Grundvandet er under pres. Problemet har været under opsejling i årevis, men flere og flere fund viser, at skadelige stoffer har fundet vej til grundvandet eller er på vej til at gøre det. Derfor anbefaler brancheorganisationen for dansk vandforsyning (Danva) et forbud mod brugen af PFAS-stoffer nu.
Adgangen til rent vand er ikke alle forundt. Flere steder i verden er vandet i hanerne nemlig af en kvalitet, som udgør en risiko for sundheden. Herhjemme er det stadig normalt, at vi rimelig ubekymret tapper postevand direkte i glasset, men der er altså grund til at være varsom.
For de senere år er det blevet mere og mere tydeligt, at det danske grundvand nok ikke er så rent, som vi gik og troede, og at de tests, man foretager på vandet, har været begrænsede. Det betyder, at man i realiteten ikke med sikkerhed har vidst, om vandet indeholdt forskellige potentielt farlige stoffer. Simpelthen fordi man ikke har undersøgt det.
[relateredehistorier]
Og der kommer stadig flere ærgerlige historier frem om det ellers så gode danske vand. Senest er PFAS-stofferne igen kommet i rampelyset. Man har nemlig fundet forurening med stofferne omkring brandstationer og opdaget, at stofferne transporteres via kloaknettet til rensningsanlæg.
Det får vandsektorens brancheorganisation Danva til at anbefale et fuldt forbud mod PFAS for at beskytte vandforsyningen.
PFAS-stoffer er miljøskadelige og hormonforstyrrende og findes mange steder. Blandt andet i brandslukningsskum, som forklarer forureningen omkring brandstationer. Men stofferne findes også i almindelige hjem, hvor de blandt andet er i cremer, kosmetik, afspændingsmiddel, gulvplejeprodukter, på stegepander og mange andre steder.
Fra industrien og vores allesammens køkkener eller badeværelser kan stofferne finde vej til kloaknettet, hvor de bevæger sig med spildevand til rensningsanlæggene. Målinger har vist, at PFAS-stofferne både findes i spildevandudledninger og spildevandsslam. Spildevandsslam er et restprodukt af spildevand, som er blevet renset. Slammet indeholder næringsstoffer, og derfor bliver det brugt på landbrugsjord. Men fordi slammet nogle steder har vist sig at indeholde PFAS-stoffer, anbefaler Danva, at man skal bruge slammet med omtanke.
– På grund af den manglende viden, så foreslår Danva at håndhæve forsigtighedsprincippet og indføre et forbud mod at udbringe spildevandsslam i områder med særlige drikkevandsinteresser, udtaler Lars Therkildsen og Ango Winther, henholdsvis formand og næstformand i Danva.
De ønsker desuden, at man indfører et generelt forbud mod stofferne. Her er Danva på linje med den europæiske brancheforening.
PFAS-stofferne, som er målt i vandboringer, er svært nedbrydelige og lagres i både naturen og menneskekroppen, hvor de altså kan gøre skade. Blandt andet ved at virke hormonforstyrrende.
Hvis stofferne når grundvandet, vil det betyde en svær rensningsproces, som både er dyr og teknologisk krævende, hvis vandet skal være PFAS-frit. Det er derfor ifølge Danva klart at foretrække, at vi forebygger problemet. Hvad organisationen stadig ser som en mulighed.
Men det kræver altså i Danvas vurdering, at der handles konsekvent og hurtigt.
Forrige artikelFlere søger hjælp for angst og depression
Næste artikelMadspild bliver til måltider til udsatte