Nyheder

Regioner og kommuner stævnet af vegetarer

Vegetarer og veganere skal altid have et nærende, plantebaseret alternativ, mener Dansk Vegetarisk Forening. Nu er de gået rettens vej.

Foto: Shutterstock
15. august 2022

Vegetarer og veganere skal altid have et nærende, plantebaseret alternativ, mener Dansk Vegetarisk Forening. Nu er de gået rettens vej.  

Det kan nogle gange være besværligt, hvis du har valgt at være vegetar eller veganer. Evnen til at imødekomme ønskerne til kosten kan variere en del fra køkken til køkken – men i offentlige køkkener, skal det bare fungere. Det mener Dansk Vegetarisk Forening, der er træt af historier om vegetarer, der er blevet spist af med en grøn salat eller en banan og et stykke rugbrød, når de har været indlagt på hospitalet.  

1300 borgere hjælper med søgsmål

Derfor har foreningen med hjælp fra 1300 borgere valgt at stævne to regioner og to kommuner. Det er kommunerne Jammerbugt og København, og det er regionerne Sjælland og Hovedstaden. De 1300 borgere har spyttet i kassen, så der er 450.000 kroner at føre de fire sager for.  

Alle fire sager omhandler vegetarer eller veganere, som har mødt store udfordringer i de offentlige køkkener. De har følt sig forskelsbehandlet på hospitaler og i daginstitutioner, i det de ikke har haft et reelt alternativ til måltiderne med animalske produkter.   

– Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at sikre veganere og vegetarers ret til at spise måltider uden animalske produkter. Men der er desværre en udbredt forskelsbehandling af familier og borgere, der ønsker nærende, plantebaserede måltider. Det gælder også, når de er indlagt på danske hospitaler, i psykiatrien, på plejehjem og når de sender deres børn afsted i daginstitution. Derfor må vi nu prøve spørgsmålet ved domstolene, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. 

Menneskerettighedskonventionen i spil

Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 9 samt diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14 er omdrejningspunktet i alle fire sager.  

Advokat Dorthe Kynde Nielsen fører sagen på vegne af Dansk Vegetarisk Forening og de berørte borgere. Hun vurderer, at søgsmålet er vigtigt i forhold til at få fastslået juraen i spørgsmålet. Om det offentlige rent juridisk har pligt til at tilbyde alternativer til en animalsk kost.  

Kilde: Ritzau.dk

Forrige artikelKosttilskud er også vigtige om sommeren

Næste artikelFår dit barn vand nok?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.