Regeringen siger ja til GMO

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skipper forsigtighedsprincippet og giver den amerikanske kemigigant Monsanto lov til at sælge GMO-majs.

Danmark stemmer for godkendelsen af Monsantos genmodificerede majstype MON 87427 i EU’s ministerråd, selvom Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet har advaret mod det. Advarslen bygger på, at glyphosatrester i majsen, der bruges til dyrefoder, kan skade svin og ændre i deres tarmflora.

Forsigtighedsprincippet

Selvom der i EU’s miljølovgivning eksisterer et forsigtighedsprincip, hvor medlemsstaterne kan vælge at trodse EU-lovgivning i en periode, fordi der er videnskabelig usikkerhed eller uenighed om de miljømæssige konsekvenser, har fødevareministeren altså valgt at stemme for godkendelsen. Eva Kjer Hansen henviser til, at regeringens primære rådgivningsorganer, DTU Fødevareinstituttet og National Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har sagt god for godkendelsen. Det samme har EU’s miljøagentur, EFSA.

Ministeren peger på, at glyphosatrester i foderet ikke direkte har noget at gøre med den genmodificerede majs, og at man i stedet må kigge på grænseværdier for sprøjterester i foderet.

Greenpeace har også forsøgt at påvirke regeringen ved at henvise til tyske undersøgelser, der konkluderer, at EFSAs vurdering af majsen er mangelfuld.

Roundup og GMO

Monsanto producerer ukrudtsmidlet Roundup. Produktet indeholder stoffet glyphosat, der er ganske effektivt mod ukrudt. Desværre kan stoffet ikke skelne nytteplanter fra ukrudt, så hvis man sprøjter en almindelig majsmark med midlet, vil en del af majsplanterne også forgå. Derfor har Monsanto specialiseret sig i at udvikle afgrøder, der er genmodificeret til at modstå netop glyphosat.

Gensplejsede afgrøder er allerede udbredt i foderet til danske svin. Det er dog mestendels GMO-soja fra fjerne egne, der finder vej til svinetrugene herhjemme.

Dansk majs er ofte dyrefoder

Konsekvenserne af GMO er behæftet med ret stor usikkerhed. Når man piller ved en plantes arveanlæg, medfører det en vis usikkerhed om de langsigtede konsekvenser fordi GMO er en relativ ny teknologi. Derudover er der altid en risiko for, at frø fra GMO-afgrøder smitter konventionelle afgrøder, således at alle afgrøder ad åre er genmodificeret i en eller anden grad.

Langt hovedparten af den dyrkede majs i Danmark er til dyrefoder, da der ikke findes mange konsumegnede arter, der kan nå at blive færdige i den korte, danske sommer. Omkring 173.000 hektar dansk landbrugsareal er med majsplanter, og her er kun de 10.000 hektar med majs, der er tiltænkt menneskeføde.

Kilde: ing.dk

18 kommentarer

 • Hanne Engstrøm siger:

  Det er dog for galt !!!
  Hvad tænker hun på, hun har ikke hørt efter i timerne, og de mange konsekvenser det kan få på lang sigt, som kan få uoverskuelige følger.
  Venter på en underskrift indsamling, som kan sætte en stopper for GMO.

 • Leena Wåle siger:

  Vore værste anelser slog til – den siddende regering svigter det “rigtige” landbrug og alle os andre. Gør det eneste mulige og fornuftige: KØB ØKOLOGISK! Vores jord er vel værd at forsvare?!

 • Anita Tollak Rasmussen siger:

  INGEN GMO-MAJS , TAK!

 • Lene Krüger siger:

  Glimrende ide! Endelig løsner Danmark (EU) måske lidt op for deres angst for genmodificerede produkter, der på sigt er en absolut nødvendighed, hvis vi vil brødføde jordens eksploderende befolkningstilvækst i bla. udviklingslandene.

