre sygedage
• Evt. opnåelse af vægttab
• Udrensning
• Ingen toksiner i kroppen
• Mindre risiko for livsstilssygdomme
• Mindre CO
2-udledning, da du ikke spiser kød

I raw food findes mange fytokemikalier – plantens forsvarsstoffer, som er designet til at beskytte kroppen mod sygdom. Ved sygdomme/ubalancer kan man med fordel supplere kosten med forskellige kosttilskud. Brian Clement mener generelt, at tilskud af B12 vitamin er en god idé, da mange er i underskud. Og at, hvis du vælger at tage kosttilskud, bør du sikre dig, at tilskuddene er udvundet af fødeemner og ikke kemisk fremstillet, da kroppen i så fald vil opfatte disse som fremmedlegemer. Den vil bekæmpe dem på lige fod med bakterier og vira og belaste vores immunsystem frem for at styrke det.

Forrige artikelKrise – ikke når det gælder helse!

Næste artikelBlåbærtærte – RawFood

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.