Når vi begynder at få ømme led, er det ikke altid blot alderen eller vægten, der trykker. Selvfølgelig gør slid og kilo ikke smerterne bedre, men det gør inflammation på grund af en usund livsstil heller ikke.
Cirka hver ottende dansker har en decideret gigtsygdom og endnu flere lever med smerter i bevægeapparatet. Vi søger ofte læge med smerter i kroppen, og det er dermed en af de hyppigste årsager til lægebesøg.
Her udskrives der store mængder smertedæmpende medicin, som er det eneste tilbud, lægen har, når henvisninger til fysioterapeuten eller andre specialister ikke hjalp. Men smertestillende medicin er blot en symptombehandling, der i værste fald bidrager til problemet bag mange smerter: inflammation.
Inflammationen elsker rod, skidt og møg. Ligesom svamp og bakterier trives godt i fugtige hjem med masser af skidt i hjørnerne, får inflammationen også bedst fat, når der er for mange kroge, hvor der ikke renses ud.
Vores kroppe er bygget til at rense ud, finde og følge affaldsstoffer på vej. Men opgaven kan blive for stor, især hvis indbyggeren roder for meget. Hvis der oven i heller ikke luftes ud eller tilføres rent vand, kan selv den ihærdigste rengøringshjælp give fortabt.
”Og hvad sker der så ved, at skidtet bliver hængende lidt længere?”, tænker mange måske.
Vores tarme er skabt til, at vitaminer og væske kan absorberes og bringes ud i blodstrømmen. Men hvis en masse skidt har slået sig ned i tarmene, sendes der også giftstoffer ud i blodstrømmen. Det hele kommer forbi leveren, som så igen må kæmpe med at skille affaldsstofferne ud.
I den vigtige fordøjelsesproces, der skal sikre dig gode næringsstoffer, drukner skidtet og de dårlige bakterier med tiden de gode og fordøjelsesfremmende bakterier. Og så er problemet endnu større.
Din livsstil har derfor stor betydning for, hvordan du hjælper din krop med rengøringen. Ligesom du lufter jævnligt ud i dit hjem, hvis du vil have et godt indeklima, lufter du kroppen ud ved at få jævnlig bevægelse. Når du motionerer (og gerne i frisk luft), sender du ekstra ilt rundt i kroppen. Motion bakker også godt op om fordøjelsen. Rent mekanisk sætter det simpelthen gang i tarmene.
Det gør rent vand også, og så kan du faktisk støtte din lever i dens store oprydningsarbejde med bitterstoffer – f.eks. fra artiskok, mælkebøtte og boldoblade – som du finder i kosttilskud som Boldocynara.
Hvis du jævnligt føler dig oppustet og prutterne lugter, så er det tegn på, at kroppen faktisk trænger til at komme af med skidtet. For ja, skidt lugter, når det ligger for længe!
Sure opstød kan være tegn på, at maven ikke kan følge med, mens oppustethed og svimmelhed ovenpå måltider er tegn på, at leveren lider. Her er artiskok og boldoblade gode til at hjælpe kroppen med at nedbryde fedt og styrke lever- og galdefunktioner. Mælkebøtte hjælper blandt andet ved at beskytte leveren mod giftstoffer og fremmer nye leverceller i at dannes.
Har inflammationen først fået tag i dig og er begyndt at sende besked i form af smerter fra led og muskler, skal der nogle gange lidt skrappere midler i brug under oprydningen.
En sund kost og aktiv livsstil, der bakker op om en god fordøjelse og løbende udrensning er altid nummer ét. Men en vedvarende betændelse, som en inflammation i realiteten er, kræver antioxidanter.
De kraftige antioxidanter dæmper inflammationen. Det vil sige, at de både forebygger og bekæmper årsagen til smerterne. Men hvis vi allerede har smerter, skal vi have dem i mængder, som er svære at spise sig til – og her kan kosttilskud være til stor hjælp.
Nogle af de inflammationsdæmpende planter, der er populære at lave kosttilskud på, fordi de virker mod smerter, er blandt andre:
Djævleklo – en ret effektiv inflammationsdæmper, når det kommer til ledproblemer, der både bakker op om kroppens egne helbredelsesprocesser, mens den sænker smerter fra inflammation og syre i musklerne. Derfor har den også vist effekt mod urinsyregigt og fibromyalgi.
Gurkemeje, ingefær og granatæble indeholder også effektive antioxidanter og er særdeles populære i smertedæmpende kosttilskud. Ikke mindst har curcumin fra gurkemejen ret anerkendte egenskaber i forhold til at dæmpe inflammation, og man ved, at granatæble har positiv virkning på især brusken i leddene. Ingefær udmærker sig ved at have god effekt på ømme muskler.
Arnica Montana – på dansk kendt som guldblomme – er historisk en særdeles afholdt plante i Europa, når det kommer til bekæmpelse af gigtsmerter. Den må ikke sælges til indtagelse herhjemme, men fås i smertedæmpende gels. Og huden er faktisk en udmærket transportør af antioxidanter ind i kroppen. Studier har vist en god effekt på f.eks. slidgigt i hænderne.
Der kan være mange gode grunde til at bruge naturlige midler til at rydde op og dæmpe smerter i kroppen. Ikke mindst, at det er en fordel at undgå medicin, alkohol og andre usunde smertedæmpere, da det blot risikerer at gøre kroppens affaldsproblem endnu større.
Smerter i bevægeapparatet er heller ikke befordrende for, at vi får ’luftet ud’ med motion, selvom det er en vigtig del af kroppens rengøring og smøring af leddene.
Så det er i orden at bruge alle de midler, du kan, for at komme op af sofaen og i gang med at gøre rent!
Tag en måned, hvor du:
Vedligeholdelse:
Lynkur ved smerter:
Arnica Montana eller guldblomme indeholder lindrende egenskaber, man har kendt til i mange år. Du kan finde ekstrakter med guldblomme i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led.
Selvom det er en her-og-nu-løsning, virker gelen også som en bekæmper af selve inflammationen.
Den kan bruges ved gigt, men også ved andre former for smerter, f.eks. overanstrengte muskler og led – fra motion, havearbejde og hovedrengøring.
Djævleklo eller harpago-planten, som den også hedder, har været tæt på at forsvinde, fordi planten en overgang blev så populær på grund af sine smertedæmpende egenskaber.
I tilskuddet Mobiled, der er lavet på djævleklo, kommer indholdet fra en bæredygtig produktion i Kalahari Ørkenen.
Her bliver kun de sekundære rødder høstet, mens den primære rod bliver genplantet, så den kan lave nye virkningsfulde rødder. Den økologiske og bæredygtige fremgangsmåde har ikke kun reddet djævlekloen, men også San-folket, der lever af produktionen.
Vi kan sagtens spise masser af antioxidanter og få glæde af dem gennem kosten. Men hvis gurkemeje, ingefær og granatæble skal fungere bedst mod smerter, skal vi op i lidt større koncentrationer, og når de bliver samlet i et tilskud som f.eks. Total Gurkedol, viser studier endvidere, at de aktive stoffer virker endnu bedre.
Ligesom andre næringsstoffer bakker op om hinanden og optagelsen i kroppen, kan forskellige antioxidanter også gange hinandens virkning op.