 • Sanne Lund siger:

  Ja, de er gode, er de! Udnytter at alle kigger på Syrien og får lavet en masse møg…Jeg tør ikke forestille mig konsekvenserne af at Monsanto går ind i Danmark med alt deres genmanipulerede bras. Jeg spørger mig om det er dumhed eller ligegyldighed – begge træk er ret så uheldige for en der sidder på magten!

 • Käthe siger:

  Er I da fuldstændig fra den!!!!
  STOP!!!

 • Kirsten siger:

  Man kan vist godt kalde det for magtmisbrug, da det ser ud til at det kun er i Eva kjer Hansens interesse. ognogle landmænd, som kun tænker her og nu, men ikke på vores BØRNS FREMTID: SÅ VÅGN DOG OP EVA KJER HANSEN .

 • Tove Brunbjerg siger:

  Giftfirmaet Monsanto er der små stater i USA der Bekæmper, for at blive fri for FIRMAET MONSANTOS Overgreb
  om De små bønders Økonomi . I Kraft af at Monsanto også har Magten over Den SÅ – SÆD som der skal Købes
  For at undgå at den HALVE PLANTE – AVL eller mere Ødelægges af MONSANTOS UKRUDTS – GIFT .
  Det er magten over Både SÅ – SÆD og Monsantos Milliard Indtægter på SPRØJTEGIFT.
  Så Landmændene I Danmark kommer til at stå i samme Situation som De Landmænd der i Små Stater i
  USA må kæmpe med Dårlig Økonomi på grund af Dyr Genmodificeret Såsæd og Monsantos DYRE Plante –
  gift . Jeg har set på Tysk fjernsyn , hvordan der på Grund af Monsantos SÅSÆD og Plantegift Fødes Grise
  der er Dødfødte og vanskabte. Samt Frugtbarheden ved Avling af Grise er dårlig .
  DET LADER TIL AT DER ER NOGEN ANSVARLIGE DER IKKE HAR ORIENTERET SIG NOK I DENNE SAG.

 • Camilla siger:

  Er det ikke selvsamme producent, der har udviklet korn, der er resistent over for roundup, som de sjovt nok også selv producerer? Og er det ikke selvsamme producent, som har monopol på korn til såning og som har lavet pression over for de landmænd, som dyrker majs o.lign. på andre måder, end Montsano ønsker? Sikke en idiotisk beslutning! Jeg vil aldrig nogensinde røre gmo produkter med en ildtang. Forstår ikke hvordan ministeren kan sige god for dette!

 • Lotte Brøns siger:

  Det er jo helt forrykt det her!! Hvad tænker regeringen på? Og samtidig tudes vi ørerene fulde af at skulle være åh så økologiske, hvilket vi bestemt også skal, men det bliver jo blot en dobbeltmoral, når så sådant noget her sker!1 jeg er rystet, men desværre ikke overrasket

 • Sofie Løve Forsberg siger:

  Eva Kjær hansen har desværre ikke fingeren på den globale græsrods-puls, bla. når man betænker den stærkt voksende modstand brugen af GMO (genetically modified crops) understøttet af den nyeste forskning indenfor dette felt. Og hvem er igen en ledende faktor? Aktivister i U.S.A. – “Monsantos land”. Dette vil sikkert komme som en overraskelse for den nye regering, der sætter lighedstegn mellem økonomisk vækst/ nemme løsninger og velfærd/ trivsel for mennesker og den uundværlige natur – hvis de nogensinde ville være så elskværdige at begynde at sætte sig ind i tingene…
  Der er stadig tid til at korrigere fejltagelsen, Eva Kjer Hansen, men det er en stakket frist, og du har tilsyneladende intet imod at spille hasard med livet på vores enestående klode.

 • Anne- Marie siger:

  ….det er så farlig en vej at spore ind på….man undres….en fødevareminister formodes at have en vis form for indsigt…og hjerne….til at kunne forstå at det bliver vores undergang. Ellers prøv at søg på biodiversitet….!

