Skøn

Rene og milde personlige plejeprodukter til sart hud hos både store og små

Foto: Shutterstock
14. september 2020

Sart hud er, af mange gode grunde, et tilbagevendende tema, så her kigger vi på, hvad der kan gøre huden ekstra sart, og hvad der kan styrke den.

Mange oplever kortere eller længere perioder med tør og sart hud. Når det sker, så bliver huden hurtigere rød, kløende, stram og irriteret. Nogle får udslæt. Men hvis huden “pludselig” eller ved den rette pleje ikke længere er tør, så er den slet ikke så sart længere og tåler meget mere både fra omgivelserne og fra plejeprodukterne.

Derfor er det næsten altid den udfordring, der skal adresseres først – det tørre og det sarte. I visse akne tilfælde skal det sarte dog behandles samtidig med selve akne behandlingen, udrensning, bakteriebalance osv. Men som hovedregel er det altså sarthed først.

Meget kan styrkes indefra, og det vender vi tilbage til, men først skal vi kigge udenpå. For er hudens overfladebarriere strippet for sine naturlige fedtstoffer, og er mikrobiomet brudt eller blevet påvirket udefra gennem forurening som meget kalk i vandet, skrappe udtørrende sæber, renseprodukter, meget kraftig træning osv., så kan vi hjælpe huden. Naturligvis ved at fjerne eller undlade det, der generer udefra og dermed genoprette hudens balance.

Læs også: Vi består af det, som vi spiser 

Reaktion i huden ved skift til natur

Det er naturligt at prøve nye produkter, og hvis man skifter fra mere konventionelle produkter til naturlige, så oplever mange, at huden reagerer i begyndelsen. Det kan få én til at tænke, at så tåler man ikke naturlige produkter, men det er kontraintuitivt – for vi er jo selv natur. Ofte kommer hudproblemerne netop pga. overbehandling, udtørring og muligt koks i hudens naturlige barriere og pH, som er forskubbet af de tidligere produkter.

Derfor, når man gerne vil skifte, kan det anbefales at behandle sin hud, som var den sart og begynde at bruge naturlige produkter til sart hud. Produkter der genopbygger, balancerer fugt og olie, og derved genetablerer den naturlige barriere på huden. Derefter kan man begynde at udbygge alt efter hvilke udfordringer, man ellers har i huden og måtte ønske at påvirke og pleje.

Vil man gerne arbejde på at mindske rynker, linjer eller pigmentforandringer, så gøres det allerede, når man starter med plejeprodukterne til sart hud, for alene det at genetablere fugt, olier og hudens barriere gør meget for hudens vitalitet.

Næste skridt kan være, at vi ønsker at sætte ekstra ind med serum med aktive naturlige planteingredienser. De er i sig selv mere potente, og man kan næsten forestille sig, at det kan være nok så naturligt, men kommer man serum på en tør og udpint hud, så vil huden hverken kunne tage imod, anvende eller optage de aktive ingredienser i serummet, og på det stadie generer serum huden mere, end den gør godt. Så balance først, så kan vi sætte mere kul på og blive mere målrettede.

Læs også: Det nyeste indenfor hudpleje – bakterier

Mildt til baby

De helt små har ofte brug for ingen eller nærmest ingen plejeprodukter. Dog er det sådan, at deres hudbarriere endnu ikke er helt etableret. Allerede gennem fødselskanalen kommer baby i kontakt med moderens bakterier, der bliver overført til babys hud (og indvortes) og det styrker huden ad den vej.

Man kan komme lidt mild olie i badevandet, men sæbestoffer er ikke nødvendige til de helt små. Når de så bliver lidt større, kan man vælge blide sæbestoffer fra f.eks. kokos og lignende vaske-tensider i blide bodyshampooer, der selvfølgelig også er gode til voksne, der har brug for mild pleje.

Blid massage af baby kan styrke båndet mellem forælder og barn. Babyolier, gerne på base af sesamolie, er særligt gode til babyhud lige fra start.

Læs også: Børnecreme – den fedeste barriere 

Røde numser

Gode salver til sarte pletter, små rifter, tør hud, små knopper, røde numser er f.eks. Olivias Tryllesalve, der er en all round universalsalve i en økologisk blanding af sheasmør, bivoks og olivenolie.

Selmas Tryllepomade til læber, til de lidt større børn og voksne, er også kommet som hårvoks – Augusts Tryllevoks, der er lige så mild i sin komposition.

Green People Organic Babies har bl.a. i serien en Nappy cream baby balm, der beskytter mod fugt, der kan føre til bleudslæt, og den kan også anvendes, hvis numsen først er blevet rød og irriteret. Det er en prisvindende økologisk salve, der også kan bruges ved smårifter og ru hud med en mild duft af kamille.

Kraes er på de flestes læber, når man taler om sart børnehud eller børneeksem og den kolloide havre i blanding med kokos og dødehavssalt giver  meget lindring til børn, der er generet af eksem eller meget sart hud.

De smukke stokroser der lindrer, køler, plejer og giver fugt

Fra helt nye babyer til ældre sart hud og alle aldre derimellem. Weledas white mallow baby bodylotion er blevet favorit hos mange både børn og voksne med sart og meget sart hud. Den både lindrer og køler og har en mild duft uden at være tilsat æteriske olier. Den er fyldt med økologiske planter af hvid stokrose, stedmoderblomst, borago, kokos- og sesamolie. Flere bruger den både til krop og ansigt, selvom der findes en decideret ansigtscreme også. Den lindrer kløe, beroliger og er intensivt fugtgivende.

Jurlique bruger også naturens healer, lægestokrosen. Rent faktisk bruger Jurlique ekstraktet fra lægestokrosens rod i over 70 af deres produkter. Den græske læge i antikken, Hippocrates brugte lægestokrosen til sårbehandling. Det latinske navn for lægestokrose er Althea Officinalis og Althaea betyder “at hele”. Lægestokrosens rod har en særlig evne til at tiltrække og fastholde vand og på den måde give langvarig hydrering af huden og samtidig danne en beskyttende barriere, der yderligere forhindrer fugttab. Huden kan stadig ånde og efterlades blød.

Activating Water Essence med et højt indhold af lægestokrose, morgenfrue, neem, troldnød, røllike og beroligende lavendel kan bruges under alle cremer efter rens og efter evt. mist/toner. Det føles som at få et kølende fugtdepot på huden, som den kan tappe af over mange timer. Faktisk sådan et ekstra produkt, som jeg først skulle have øjnene op for, og da jeg først prøvede det, blev det blevet nærmest uundværligt.

Total hero produkt

Det er Karmamejus af samme navn: Hero pH Solution 02 til alle hudtyper og til ansigt, krop og hovedbund. Dens helte-egenskaber er, at den genopbygger hudens egen naturlige beskyttende barriere, som også kaldes syrekappen. Fordi Hero ikke fedter og har en serumkonsistens, er den dejligt beroligende i hovedbunden også, men den kan anvendes overalt på ansigt og krop efter behov. Der er virkelig gode tilbagemeldinger ved rosacea også.

Økologi i DK

Vi bliver mere og mere bevidste. Sådan opleves det i hvert fald her i Danmark. Indenfor nogle felter kan det synes, som om vi tager bitte små skridt og på andre føles det, som om vi går med syvmilestøvler. Vi begynder at forbinde punkterne i de forskellige sammenhænge, som vi måske ikke tidligere forbandt. Som eksempel at vores føde faktisk har betydning for hele kroppen, psyken og selvfølgelig også huden. Det er de næringsstoffer, vi bygges op af, og når vi for alvor forstår den sammenhæng, så har de fleste ikke lyst til at fylde sig med skrammel eller komme skrammel på huden for den sags skyld. Vi er natur, vi næres af levende, vital føde og ikke gammel, død, syntetisk pseudo føde. Det kan fylde op, men ikke nære. Mange er heldigvis begyndt at tænke, hellere mindre mængde, men så skal det være af god kvalitet.

Det ser vi også hos mærker som Skinfood og Urtegården, der har enkelte olier i høj kvalitet til huden, så ens hudpleje kan faktisk være både ren og økologisk uden at være dyr. Her kan alle være med. Det danske mærke Isangs er fremme og super populært, netop pga. af den helhedstankegang, der ligger bag fra ingredienser og dermed til sundhed, til emballage og produktionsmåde.

