Nyheder

Reducer risikoen for lungekræft

Foto: Adobe Stock
4. november 2019

Lungekræft koster knap 4000 danskere livet om året. En stor del af tilfældene tilskrives rygning, men miljøpåvirkning spiller også en stor rolle, ligesom kræften kan opstå ved et tilfælde. Nu viser ny forskning, at nogle ting i kosten faktisk ser ud til at kunne reducere risikoen – og det er uanset årsag.

Der findes nok nærmest ingen fagfolk i dag, som vil sige, at det er sundt at ryge. Blandt andet fordi rygning øger risikoen for lungekræft. Det betyder dog ikke, at alle, der ryger, får lungekræft eller at alle, der får lungekræft, er rygere.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er den vigtigste årsag til lungekræft tobaksrygning, men de fremhæver også, at luftforurening fra eksempelvis dieselbiler øger risikoen. Det samme gør radon og asbest – sidstnævnte menes at være skyld i 18 procent af alle danske tilfælde af lungekræft.

Det er altså en rigtig god ide at undgå disse påvirkninger – men nogle gange kan det være nærmest umuligt. For i modsætning til rygning, som man kan vælge at lade vær med og røg, som man kan flytte sig fra, er det svært at undgå luftforureningen. Særligt hvis man bor i større byer.

Heldigvis ser det dog ud til, at man kan mindske sin risiko for at udvikle lungekræft gennem kosten. Det betyder ikke, at man kan vide sig sikker, eller at kosten til veje op for mange års rygning, men at dem, der ryger, men indtager de rigtige pre- og probiotika ser ud til at kunne nedsætte risikoen sammenlignet med rygere, der ikke spiser rigtigt. Det samme gør sig gældende for ikke rygere.

Om undersøgelsen

En række forskere har nemlig undersøgt sammenhængen mellem det at spise gode kostfibre og yoghurt med risikoen for lungekræft.

I en stor analyse med mere end 1,4 millioner mennesker har de set på risikoen for at udvikle sygdommen sammenholdt med de relevante informationer om kosten. Datamaterialet bygger på 10 forskellige studier med deltagere fra USA, Europa og Asien. I gennemsnit blev deltagerne fulgt i 8,6 år.

I løbet af den periode udviklede 18,822 lungekræft.

30 procent færre fik lungekræft

Da forskerne sammenholdt tilfælde af lungekræft med kosten, viste det sig, at der var en signifikant lavere forekomst blandt ikke-rygere, der havde spist mange fibre og meget yoghurt i forhold til ikke-rygere med en yoghurt- og fiberfattig kost.

Faktisk fik 30 procent færre lungekræft, når de havde en kost med mange gode pre- og probiotika. Ser man udelukkende på en af de to, havde dem, der spiste mest yoghurt 19 procent lavere forekomst end dem, der spiste mindst. For fibre var tallet 17 procent.

Rygere var klart overrepræsenteret, men selv hos dem, kunne forskerne konstatere færre tilfælde hos -biotika-gruppen.

Ifølge The New York Times er sammenhængen mellem fibre og yoghurt og lungekræft uklar, men seniorforsker Dr. Xiao-Ou Shu mener, at inflammation kan være nøglen. Avisen skriver:

– Inflammation spiller en stor rolle i forhold til lungekræft, og vi ved, at mikrobiomet spiller en stor rolle i forhold til at reducere inflammation. Mennesker, som spiser mange fibre og yoghurt har en sundere tarmflora.

Forrige artikelGo grøn: Hvad med julen?

Næste artikelSådan får du mere energi og overskud i hverdagen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.