Liv

Rengøring uden svineri!

10. februar 2017

Heldigvis er der masser af allergi- og miljøvenlige rengøringsmidler på markedet i dag. Men selvom mange af os i årevis har gjort, hvad vi kunne for at undgå de skrappeste stoffer, så har vores leg med kemi og plastik stadig konsekvenser. Vi har fundet nogle af de nye og de bedste alternativer, du kan finde i dag

Intentionerne kan være gode nok: Vi vil gerne undgå skrap kemi, som kan fremkalde allergi – og måske det, der er værre. Vi vil gerne skåne miljøet – for unødige kemikalier og mikroplastik. Men vi vil også gerne have et pænt og rent hjem.

Når kalkrande, genstridige pletter og lugte bliver svære at få bugt med, så kan vi fristes til at se igennem fingrene med de gode forsæt, for skrap kemi lokker med hurtig vupti-effekt (selvom rengøringsmidlerne sjældent lever helt op til reklamefilmens lethed, hvormed selv den mest fastgroede skidt kan fjernes). Der må knofedt til, og nogle gange må selv den mest ihærdige give fortabt.

Den bedste indstilling er måske nogle gange, at et hjem, hvor livet leves, også vil bære et par præg af dette. Selv det skrappeste middel giver alligevel ingen garanti (medmindre du vil ofre både fuger, lak og helbred med det allerskrappeste).

Vi har til gengæld fundet nogle af de mest spændende allergi- og miljøvenlige midler på markedet i dag, krydret med lidt god gammeldags viden og tilsat et par trick eller to, der måske kan gøre rengøringen både lettere og sjovere.


Når der skal skures og skrubbes…

Knofedt må der ind imellem til – og det er såmænd både miljøvenligt og sundt at lægge kræfterne i.

De fleste af os tager gerne en svamp i brug, når maden er brændt fast, kalken er blevet for tyk eller skidtet bare hænger fast. Men er du klar over, at de farvestrålende svampe fra supermarkedet udleder store mængder af mikroplast i vandmiljøet? Du har måske bemærket, at de fleste af dem ‘drysser’ lidt i brug – og da svampen består af plastik, drysser du masser af partikler ud i vandet, når du skurer.

Den danske virksomhed Suztain har lige lanceret en Plantefiber skuresvamp, som er 100 pct. naturlig. Den består af plantefibre fra luffa-planten, håndforarbejdet og syet med bomuldtråd. Den holder let i seks måneder og kan vaskes op til 60 grader. Svampen er let at bruge og kræver ikke mere knofedt end de kendte plastiksvampe. Selvom den virker stiv, er den faktisk utrolig fleksibel og bøjelig, men vi kunne måske anbefale producenten at lave en mindre version til, når man skal ind i meget små kroge og skrubbe skidt.


Den forhadte kalk …

Er der noget, enhver rengøringsmand eller -kone kan blive hidsig over, så er det kalken. Hvis du lever i områder med ekstra meget kalk i vandet, kan det måske oven i købet betale sig – for både sundhed og rengøring – at investere i vandrensning eller kalkspaltende tiltag. Der findes forskellige løsninger til dette.

Men når maskiner og kalkrande skal fjernes, er helt almindelige midler som eddike eller citronsyre som regel både det mest effektive og miljøvenlige. Vil du ikke lege med citronsyre, kan du lave dit eget kalkmiddel ud af saften fra fem citroner, som du fortynder med vand op til en liter og kører igennem f.eks. kaffemaskinen. Citroner og eddike kan også bruges i rengøring af fliser. Mange af de miljøvenlige afkalkningsmidler, som du f.eks. kan finde i helsekostbutikker er lavet på disse remedier – evt. tilsat lidt lækker duft.


Når fedt og krummer skal væk …

Den helt almindelige karklud er svær at undvære, men måske ved du allerede at den billige ‘engangsklude’ er nogle af de værste syndere, når det kommer til mikroplast? Vi har tidligere slået et slag for de gode gammeldags hjemmestrikkede karklude, men også her har Suztain været i gang med at finde alternativer. Suztain karklude uden mikroplast minder om de klude, vi kender, men det er fremstillet af 70 pct. cellulosemasse fra skandinavisk træ samt 30 pct. korte bomuldsfibre, der ikke kan anvendes til tekstilproduktion. Også i produktionen er der hele tiden skelet til miljøbelastningen. Du kan finde den i flere størrelser – og de er lækre at bruge, efterlader ingen striber og virker svampede, når de bliver våde.

Kludene kan vaskes op til 100 gange (bør dog ikke tørretumbles) og derefter komposteres.

I helsekostbutikker kan du desuden finde Sponge Cloths, der er lavet udfra nogle af de samme metoder.


Når det hele skal skinne …

Kender du nogen, der synes, at det er sjovt at tørre støv af? Nej, vel? Men med samvittigheden i orden, går det ofte lidt lettere – især når man slipper for at bruge rengøringsmidler, der udtørrer hænderne eller en masse vrid med kluden.

Mikrofiberklude blev for mange år siden udråbt til det store miljøalternativ, da de gør mange rengøringsmidler overflødige. Desværre er mange af mikrofiberkludene i sig selv ikke gode for miljøet, da de udskiller mikroplast.

Alligevel er det smarte ved kludene, at de kan overflødiggøre mange af rengøringsmidlerne. Med de rette klude, kan du både tørre støv af med tør og våd klud, pudse spejle og få alt til at skinne bare ved brug af vand.

