Nyheder

Rejs med ro i maven

Sommertid er for mange rejsetid til varmere himmelstrøg. Desværre kan irritabel tyktarm (IBS) skabe skår i ferieglæderne.  

Foto: Shutterstock
12. juli 2023

Sommertid er for mange rejsetid til varmere himmelstrøg. Desværre kan irritabel tyktarm (IBS) skabe skår i ferieglæderne.  

Når den danske sommer viser sig fra sin grå og våde side, drømmer mange sig bort til det azurblå middelhav eller en kridhvid sandstrand i Asien. Men for mange er det ikke uden risiko at rejse. Maven kan drille, og angsten for at mangle et toilet på et kritisk tidspunkt kan gøre maveproblemerne endnu værre. Det er tit IBS, der er den underliggende diagnose.  

IBS kan få mange til at vægre sig ved at rejse. Selv korte ture indenfor landets grænser kan være en udfordring, fordi flere dage eller uger uden hjemmets toilet kan være angstprovokerende. Heldigvis er der indsatser, der kan mindske besværlighederne ved IBS. 

Rejs uden angsten for IBS  

Til lange rejser er det en god idé at medbringe eget vand og fiberrige snacks. Det kan være havrekager eller tørret frugt og nødder, der kan forhindre forstoppelse. Hvis diarré er hovedsymptomet på IBS, kan indtagelse af anti-diarré-tabletter give tryghed på lange rejser eller dagsture, mens du er på ferie. 

Hvordan reagerer irritabel tyktarm på varme? 

Der er ingen direkte fysisk forklaring på, hvorfor rejser til et varmere land kan forværre IBS-symptomer. Men i varmt vejr kan øget svedtendens resultere i dehydrering. Når vores fordøjelsessystem mangler tilstrækkeligt vand, kan dets funktionalitet blive udfordret. Det kan føre til øget oppustethed, tarmluft eller mavesmerter, da gæringen af mad i tarmen påvirkes. Drik rigeligt med vand. 

Hvad bør du pakke mod IBS? 

Det er en god idé at pakke afføringsmidler, anti-diarré-piller og rehydreringssalte, når du rejser, så du kan behandle symptomer så tidligt som muligt, hvis det er nødvendigt. 

Opløselige fibre hjælper mod både diarré og forstoppelse, så det kan være værd at pakke nogle psylliumskaller, loppefrøskaller eller chiafrø. Præbiotiske galactooligosaccharider taget før og under rejsen reducerer risikoen for diarré og det samme gør nogle probiotika. 

Hvordan reagerer IBS på lokale, kulinariske specialiteter? 

Maden er som oftest en del af det sjove ved at rejse. Så spis endelig fra det lokale køkken. Hvis du ved, hvilke råvarer, der trigger din IBS, kan det være værd at skrive navnet på det lokale sprog. Lær dig selv at bede om ikke at få det i dine måltider. Hvis du har bestemte restauranter i tankerne, så vil det være en god idé at tjekke menuen på forhånd, så du kan analysere ingredienserne, det vil også fjerne en del stress. 

Derudover har mange tropiske destinationer andre fødevarer eller fødevarehygiejnestandarder, end vi er vant til. Du skal muligvis være forsigtig med mad, der vaskes i postevand eller isterninger i drikkevarer, da disse også kan bære smitsomme mikrober, der kan føre til maveproblemer og IBS-udbrud. 

Kilde: www.uktherapyrooms.co.uk

Forrige artikel5 sunde planter til stuen eller køkkenet

Næste artikelEr sukkerfrit kræftfremkaldende?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.