Parforholdet er den mest udfordrende relation, vi indgår i. Par- og psykoterapeut Connie Kragelund har udarbejdet 10 nyttige tips til den konstruktive samtale uden magtkamp.
“Når man slipper magtkampen og i stedet bruger 'den gode samtale', så oplever man dybest set kærlighed både til og fra sin partner – at blive set, hørt og forstået.
Herfra finder man oftest de bedste muligheder og løsninger for begge parter”, forklarer Connie Kragelund til kvindeguiden.dk.
Her følger hendes 10 tip til Den Gode Samtale:
1. Tal om én ting af gangen.
Det betyder, at I kun taler om den enes verden/oplevelse/opfattelse og gør den færdig, inden I taler om den andens. På den måde vil I opleve dialog i stedet for to monologer.
2. Lav en aftale om hvilken ting og hvis verden, I vil tale om.
3. Vær konstruktiv.
Hvad vil du gerne have ud af samtalen – sig det højt.
4. Vær oprigtig interesseret i hinandens velbefindende.
Det vil sige, at der er sikkerhed for, at I begge to får plads og bliver hørt og gerne får opfyldt jeres forskelligartede behov. Det er faktisk kærlighed.
5. Lev dig ind i din partners verden.
Gør det aktivt ved at lytte og forstå – gentag hvad du hører og undersøg, hvis der er noget, du ikke kan få til at give mening. Glem i første omgang alt om at ville finde frem til løsninger – de kommer, når I begge to er blevet set, hørt og forstået af den anden.
6. Vær åben
Læg mærke til om du går i forsvar (spænder i kroppen, forklarer, holder op med at lytte, hæver stemmen, evt. vrede, evt. gråd m.m.). Øv dig i at forblive åben (og dermed sårbar) – selv om man nogle gange kan glemme det, så er din partner sammen med dig af kærlighed og som sådan indstillet på at være med dig og ikke imod!
Hvis du/I tror noget andet, så har I gang i magtkampen – og det er på tide, at I enten slutter våbenhvile eller går hver til sit.
7. Vær ærlig
Indlysende men ikke altid nemt: Måske er du ikke i træning med at udtrykke dine dybeste behov, måske er du bange for din partners reaktion og konsekvenser, måske er du vant til at manipulere for at få det, du har brug for, måske har du allerede opgivet, måske plejer I at have lange, trættende diskussioner om lige det behov/ønske.
At være ærlig er at turde risikere dig selv og jeres forhold, for at det skal blive godt. Hvis I lader være, så skal I være ret heldige for, at jeres forhold bliver ved mere at være levende og tilfredsstillende.
8. Stå ved dine følelser uden at nedgøre din partner.
Sig ”Jeg er vred på dig over, at du….” frem for at kalde ham/hende idiot, utilregnelig og alt muligt andet. Hvis en negativ følelse er svær at slippe, så kan det være, fordi du endnu ikke føler dig helt set, hørt og forstået af din partner.
Nogle gange kan det også være fordi, det er følelser, som du også har med fra din fortid.
9. Vær konkret.
Hvad vil du gerne have, din partner gør eller siger – eller lader være med at gøre eller sige helt konkret. Det er for diffust at sige: ”Jeg vil gerne have, du viser mig mere opmærksomhed”. Fortæl hvilke handlinger og ord du gerne vil have og hvornår/hvilke situationer.
Husk det kun er ønsker – din partner er ikke forpligtet til at opfylde disse!
10. Undgå kompromiser der dræner.
I nogle situationer kan I have brug for at lave aftaler eller finde løsninger. Opofrelse er sundt i den udstrækning, du gør det af lyst og kærlighed – omvendt er det rigtig usundt for både dig og jeres forhold, hvis du gør det af pligt eller frygt for din partners reaktion.
Livet er i en konstant naturlig forandring. Derfor er det en god ide, at I jævnligt udveksler ønsker, drømme og behov til hinanden, det at være familie og i det hele taget til jeres liv.
Kilde: fri.dk
(oprettet 8. juni 2009)