E-Cloth mikrofiberklude tilbyder både mikrofiberkludenes effektivitet sammen med miljøvenlighed og bakteriefjernelse. E-Cloth er specialvævede klude 500 millioner fiberlommer i hver klud. Den ultratætte vævning gør, at udskillelsen af fibre i kludens levetid på ca. 3 år er på under 0,5 gram.

E-Cloth fjerner 99 pct. af alle bakterier – og efter opvridning i varmt vand er den klar til 99 pct. ekstra! Der er 3 års garanti på kluden, som også fås til glas og skinnende overflader.

Ved således at vælge en lidt dyrere klud (som er billig i længden), kan du blive ved med at pudse og få alt til at skinne – uden glasrens og andre unødvendige rengøringsmidler.


Når tøjet skal være rent …

Der er masser af vaskepulvere at vælge imellem – med og uden parfume, koncentreret, i pulver og flydende. Fælles for rigtig mange er problematisk kemi, og det er vigtigt at huske, at du ikke får mere rent tøj af at overdosere. De fleste vaskemidler er nemlig skabt til at binde skidtet, så når du overdoserer – og der sidder rester i tøjet – udsætter du både dig selv for kemien, samtidig med at skidtet bliver bundet til tøjet.

Der findes flere – både spændende og effektive – alternativer til de almindelige vaskemidler.

Du kender måske allerede vaskenødder eller vaskebær, der med deres indhold af saponin er velegnet til vask af tøj eller til at lave et opkog af rengøringsmiddel. Som noget nyt på det danske marked er det australske mærke That Red House på vej ind. Det er vaskebær med et højt indhold af saponin, der gør, at det enkelte bær kan bruges op til fem gange. Derefter komposteres det. Vaskebærrene er dyrket og fremstillet under optimale forhold – både for natur og arbejdere. Netop kvaliteten er vigtig for That Red House, da vaskemetodens succes afhænger af, om forbrugeren oplever at få rent tøj.

Vaskebær eller -nødder er lette at bruge – du tilsætter bare fem bær, som du knuser i den lille pose, og så ryger de i maskinen i stedet for vaskepulver.

Alternativt kan du også finde vaskebolde eller vaskeæg i handlen, der er yderst allergivenlige. Du kan få dem til mange og til endnu flere vaske – det mest økonomiske er ofte at vælge de bolde eller æg, der er beregnet til flest vaske. Nogle af mærkerne kan genopfyldes med de små perler, så du sparer miljøet for indpakningen.

Overordnet virker bolde og æg som almindeligt vaskepulver, men de indeholder langt færre kemikalier, hvilket har fået mange allergikere til at elske dem.

Ecoegg, som du kan få hos suztain.com, fås både med og uden duft – lavet på naturbaserede produkter. Den behagelige blomsterduft i duftversionen kommer fra æteriske olier, så hvis du har mod på at prøve, har mange oplevet, at de rent faktisk tåler netop denne variant, selvom de normalt sværger til parfumefri vask.


Når vi godt kan lide duft …

Et rent hjem dufter af Ajax! Eller den opfattelse har mange fået med fra barndomshjemmet. Og indrømmet: Mange miljø- og allergivenlige midler efterlader ikke den blomsterduft, som vi forbinder med renhed.

Først og fremmest: Det er et spørgsmål om tilvænning. Luft huset godt igennem, når du gør rent og lær at nyde duften af ren luft. Hæng dit tøj til tørre udenfor og få naturens parfume leveret i det rene sengetøj.

Der er nemlig ikke meget godt at sige om skyllemidler, parfumerede rengøringsmidler eller duftfriskere.

Har du rum, der lugter grimt, og hvor rengøringen ikke kan tage det, så brug f.eks. bambuskul, der suger fugt, og dermed neutraliserer ildelugtende bakterier. En lille skål med eddike kan også fjerne lugt.

Desinfektionsmidler gør sjældent noget, som almindelig grundig rengøring ikke kan gøre. Til gengæld er de ofte ganske miljøskadelige, så de skal kun bruges i yderste nødstilfælde.

Vil du gerne have duft i vasketøjet, så kan du tilsætte et par dråber æterisk parfumeolie til skyllevandet.


Vask, der passer på miljøet

  • Vasketøjskurven løber sjældent tør i børnefamilier, og derfor er det et af de steder, hvor vi kan gøre en forskel ved at tænke os om.
  • Vask ved lave temperaturer – almindeligt nusset vasketøj bliver fint rent ved 30 grader.
  • Vask højst ved 60 grader – til det meget beskidte, eller der, hvor hygiejne spiller en rolle: viskestykker, håndklæder m.m.
  • Husk dog, at mange vaskemaskiner har godt af en månedlig kogevask, så bakterierne ikke tager bolig i maskinen.

Hvad skal jeg vælge …

Skåret ind til benet har du i den almindelige husholdning behov for et tøjvaskemiddel, et universalrengøringsmiddel, toiletrens og et opvaskemiddel. Derudover er dine redskaber det vigtigste: Gode klude og svampe, der kan skure og pudse.

Der findes flere gode miljø- og allergivenlige produkter i dag – vi kan nævne Sonett, Ecover, MacUrth, BIO-D og Bio Special. Nogle fås i dagligvarehandlen, andre i helsekostbutikker eller på nettet. Der er lidt forskel på, om producenten tænker miljø både i indhold og indpakning, eller om allergivenligheden eller effektiviteten er det vigtigste. Prøv dig frem.

Forrige artikelMor og særligt sensitiv

Næste artikel”Det gælder om at tage livet på sig – også med en alvorlig diagnose”