Nyheder

Recept på tarmbakterier

1. august 2017

Indenfor de næste 20 – 30 år vil din læge formentlig ordinere tarmbakterier, når du skal behandles for såvel type 2-diabetes som psykiske lidelser eller kræft. Ny forskning varsler et paradigmeskift.

Det er ikke så mange år siden, at tarmene mest blev opfattet som kroppens skraldespand. Men indenfor de sidste ti til tyve år er der blevet et langt større fokus på, at tarmene huser hovedparten af vores immunforsvar.

Siden er man blandt andet blevet klogere på, hvordan tarmfloraen spiller en rolle i forhold til eksempelvis diabetes og fedme. Der er blevet forsket meget i tarmbakterier, og indenfor de næste årtier vil din læge eksempelvis kunne ordinere dig sundhedsfremmende tarmbakterier mod en lang række lidelser – også lidelser, der ikke har nogen direkte forbindelse med tarmfunktionen. Det kan både være diabetes og angst, fordi tarmene er at regne for kroppens medicinskab.

Paradigmeskift undervejs

Perspektivet kommer fra en af landets førende forskere på området, professor Oluf Borbye Pedersen, der er forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet og en af verdens førende forskere i tarmbakterier.

– Inden for 20-30 år vil forebyggende eller helbredende lægemidler udvundet af bakteriemolekyler utvivlsomt stå på apotekets hylder. Der vil komme et paradigmeskift, som vi slet ikke kender eller forstår omfanget af endnu, siger professor Oluf Borbye Pedersen til dagbladet Politiken.

Voksende fokus på tarmbakterier

Tankegangen omkring tarmenes rolle har ændret sig radikalt i takt med, hvad Oluf Borbye Pedersen betegner som ”en tsunami af publikationer”, der har forbløffet videnskabsfolk verden over.

Tilbage i 2001 eksisterede der omkring 100 studier om tarmbakterier. Alene i 2016 blev der offentliggjort 8.000 nye. Man har gang i 700 behandlingsforsøg på mennesker, mens disse linjer skrives.

Dårlig mave gav angst hos mus

Tanken, at tarmbakterier kan kurere psykiske sygdomme som angst, stammer fra et nyt, canadisk studie med mus. Her tog man tarmbakterier fra patienter med irritabel tyktarm-syndrom og podede musene med dem. Mange med irritabel tyktarm-syndrom lider også af angst, og man ønskede at se, om der var en direkte sammenhæng. Det var der. Musene udviklede også angst.

Oluf Borbye Pedersen mener, at det canadiske studie er ”enormt vigtigt”. Det viser nemlig, at det kan være tarmens kommunikation med hjernen, der forårsager mentale problemer. Tarmbakterier spiller dermed en stor rolle for både det fysiske og psykiske velbefindende.

Unik bakteriesammensætning

Vi har omkring 50 billioner bakterier i tarmen, og de vejer næsten to kilo. Der er omkring 160 ret almindelige typer og flere hundreder mere sjældne. Bakteriesammensætningen er helt unik for hver enkelt person. Der forskes også i, hvordan brugen af penicillin kan påvirke bakteriesammensætningen negativt.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelRegeringen vil beholde skadeligt pesticid

Næste artikelLivsglæde er rigtig sundhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.