Mad

Rent & økologisk

25. september 2009

Rent i hus og krop – med masser af økovarer. Safterne stiger og boblerne bruser denne gang, hvor vi også har fundet et par bud på rengøring med tanke for miljøet, vel at mærke uden at gå på kompromis med duft og ydeevne. Tilsæt livet lidt smag uden at svine verden til…

Økologiske kulturer

Kanne-Brot er naturligt gærede mælkesyrebakterier på fuldkornsprodukter. Syreresistente mælkesyrebakterier kan nå helt ned i tyndtarmen og medvirke til at ændre tarmfloraen, så du kan vende en dårlig mave til det bedre. Den kan drikkes direkte, f.eks. i en smoothie – eller du kan bruge den til surdej eller andet, der kræver en bakteriekultur.

Et velfungerende tarmsystem sikrer en god optagelse af maden. Velegnet ovenpå udrensning og faste.

Skal du på ferie og vil gerne sikre en god bakteriekultur, så er det muligvis mere praktisk med Fermentkornkapsler, der også er gode for mavens naturlige balance.

Hele rensende æbler

Æbleeddike er skattet i folkemedicinen som en kur til udrensning. Denne økologiske version er lavet på hele æbler – nogle æbleeddiker er lavet på skræl og kerner. Med det hele æble kommer mineraler og enzymer med. Æbleeddike virker basisk – altså syreneutraliserende på kroppen. Kan bruges ved inflammatoriske tilstande – eller til slankekuren. Brug det i dressinger eller tilsæt det i badet, hvor det også kan fremme udrensningen.

Hæld økologi i spanden

Uniren er en rengøringsserie med økologiske ingredienser. Serien er certificeret efter reglerne for Ecocert. Uniren kan bruges til al slags rengøring – vask, vinduer m.m., og er mild mod huden for de fleste. Serien fra Urtekram har tidligere været kendt uden økologiske ingredienser og sælges til fornuftige priser

Alger – nu grønne på mere end én måde

Chlorella og spirulina – mikroferskvandsalgerne – er nu kommet i økologiske varianter. Algerne indeholder et meget bredspektret næringsindhold – vitaminer, mineraler og aminosyrer – samt utrolig meget protein for en plante at være. Alt sammen organisk bundet, hvilket gør det let at optage.

Chlorella er kendt for sin evne til at styrke immunforsvaret og sin udrensende virkning.

Spirulina er god til at regenerere væv og celler.

Velegnede kosttilskud til ældre og svækkede, sportsfolk – og ikke mindst ved slankekure. Den megen protein virker mættende, ligesom algerne udvider sig i væde. På trods af den økologiske fremstilling skræmmer prisen ikke.

Delikatesse på smørrebrødet

Biodynamisk majonæse og remoulade – Naturata – finder du nok ikke på supermarkedets billighylder. Til gengæld er her tilbehøret til det lækre smørrebrød, der er velsmagende, let og fri for farve- og konserveringsmidler. Økologisk og biodynamisk for alle madglade.

En anden økologisk delikatesse er den vegetabilske gourmetpaté fra Tartex lavet på kantarelsvampe.

Eller hvad med at toppe middagen op med græske økologiske og håndplukkede Kalamata oliven – uden sten?

Ren omega3

Soja Omega3 indeholder hampolie og er sødet med agavesirup. En økologisk mulighed for at rette op på den skæve fedtsyrebalance. Omega3 fedtsyren, som er så vigtig, får vi bl.a. fra fisk, men da de i visse tilfælde kan være forurenet med kviksølv, kan en soja-drikken være et alternativ f.eks. for gravide.

Sojabønnen er kendt fra Asien – og dens høje indhold af isoflavoner er også virksomme i kræftbehandling.

Skrappe virksomme sager

Sennepsfrø er kendt for at være et effektivt middel ved fordøjelsesbesvær. Det renser ud gennem huden, men modsat bukkehornsfrø lugter det ikke. Udover bedre fordøjelse har frøene en gavnlig virkning på luftvejene – slimhinder og lunger: En billig folkemedicin mod dårlig mave.

Hurtig erstatning

Bambu Instant er en økologisk frugt- og korndrik, der ligner og lugter som kaffe, men med en mere mild smag. Den er da heller ikke kaffe – og kan derfor drikkes med sindsro inden sengetid, da det ikke forstyrrer nattesøvnen. Pulveret kommes direkte i en kop varmt vand, der røres, og drikken er klar.

Rå ris er for seje!

Rå ris indeholder langt flere næringsstoffer end de hvide ris, og er en nem måde at indføre mere sundhed i kosten. De rå ris er en naturlig råvare modsat de fine hvide, som er stærkt forarbejdede. De indeholder mellem 20-40 pct. flere næringsstoffer, og så er der f.eks. fire gange så meget jern i de økologiske rå ris som i hvide ris.

Smag og behag

Rømer har lavet en lækker Tamari Sojasauce efter en gammel japansk recept – og uden tilsætningsstoffer – velegnet til sammenkogte retter, ris og wok.

Hørfrøolien er et meget prisgunstigt alternativ – med omega3-fedtsyrer som en erstatning for fiskeolie – brug den i salater, yoghurt eller müsli.

Saftige sager

Økologiske eller biodynamiske safter fra Voelker til enhver smag eller formål. De velsmagende safter er vitaminfabrikker på flasker i rene eller blandede versioner. Nogle af safterne er tilført mælkesyrebakterier, hvilket gør dem lettere at fordøje, samtidig med at de virker udrensende. Et godt tilskud af base til syre/base-balancen – især saft af rodfrugter er en kæmpekilde til base. Rødbedesaft er desuden kendt for at kunne sænke blodtrykket. Den økologiske saft kommer på pantflasker, så aflever dem igen, hvor du har købt den.

Giv en flaske ny energi i stedet for en blomst næste gang du skal i byen. Frugtsafterne er næsten altid et hit uanset smag – og apropos smag, så er der ingen genbrug over den.

Ekstra naturlig smag

Bouillon er kendt for at være tilsat en mængde kunstige smagsstoffer for at kunne tilføre smag til supper, saucer m.m. Denne urtebouillon fra A. Vogel udmærker sig ved at være helt uden tilsætningsstoffer – kun naturens egne gode smag.

Herbamare er havsalt, som indeholder naturlig jod og andre spormineraler. Havsalt salter mere, så du bruger mindre. Urterne giver ekstra smag og krydderi. Indeholder ikke det 3. krydderi – kun naturlig smag, som mange unge mennesker kunne have af glæde af at lære at kende.

Serien fås også med paprika – kaldet Trocomare – og – Spicy Pikant med chili, sort peber og peberrod.

Kelpara er Soyasauce med smagsforstærker af ekstrakt af tang – til kød- og risretter, supper og dressinger.

Boblevand uden kemi og sukker

Naturfrisk er en ny serie af boblevand lavet på naturens egen smag. Et økologisk alternativ til konventionel sodavand med masser af kemi, sukker og farvestof. Saften er tilsat kulsyre for boblernes skyld, men er uden tilsat sukker. Det er det lille Ørbæk Bryggeri, der er genopstået, og som har taget teten med at lave økologisk sodavand. Fås med mynte-, æble- eller hyldebrus.

Forrige artikelSuper lækkert & økologisk

Næste artikelDetox – farvel til migrænen