Skøn

Rene hænder? Bakterier… ven eller fjende?

27. juni 2022

Bakterier er ikke kun noget grufuldt, der kommer udefra og prøver at invadere vores krop. Vi har nemlig bakterier over alt på og i kroppen. Faktisk findes der omkring 10 bakterieceller for hver “menneskecelle” i din krop. Dit immunsystem, din fordøjelse og ikke mindst din hud, er afhængige af bakterier. Så slip håndspritten og læs videre…

 

Bakterierne kan opdeles i midlertidig bakterieflora og blivende bakterieflora. Den første findes i hudens øverste lag og fjernes typisk ved almindelig håndvask. Den blivende bakterieflora hverken kan eller skal fjernes med almindelig håndvask. Din huds naturlige evne til at vedligeholde sig selv og beskytte din krop skyldes nemlig i høj grad den naturlige bakterieflora på din hud.

Det er altså den midlertidige bakterieflora, vi har grund til at være “på vagt” over.

Den midlertidige bakterieflora overføres oftest ved almindelig kontakt med andre mennesker (håndtryk, kram osv). Det kan dog kun lade sig gøre, hvis hygiejnen ikke er god nok. For at kunne overføres fra person til person må bakterierne nemlig kunne overleve på kontaktstedet, f.eks. hænderne. Så de rene håndtryk er der altså ingen grund til at være bange for. Bakterierne, også kaldet personflora, kan også overføres ved indirekte kontakt, f.eks. via håndtag eller andre genstande. Det kræver dog, at det sker inden for et tidsrum, hvor bakterierne kan overleve, til de slår sig ned på en ny person. Hvis det sted, der bliver berørt, er fugtigt eller hænderne er våde (f.eks. offentlige toiletter), bliver der overført langt flere bakterier.

Rene hænder af grundig vask

Derfor er det vigtigt, at du vasker dine hænder ordentligt. Ved grundig vask kan en stor del af bakterierne nemlig fjernes fra hænderne. Kodeordet er ‘grundig’. Hvis du sjusker ved håndvasken, kan der faktisk i nogle tilfælde være flere bakterier på dine hænder efter end der var før. Hvordan det? Det kan både skyldes den måde, du tørrer hænderne på, og det kan skyldes, at når du gnider hænderne mod hinanden (når du vasker dem), frigøres bakterier fra porer i huden – eller bakterier under neglene kan blive ført ud på hænderne.

Måske synes du, ligesom jeg, at de nye lufttørre-apparater er ganske smarte. Desværre viser en engelsk undersøgelse, at de øger antallet af bakterier på hænderne med over 200 pct. Luftstrømmen får nemlig bakterierne til at flyve omkring i rummet. Så frem med de gamle papirstykker, de reducerer nemlig bakterietallet med 70 pct.

Husk også ansigtet

Det er altså ikke uden grund, at der i børnehaver og på hospitaler hænger grundig vejledning i, hvordan du vasker dine hænder tilstrækkeligt rene. Alligevel bruger de fleste kun 10 sekunder på at vaske hænder, og det er ikke nok. WHO anbefaler, at man bruger 40-60 sekunder til at vaske og tørre hænderne!

Det er dog ikke helt klaret ved, at du bliver en haj til at vaske hænder og tørre dem i papir. Dit ansigt har også brug for hjælp. Derfor er det så vigtigt, at du renser din hud hver aften. HVER AFTEN! Ikke i sprit og desinficeringsmiddel, men i en ansigtsrens, der renser i dybden og dermed befrier din hud for unødvendige bakterier. Faktisk er det sådan, at hvis du bruger en ansigtsrens, der er for skrap, så ødelægger du den naturlige bakterieflora, og dermed mindsker du din huds naturlige evne til at beskytte sig selv. Så der er altså ingen grund til at ‘slå huden i hovedet’ ved at rense den panisk i skrappe sager.

Husk dog lige to ting: vask dine hænder (og tør dem), inden du masserer renseproduktet ind i dit ansigt, og tør derefter dit ansigt i et rent håndklæde. HVER AFTEN. Jeg er personligt glad for at bruge vaskeklude, de koster ikke meget, har den rette størrelse, og det er blevet et helt uundværligt ritual for mig, at slutte dagen med en dejlig lunken vaskeklud til at fjerne “dagen”. Vaskekluden ryger derefter, naturligvis, til vask.

 

Raw-bølgen
Hvis du også er blevet glad for raw-food, og altså ikke opvarmer din mad (og dermed tilintetgør de uønskede bakterier), så er der endnu bedre grund til, ikke bare at skylle dine grøntsager, men at vaske dem… grundigt. I England har Bentley Organic haft stor succes med deres “Salad Wash”, der er testet til at dræbe bakterier som bla E-coli og salmonella (og fjerne rester af pesticider, kunstgødning mm). 500 ml, kr. 65.-
Bakteriefonen
Har du tænkt over, at bakterierne ‘gemmer’ sig på din telefon. Her har de gode overlevelsesmuligheder, fordi telefonen er hård og ren og bliver opvarmet, når du bruger den. Alt i alt en dejlig “suppe” du er i kontakt med mange gange dagligt. Endnu en god grund til at bruge headset, i stedet for at læne “bakteriefonen” op af kinden.

 

Hvad er det, vi er på vagt over for?

Salmonella er en gruppe-betegnelse for over 2500 forskellige bakterier. Salmonella er kendt for at være årsagen til madforgiftning hos mennesker og dyr. Salmonella florerer i rå æg, råt kød, æg, frugter, grøntsager og forurenet vand. Smitten sker, når ovenstående kommer i kontakt med animalsk eller human afføring og ikke bliver forarbejdet/renset ordentligt. Symptomerne er diarré, opkast, feber, kramper, hovedpine – og varer typisk 4-7 dage.

E-coli bakterierne lever i vores tarmsystem – oftest uden problemer til følge. Visse former for E-coli kan dog være årsagen til en madforgiftning, hvis fødevarerne ikke håndteres med forsvarlig hygiejne. Endnu en god grund til altid at vaske din frugt og grønt, både dem du bruger til aftensmaden, og dem du spiser rå i løbet af dagen, f.eks. æbler.

Forrige artikelHusk løg i maden

Næste artikelHelseteket: Afslappende urter fra naturen