 • Göran Bergström siger:

  Enhver politiker som skal tage stilling til sikkerheden vedrørende GMO, burde tvinges at læse Drukers bog “Altered genes-twisted truth” før de måtte tage stilling til så alvorlige ting. Alt andet er dybt uprofessionelt.

 • Sanne Lund siger:

  Kære Eva Kjer Hansen
  Undskyld, men hvad bilder du dig egentlig ind? Hvordan kan det være at jeg kan læse at du vil tillade GMO-afgrøder i Danmark? Har du glemt at du er folkets repræsentant, og at folket ikke ønsker GMO. Jeg kan forestille mig Monsantos salgsargumenter om øget indtjening som følge af det øgede udbytte, og hvordan det vil gavne det danske landbrug og gøre alle lykkelige fordi der så kan produceres mere svinefoder til en billigere penge.
  Men du er ikke landbrugsminister! Du er fødevareminister, og burde have det for øje at dit fornemmeste mål er at sørge for at danskerne får de bedste fødevarer. Så når forskerne ved Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Århus Universitet advarer mod GMO-afgrøder fordi det kan ændre tarmfloraen hos de svin der bliver fodret med GMO-majs, burde du pænt og høfligt afslå forslag om introduktion af GMO-afgrøder i Danmark. Man kender ikke den fulde konsekvens af at indtage fødevarer der har fået ændret deres genetiske struktur i et laboratorium, og alene på det grundlag burde du slå bremsen i.
  Vi vil ikke have GMO-afgrøder i Danmark! Vi er ikke dine venner som du spiser frokost med i Snapstinget. Vi er heller ikke den store, tilsyneladende enormt stærke, landbrugslobby. Vi er alle de andre – dem du ser ud af vinduet på din ministerbil. Vi er forældrene der cykler vores børn til og fra skole og svømning og spejder, og som på alle måder forsøger at gøre det så godt som muligt for vores børn. Og vi vil IKKE have GMO-afgrøder. Vi vil IKKE give vores børn skinkemadder med i skole og frygte at deres kroppe og hjerne tager skade af forkvaklet frankenfoods. Må vi ikke godt slippe?! Der er studier der viser at GMO-afgrøder kan medføre skader på den der indtager det – dit ansvar som minister er stort, og jeg beder dig om at være folkets repræsentant i spørgsmålet om GMO, ikke et amerikansk gigantfirmas (hvis aktiviteter er yderst tvivlsomme). Kære Eva Kjer Hansen, bare sig nej tak…det er ok at ændre mening og gøre det rette, og i dette tilfælde skal det gøres inden det er for sent!

 • mette vestergaard siger:

  Det er mig rigtig meget imod, vi får GMO i danmark. Jeg tror ikke det er godt. Jeg er virkelig bange for det. Tænk hvis det bliver blandet ind i økologiske afgrøder, via bier, – vel og mærke hvis bierne lever, – de er jo hårdt ramt af sprøjtegifte.
  Jeg ber til vi får en renere verden og ingen gmo

 • Thorbjørn Bay Christiansen siger:

  Jamen, de fleste ved efterhånden, at Mosanto har en meget speciel læs: ikkeeksisterende moral. Skal vi virkelig følge dem, nu når vi slap for skiffergassen. Er der andet end penge her og nu, der tæller? Det er MEGET trist !

 • Jeppe Holm siger:

  det er jo DET RENE VANVID…. hvordan kan det lade sig gøre at en minister er så SNOT DUM??? – nåre jow sådan er det bare

 • Reidun siger:

  Hvad kan vi gøre? Det er lige til at blive fortvivlet over.
  Hvis vi også siger ja til frihandelsaftalen med USA???
  Det er en miljømæssig og helbredsmæssig glidebane.
  Og det er udelukkende økonomiske hensyn?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *