Tema

Rengøring i pagt med naturen

Når du gør rent i dit hjem med probiotiske rengøringsmidler, passer du på mennesker, dyr og naturen

Foto: Shutterstock
16. januar 2023

Når du gør rent i dit hjem med probiotiske rengøringsmidler, passer du på mennesker, dyr og naturen

Forestil dig dit badeværelse. Du har lige gjort rent. Alt stråler og dufter. Du samler klud, spand og rengøringsmiddel sammen og forlader rummet med en dejlig følelse af renhed omkring dig.

Men måske er det slet ikke så rent, som du tror.

Hvis du gør rent i helt almindelige mere eller mindre kemiske rengøringsmidler, går der mindre end en halv time, før de uønskede bakterier er i fuld sving igen i dit badeværelse.

Du kan bare ikke se det med det blotte øje.

– Vi tror, der er rent, men de bakterier, vi gør rent for at fjerne, er hurtigt tilbage igen. Så kan vi starte forfra med at slå dem ihjel, siger Allan Schelle fra ProvilanNordic, der forhandler nye banebrydende produkter baseret på naturens egen probiotika.

Det vender vi tilbage til om et øjeblik.

Og hvad så, tænker du måske. Kan jeg så ikke bare snart gøre rent igen?

Jo, det kan du. Men. For der er et stort men.

En trussel mod mennesker, dyr og natur

Hver gang du gør rent i desinficerende og antiseptiske midler, hvis formål er at slå skadelige og ildelugtende bakterier ihjel, bidrager du desværre til flere uheldige ting

En af de mest alvorlige er den stigende trussel fra bakterier, der bliver resistente på grund af overforbrug af rengøringsmidler, desinfektionsmidler, antibiotika – og derfor truer den globale sundhed. Ifølge WHO er resistente bakterier på listen over de ti mest truende og alvorlige udfordringer for verdenssundheden.

En anden uheldig følge er, at de rengøringsmidler, du hælder i vasken eller toilettet, i sidste ende lander ude i naturen til skade for både planter, dyr og mennesker.


I samarbejde med naturen

Heldigvis kommer der i disse år nye produkter på markedet, som med udgangspunkt i sunde bakterier direkte fra naturen, gør det muligt at holde hjemmet rent uden at skade os selv og naturen.

Blandt andet fra firmaet ProvilanNordic, som udover en rengøringsserie til hjemmet også laver produkter til professionel rengøring på hospitaler, skoler mv.

Alt sammen baseret på probiotika, altså de sunde, gavnlige bakterier, de fleste kender fra kosttilskud til fordøjelsen.

– Det her er en helt ny måde at tænke på. I stedet for at tro, at vi kan blive ved med at udrydde med desinfektion, så samarbejder vi her med naturen og lader den gøre sit arbejde. Det er ikke bare mere effektivt, men også langt bedre for miljøet og for mennesker. Så vi har en tro på, at vi kan være med til at redde liv og gavne miljøet ved at få de her produkter udbredt, siger Allan Schelle.

Det handler om balance

Tilbage til dit badeværelse.

Hvis du i stedet for de mere eller mindre kemiske rengøringsmidler fra supermarkedets hylder vælger at gøre rent i et produkt baseret på probiotika, opnår du flere gode ting.


De gode bakterier slår ikke de dårlige ihjel, men overtager stille og roligt pladsen, så de gode med tiden dominerer, og de dårlige fortrænges

Hvis du altså vel at mærke sikrer dig, at det produkt, du køber, garanterer aktive bakterier. Modsat effekten af den kemiske rengøring, der holder i under en halv time, virker den probiotiske rengøring i minimum 72 timer, siger Allan Schelle.

Jo flere gange du gør rent med produktet, jo stærkere en beskyttende overflade af gode bakterier skaber du, og du gør dermed livet surt for de dårlige bakterier, pointerer han.

– Det handler ikke om at udrydde, men om at skabe balance. Slår vi bare ihjel, går det ud over både de uønskede og de gode bakterier.


Sundt indeklima

Resultatet af rengøring med probiotiske produkter er et sundere indeklima for både mennesker og kæledyr, fordi der på bakterieniveau er mere rent over længere tid.

Og selvfølgelig fordi der ikke er så mange kemikalier i spil, som kan trigge allergier og andet ubehag.

For den cirka femtedel af danskerne, der lider af allergi, er de probiotiske midler også godt nyt, fordi de nedbryder og tager pladsen fra allergifremkaldende ting som pollen, kemikalier og støvmider. Det er også godt for de kæledyr, der har allergi. Som eksempelvis hunde, hvor 15-20% har allergiske symptomer.


ProvilanNordic forhandler et decideret allergiprodukt, der sprayes ud i luften, så de millioner af gode bakterier lander i kroge, revner og alle vegne

Igen, jo mere du bruger det, jo flere gode, sunde bakterier sætter du i arbejde i dit hjem. Så hvis du næste gang, badeværelset skal have en tur med kluden, bruger et produkt baseret på probiotika, kan du med god samvittighed hælde spildevandet ud i vasken eller toilettet, når du er færdig.

For de gode bakterier fortsætter deres arbejde hele vejen fra kloakken og ude i naturen, og det vil vi gerne have.

Forrige artikelLuk munden – styrk kroppen og dyrk ånden

Næste artikelSpar & spis – LAD IKKE KRISEN SABOTERE DIN SUNDHED