Rudolph Care er født ud fra samme bevidsthedsopblomstring.

Zinobel Organic Boost er et eksempel på, at der er tænkt over hver enkelt ingrediens, synergi og samarbejde i cremerne. Der er økologiske ingredienser, der fremmer virkningen af hinanden og ikke bare hyaluronsyre, men f.eks. højeste kvalitet af hyaluronsyre,

Har man sart hud, eller er man disponeret for allergier, så er Day no. 1 Natural, med økologisk hybenkerneolie, macadamiaolie, vindruekerneekstrakt, beta-glucaner og netop hyaluronsyre, vitaminer, antioxidanter og fedtsyrer, rigtig god. Den virker til tør, sensitiv og problematisk hud, og er også meget velegnet til moden hud.

Læs også: Kemifri hudpleje til alle

Balancen indefra ekstra

Brug hele tiden rene friske vitale fødevarer, så vidt det er muligt. Rent drikkevand og en god fordøjelse er fundamentet for det hele, og der hvor mange ubalancer starter. Her vil jeg endnu engang slå et slag for de fremragende bøger Carsten Vagn-Hansens “Maven – Din bedste ven”, og “Tarme med Charme” af Giulia Enders og Helle Forums super velbeskrevne bog “Probiotika – En guide til dine gode bakterier”, der når hele vejen rundt fra vores indre balance til hudens balance. Værd at dykke ned i.

Når du bruger Jurlique activating water essence, føles det som at få et kølende fugtdepot på huden, som den kan tappe af over mange timer. Et produkt, der nemt kan blive uundværligt.

Weleda Baby Derma White Mallow Body Lotion beskytter ansigtshuden mod kulde og vind. Plejende bivoks og beskyttende lanolin lægger en naturlig barriere på huden, der beskytter mod udtørring og skader fra kulde og vind. Cremen er helt vandfri og meget drøj i brug.

Mommy & Me fra Rudolph Care. En smørblød balm, der nærer den beskyttende hudbarriere og virker plejende på følsom babyhud, arp og eksem. Den afhjælper ømme brystvorter og forebygger strækmærker og plejer maveskind, som er på overarbejde. Den er i øvrigt nomineret til Helsam online messen. Et fantastisk dansk produkt.

Olivias Tryllesalve er 100% økologisk allround universalsalve som din (og dine børns hud) vil elske! Olivias Tryllesalve er ren magi for røde numser, tør hud, smårifter, læberne, knopper og småsår. Olivas Tryllesalve kommer også som læbepomade.

Day Naturel fra Zinobel Organic Boost er god til tør, sensitiv og problematisk hud. En soft anti-aging dagcreme, der absorberes nemt af huden. Baseret på 7 fine økologiske olier, økologisk Aloe Vera og koncentrater til beskyttelse, celleregenerering og fugtbinding. Day Naturel er udviklet og fremstillet i Danmark.

Green People Nappy Cream Baby Balm er en lindrende økologisk salve. Den beskytter mod fugt, der kan føre til bleudslæt. Den er ideel til rød, numse og kan anvendes på tør, ru hud med smårifter. Indeholder økologisk Hamp, Bivoks, Kakaosmør, Sheasmør, Kamille & Zinkoxid. Mild duft af kamille.

Danske Isangs laver gode produkter. Her i et sæt med shampoo i fast form, der giver masser af skum. Og en hårtonic – som er en koncentreret infusion af urteekstrakter i rå æblecidereddike, der genopretter hårets naturlige pH-balance og fjerner kalk, der ophobes i hår og hovedbund, især i områder med hårdt vand.

“Probiotika – en guide til dine gode bakterier” er skrevet af Helle Forum. Hun når hele vejen rundt fra tarm til hudens balance. Absolut en bog, der er værd at læse, hvis man vil være ekstra god ved sig selv – og huden. Udgivet på Peoples press.

Hero kan anvendes overalt på ansigt og krop. Der har fantastisk effekt på sart hud. Kan også anvendes til rosacea. Den har serum konsistens og er dejligt beroligende for en kløende hårbund.

Forrige artikelStyrk kroppen mod efterårets trusler!

Næste artikelVil du købe en pose med?

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.